AutóAddikt Hírek Remek értéktartással bír a Lexus

Remek értéktartással bír a Lexus

A J. D. Power idei értéktartási felmérésén mindenkit megelőzve a Lexus végzett az első helyen. A Toyota abszolút értelemben és a tömegpiaci márkák között egyaránt dobogós helyezést ért el.

A Lexus hat, a Toyota négy kategóriagyőzelemmel zárta a J. D. Power 2019-es Resale Value Awards felmérését. A több mint 630 ezer tranzakció alapján felállított rangsor a 2016-ban gyártott autók jelenlegi értékét vizsgálta Észak-Amerikában.

A J. D. Power értéktartást elemző Resale Value Awards díja 26 szegmensben vizsgálta meg, három év használat után mennyit érnek egyes típusok. A számítás alapját nem a magánemberek közötti tranzakciókra, hanem a használtautó-kereskedők felvásárlási áraira, illetve a kereskedések beszámítási áraira alapozták. Az így kapott értéket az eredeti vételárral elosztva kapták meg azt a viszonyszámot, ami végül meghatározta az egyes típusok helyezését.

A Lexus minden más márkánál több szegmensben, nem kevesebb mint hat kategóriában végzett az élen. A prémium kisautók között a Lexus CT, a középkategóriás prémium autók mezőnyében a Lexus GS, míg a prémium kompakt méretosztályban a Lexus RC léphetett fel a dobogó legfelső fokára. A márkának három szabadidőjárműve (NX, RX és LX) is aranyéremmel térhetett haza. A Toyotánál a Prius (kompakt buszlimuzin), a Tacoma (középkategóriás pickup), a 4Runner (középkategóriás szabadidőjármű) és a Tundra (nagy pickup) modellek végeztek az élen, ezzel a harmadik legerősebb márka az egész piacon. Technikailag ide lehetne számítani a Scion tC győzelmét is a kompakt sportautók között: az azóta megszűnt Scion a Toyota fiatalos almárkája volt 2003 és 2016 között.

A kategóriagyőzelmek mellett bőségesen szereztek érmes helyezéseket a két márka típusai. A Toyotánál a Scion iA/Toyota Yaris ikerpár (városi kisautó), a Camry (középkategória), a Prius (kompakt autó), a Scion FR-S (a GT86 átnevezett klónja, kompakt sportautó), az Avalon (nagyautó), a Sienna (buszlimuzin), valamint a márka összes szabadidőjárműve (RAV4, Highlander és Sequoia) végzett a dobogó valamelyik fokán. A Lexus IS az RC-vel azonos kategóriában lett harmadik, a GX pedig az RX mögött szorult a második helyre.

A Lexus idén nem csupán megismételte tavalyi győzelmét, de erősíteni is tudta pozícióját: a Resale Value Awards első évében, 2018-ban öt típusa (IS, NX, LS, GS és GX) hozott el kategóriaelsőséget. A Toyota egy évvel ezelőtt ugyanúgy négy modell győzelmét ünnepelhette, mint idén.