AutóAddikt Autóteszt Suzuki Suzuki Kizashi 2.4 CVT SDLX 4WD teszt

Suzuki Kizashi 2.4 CVT SDLX 4WD teszt

Akár használttesztként is aposztrofálhatnánk jelen írásunkat, ugyanis a Suzuki Kizashi megjelenése kapcsán egészen 2009-ig kell visszagörgetnünk az időben. Japánban, illetve az Egyesült Államokban már ettől az évtől kereskedelmi forgalomba került, míg Európába csak 2011 elejétől érkeztek az első szállítmányok.

suzuki_kizashi_autoaddikt_001

Most úgy gondoltuk, leporoljuk a Suzuki Kizashi-t, alapvetően azért, mert bár a debütálás és az azt követő néhány hónap igen visszhangosra sikerült, mégis mára méltatlanul kezd feledésbe merülni a japán gyártó prémium szegmens felé kacsintgató típusa. Pedig remek autó, és ami talán a legfontosabb: különc, és kellően formabontó. Olyannyira, hogy nincs olyan járókelő, aki a járdáról, vagy a zebrán áthaladva ne fordulna utána: „jé, ez egy Suzuki?”

Nem a miénk, mégis magunkénak érezzük. Több értelemben véve is

Teljes mértékben Suzuki, igaz, nem a mi autónk konkrétan, hiszen nem Esztergomban gyártják sok egyéb márkatárshoz hasonlóan. Így, lassan hat év távlatában is még mindig kijelenthető, hogy a formaterv időtálló (és tényleg), a frontrész kialakítása félkörívet formáz globálisan, a lámpatestek rajzolata tökéletesen harmonizál a hangsúlyosra húzott hűtőmaszkkal, melynek egyébként a rácsozata is rendkívüli sportosságot próbál csempészni a szedán küllemébe.

suzuki_kizashi_autoaddikt_004

A ködlámpafészkek is kellően illeszkednek az összképbe, apró arányban krómcsíkok hirdetik: bizony, itt nem titkoltan cél a prémium irány követése, vagy legalábbis a közelbe férkőzés – ismét jól érzékelhető, hogy sikerrel. Akár azt is mondhatnánk, hogy valamennyire érezhető az SX4 (a klasszikus SX4, nem az SX4 S-CROSS) behatás, hiszen a formavilág azért nem tér el nagy léptékben a konszern más, hasonló paraméterekkel bíró képviselőitől; de nyilvánvalóan ez túlzó lenne. A Kizashi megmarad annak, amire anno fejlesztették, s amelyre idejekorán elkészültek a tervek.

suzuki_kizashi_autoaddikt_002Az oldalvezetés inkább a klasszikus négyajtós kategória megközelítéseit idézik, mintsem kifejezetten sportos lenne, bár azt hozzá kell tenni, hogy a dizájnelemek túlnyomó részt a dinamizmust felidéző irányokba mutatnak. A 18 col átmérőjű kerekek például pontosan tartják azt az arányvonalat, ami elvárható egy 4650 milliméter hosszúságú kocsiszekrény esetében, tehát nem idéz eggyel magasabb szegmenst, s mellé még gyakorlatban is hasznavehető, szélsőségesebb útviszonyok közt sem kell különösebb kompromisszumot kötni az elöl MacPherson, hátul szimpla multilink futómű tekintetében. Az orr résznél már megszokott és megkedvelt szolid krómozás az oldal kialakításánál is kapott szerepet, a küszöbök felett az ajtók alsó ívein haladnak a hátrafelé szélesedő ezüstcsíkok, elegánsan, nem hivalkodóan: ismét egy ismérv, miszerint a Suzuki Kizashi révén ne általános értelemben vett, hétköznapi autóra gondoljunk. A karosszéria magassága 1470 milliméter, ez az érték néhány egységgel elmarad a hasonszőrű társmodellekétől, de ennyi pontosan kell ahhoz, hogy az a nagybetűs lendület vizuális értelemben megmaradhasson.

