AutóAddikt Hírek Téli tesztpályát létesít Finnországban a Goodyear Dunlop

Téli tesztpályát létesít Finnországban a Goodyear Dunlop

A Goodyear Dunlop bejelentette az új téli abroncsokat tesztelő létesítménye, az Arctic Center megnyitását a finnországi Ivalóban.

goodyear_dunlop_teli_tesztpalya

Az új létesítmény az Északi-sarkkörtől 300 km-re északra, Finnország északkeleti részén, Ivalo közelében található. A pálya Európa egyik vezető téli abroncsokat tesztelő központja, és a mai naptól a Goodyear Dunlop kizárólagos használatába került. A központ egy völgyben helyezkedik el, ami olyan mikroklímát biztosít, amely különösképpen alkalmas a téli abroncsok tesztelésére havas és jeges körülmények között novembertől április elejéig.

A tesztpályát hivatalosan Jean-Pierre Jeusette, a Goodyear Innovációs Központjának vezérigazgatója, Laurent Colantonio, a Globális Abroncsteljesítmény-előrejelzés igazgatója, és a cég skandináviai részlegét képviselő Ludvig Nauckhoff helyi vezérigazgató nyitotta meg. A központot a finnországi székhelyű Action Parktól bérlik, és a Goodyearnek az előrelátható jövőben kizárólagos hozzáférése lesz a pályához.

Az Arctic Center infrastruktúrája különféle hó- és jégtesztre alkalmas útfelületet és pályát, illetve modern IT infrastruktúrával rendelkező irodákat tartalmaz, valamint számos szerelőműhely is rendelkezésre áll a tesztjárművek karbantartásához és a tesztelendő abroncsok előkészítéséhez. A területet egy kerítés védi az abroncsprototípusok, valamint az új, innovatív téliabroncs-technológia tesztelésének biztonsága és a bizalmasság biztosítása érdekében.

„Nagy izgalommal várjuk az Arctic Center megnyitását. Az a lehetőség, hogy ideális jég- és hóviszonyok között dolgozhatunk, kincset ér. A hóval kapcsolatos tudnivalókat nem lehet irodai körülmények között tanulmányozni, sem tesztelni, mivel terepen szerzett tapasztalatra van szükség, ez a feltétele annak, hogy a legmodernebb abroncstechnológiát alkalmazzunk” – magyarázza Jean-Pierre Jeusette, a Goodyear Innovációs Központjának vezérigazgatója.

A finnországi létesítményen kívül a Goodyear Dunlop a téli abroncsait francia, luxemburgi, svájci és új-zélandi pályákon is teszteli. A központok földrajzi elhelyezkedése lehetővé teszi a folyamatos, egész éves tesztelést, amelyet nagyon eltérő hóviszonyok között végeznek. Az Arctic Center tovább fogja növelni ezeket a tesztelési lehetőségeket, és megerősíti a cég kiváló minőség melletti elkötelezettségét a téli abroncsok tesztelését illetően, és az elvárásokat meghaladó, minőségi téli abroncsokat vezet be a piacra.

A létesítményt nemrégiben arra használták, hogy az új UltraGrip 9 téli abroncsot teszteljék, amelyet a Goodyear ez év szeptemberében dobott a piacra. Az abroncs elismert hóval kapcsolatos tulajdonságait részben az Ivalo Arctic Centerben tesztelték és fejlesztették tovább.

Laurent Colantonio, a Globális Abroncsteljesítmény-előrejelzés igazgatója elégedett a megegyezéssel. „Az Arctic Center infrastruktúrája és az ott szerzett, téli abroncsok tesztelésével kapcsolatos tapasztalat tovább fogja fokozni a Goodyear Dunlop képességét és kapacitását mind a lakossági, mind a teherautó-abroncsok téli változatainak tesztelésében. A jövőben képesek leszünk testreszabott hó- és jéglétesítményt alkalmazni az új téliabroncs-termékek és -koncepciók fejlesztésének támogatásához.”