Illusztris megjelenése még több év távlatában is meggyőző lehet

suzuki_kizashi_autoaddikt_003Valójában a Suzuki Kizashi frontrésze az, ami feltűnővé, vagy inkább egyedivé teszi a japán delikvenst, annak ellenére, hogy némi áthallás azért érkezik a fentebb már említett testvérmodellel kapcsolatosan. Viszont a far sem hoz szégyent a tervezőmérnökök ízlésvilágára, ugyanis a néhol elnagyoltnak tűnő ívelések és rajzolatok itt is visszaköszönnek, mellőzve bármit, ami élces, kockaszerű kiképzésekre utalna. Minden gömbölyded és lekerekített, úgy, hogy azért a klasszikus szedán fazont meg lehetett menteni, két aszimmetrikus formavilággal megspékelt hátsó helyzetjelzővel, és hasonló elgondolások alapján született dupla, szigorú jelleget megszemélyesítő krómkipufogóvéggel.

Pedzegetve a prémium szegmens határait

Visszafogott, egységes és jól összetett enteriőr fogadja az utazókat, természetesen bőr és lágy műanyagok alkalmazásával, azok váltakozásával.

suzuki_kizashi_autoaddikt_009

Közel 80 ezer kilométer távlatában – ugyanis ennyi mozgott eddig a több, mint 2 éves Suzuki Kizashi tesztautó – az anyagminőség kifogástalannak tűnt, az üléseken nem látszott az igénybevétel, a minőség meggyengülése, vagy épp a kiülés. Főként annak tudatában, hogy a tesztautó alapvetően belső flottaautóként üzemel már jó ideje a Suzuki hazai képviseleténél, így a vezetőállásnak kellene, kellett volna megviseltebbnek lennie. Mindez annyiban látszott csak, hogy a kormánykerék vékony bőrbevonata az évek során kissé kifényesedett, de még ez sem zavaróan, főként, ha figyelembe vesszük a viszonylag már magas futásteljesítményt.

suzuki_kizashi_autoaddikt_010

Puritán és célratörő – tömören és röviden így jellemezhető a beltér kialakítása. Amolyan japánosan egyszerű, letisztult megoldások várják a sofőrt és utasait, elegendő láb- és fejterekkel mind az első kettő, mind pedig a hátsó három ülőhelyen, a 2700 milliméteres tengelytáv elegendő ahhoz, hogy a vízszintben viszonylag széles intervallumban mozgatható vezető- és első utasoldali székek pozícionálásával beállíthassuk a megfelelő kényelmi szintet, kategórián belül kompromisszumok nélkül.

suzuki_kizashi_autoaddikt_011

A Suzuki Kizashi SDLX felszereltségű modellje egyébként minden olyan alapvető biztonsági és vezetést könnyítő funkcióval-opcióval fel lett szerelve, melyek nélkülözhetetlenek egy mai autóban – 2 év távlatában e téren sem kopott a presztízs, tehát 2014-es viszonyok szerint is úgy tűnik, az alapok megvannak hiányérzet nélkül. Nem mellesleg minden funkció remekül működött, ami persze nem meglepő egy folyamatos belső karbantartás alatt lévő autónál; egyik kedvencünk a Suzuki Kizashi-nál a kapcsolható összkerékhajtás, mely alkalmazásával még inkább testre szabható a felhasználói profil.

suzuki_kizashi_autoaddikt_008

Ha netán utazni kívánnánk a Suzuki Kizashi-val, teljes mértékben kivitelezhető a klasszikus átlagok szerint. Vagy tán egy kicsit túlmutatóan azokon? Mindenki döntse el maga, az viszont tény, hogy a 461 literes raktér számos, különböző méretű útipoggyász és csomag befogadására alkalmas, tekintve a kialakítást, az alacsony peremeket és az optimalizált mélyésget.

Sornégyes, majd’ két és fél literes szívó benzines

suzuki_kizashi_autoaddikt_013A 2.4 liter összlökettérfogatú, soros elrendezésű, 178 lóerőt (@6500) és 230 Newtonméter forgatónyomatékot (@4000) produkáló szívó benzinmotor nagyszerűen mozgatta a gyári 1505 kilogramm száraz tömeget, igaz, a vaskos kialakítás, alapvetően az összkerékhajtás sokat nyom a latba szó szerint – nagy valószínűséggel hozzávetőlegesen 200 kilogrammot le lehetett volna faragni az önsúlyból, ha néhány pluszt kihúztak volna a tervezésnél. Ugyanakkor probléma egy szál se, hiszen a pörgős benzines aggregát remekül teljesíti a gázadásra irányuló utasításokat, a fokozatmentes CVT automata pedig remekbeszabottan közvetít a hajtáslánc felől az útfelületre. A Suzuki Kizashi kormányzása direkt, kisebb, pár fokos kormánymozdulatokra is kitűnően reagál, szélsőségesebb kanyarokban masszív gázadással alulkormányozottságot mutat orrnehéz mivolta végett.

Árazás: visszatekintő és jelen

A Használtautó.hu jelenlegi kínálatában 4 darab Suzuki Kizashi-t találtunk, 3 990 000 forint és 5 190 000 forint közt (2010-es, 2012-es modellek), így észrevehető, hogy az értékvesztés a korábbi újautós listaárhoz képest eléggé jelentős. Viszont azt sem kell elfelejtenünk, hogy egy rendkívül tetszetős és egyedi autót kapunk a feljebb írt összegekért, ami Suzuki, de mégsem az a klasszikus értelemben vett megközelítés.

suzuki_kizashi_autoaddikt_005

2012 Suzuki Kizashi 2.4 CVT SDLX 4WD specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres szívó benzinmotor

Lökettérfogat: 2393 cm3

Maximális teljesítmény: 178 LE @ 6500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 230 Nm @ 4000 ford./perc

Erőátvitel: kapcsolható összkerékhajtás, változó áttételű CVT automataváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4650 mm

Szélesség: 1820 mm

Magasság: 1470 mm

Tengelytáv: 2700 mm

Első gumik mérete: 235/45 R18

Hátsó gumik mérete: 235/45 R18

Tömeg, üresen: 1505 kg

Terhelhetőség, össztömeg: 525 kg, 2030 kg

Csomagtartó mérete: 461 liter

Üzemanyagtartály mérete: 63 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 205 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.8 s (saját, mért eredmény: 9.7 s)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 12.2 l/100 km

Országúti: 6.4 l/100 km

Vegyes: 8.2 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi:11.3 l/100km

Országúti: 6.6 l/100km

Vegyes: 8.3 l/100km

CO2 kibocsátás: 191 g/km

Még több információ a Suzuki magyarországi képviseletének honlapján olvasható.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Sony, MSIKingston TechnologyCanon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, MSI
ÉRTÉKELÉS
Forma, design
92 %
Komfort
82 %
Kezelhetőség
88 %
Biztonság
90 %
Költségek
88 %
Ár-érték arány
82 %
Előző cikkSYNC2 GPS Challenge az új Ford Mondeo-val a magyarországi bemutatón
Következő cikkFrissül a Mazda6 és a Mazda CX-5 is 2015-ben
suzuki-kizashi-2-4-cvt-sdlx-4wd-tesztKözel két év távlatában is kiválónak tűnt a Suzuki Kizashi, mind külsőre, mind pedig belsőre értve. Némi apró nünasz ellenére úgy tűnik, a jelenlegi 3-5 millió forint környékére beirányzott használtautó-ár reális, kiváltképp, ha kifejezetten egyedi és ritka Suzukit keresünk.