AutóAddikt Autóteszt Ford Fiesta Vignale 1.0 EcoBoost – miniatürizált luxus

[TESZT] Ford Fiesta Vignale 1.0 EcoBoost – miniatürizált luxus

Érdekes, mára mennyire átértékelésre került az autók méretezése, kivitele. Jó példa erre pont a Ford Fiesta, gondoljuk csak meg, mekkora méretkülönbségek voltak-vannak mondjuk egy 80-as évek trendjét követő verzióval párhuzamban. Ráadásul mára a csúcsra járatott luxusszint búven elérhető ebben a szegmensben is. Ford Fiesta Vignale 1.0 EcoBoost teszt.

Tehát nincs apelláta: a Ford Fiesta Vignale nem kicsi, hiába sorolható a magának megfelelő kategóriába. Eleve a 4040 milliméteres hossz, az 1735 milliméteres szélesség, valamint az 1476 milliméteres magasság már inkább az alsó-közép felé kacisntgat, némi túlzással nem sok differencia van mondjuk egy Focussal egybevetve. Azért persze a Fiesta még mindig más kategória, a kék oválosok pedig ügyelnek arra, hogy a stílusjegyek átvitelével egyetemben azért megmaradjanak a nem tól égbeszökő különbségek.

Amúgy a Ford Fiesta Vignale pontosan olyan alternatívát jelent, amellyel szépen ki lehet tűnni a tömegből, vagy szürke egyhangúságból – kinek melyik tetszik jobban. Épp ezért a Fiesta külső és belső általános értelemben vett stílusjegyeit most nem fogjuk részletezni, megtettük ezt már jópárszor. Sokkal inkább lényegesebb a Vignale-lényegiségre fókuszálni, és higgyék el, van miért.

Először is: a Ford Fiesta Vignale ténylegesen prémiumkategóriás. Ildomos elfelejteni az alapszintű sztereotípiákat, miszerint “ez csak egy felpimpelt alap Fiesta” és hasonlók, bár az hozzátartozik az igazsághoz, hogy az alapok, a tényleges szellemiség kiindulópontja ugyanott keresendő mindkét irányban.

Mitől más a Fiesta Vignale?

Elsőként emeljük ki a Vignale-háttérsupportot. Ez pontosan olyan, mint a nagy presztízs- és prémiummárkák esetében, tehát a customer, tehát az ügyfél minden lehetséges kényelmi szolgáltatást megkap autója megvásárlásakor, meg utána is, ha mondjuk szervizbe kell vinnie az autót. Házhozszállítás, ügyféltranszfer, és még sok egyéb nyalánkság lelhető fel a szolgáltatási opciós listán – tehát bőven van miből válogatnia az ügyfélnek kedve, s persze pénztárcája szerint.

Külsőségek ezek, nem rossz értelemben. De mi újság a kivitelezéssel? Legyen szó klasszikus értelemben vett vizuális dizájnmegoldásokról, vagy akár a motorizáltság mikéntjéről. Nézzük.

Elsőként vegyük szemügyre a Ford Fiesta Vignale külalakját: a vonalvezetés jól érezhetően kibővült sok-sok krómmal, díszléccel, minden olyannal, ami a prémiumjelleget előtérbe hozza. A 205/40 R18-as felnik például hatalmasnak hatnak a kocsiszekrényt oldalnézetből vizslatva, így máris a kisebb, kompakt mérethez kitűnően hangolt vizuális világot kapunk, ami nem kevés sportosságot, dinamizmust kölcsönöz az autónak.

A lényeg most is a részletekben rejlik

Természetesen a Ford Fiesta Vignale hűtőmaszk-kialakítása sem hagyományos. Nyilván szakavatottabb szem előbb kiemeli a különbségeket, de ez így is van rendjén: a rácsozat elnyújtott méhkaptár-minta jellege szemet gyönyörködtető, s természetesen masszív ezüsttónusú keretet is kapunk, hozzá jól passzoló, szintén keretes ködlámpafészkekkel.

A Ford Fiesta Vignale enteriőrje is hordoz sok egyediséget. Leginkább a prémium bőrülések Vignale-mintázata az, ami szembetűnő – a pattern teljes mértékben hasonul a feljebb említett hűtőmaszk megoldáshoz, tehát a rácsminta itt is visszaköszön, ezúttal nyilván varrt formában.

Minőségi anyaghasználat jellemzi a Ford Fiesta Vignale belterét, szép varrások, szegélyek, emellett letisztult, lakkfekete (nem bazári beütésű) műanyagok teszik teljessé a látványvilágot. A műszerfal adaptációja a tradicionális, jelenleg futó Fiesta modellekének, a középkonzol tabletje pedig szintén ugyanazt a minőséget hordozza, mint amit egy magasabb felszereltségű modellben is megkapunk.

Biztonság és prémium

Természetesen a Ford Fiesta Vignale felvonultatja a jelenleg elérhető szinte összes vezetéssegítő rendszert, opciót. Táblafelismerő, parkolásasszisztens, adaptív tempomat, éberségfigyelő áll többek közt a sofőr rendelkezésére, de a SYNC3 multimédiás rendszer is kifogástalanul funkcionált teszjeink során – próbáltuk Android-dal és iOS-szal is (Android Auto, Apple CarPlay).

Aki ilyen autót vásárol, nyilvánvalóan némileg elhívatott a hangrendszerek irányába is, tehát fontos számára az audioélmény.

A Ford Fiesta Vignale-ba B&O hangrendszer került, a márkapresztízsnek megfelelően kiváló, remekül mélyorientált hangzásvilággal. A bökkenő mindössze annyi lehet, hogy a társított subwoofer tekintélyes helyet foglal el az amúgy sem hatalmas méretű, 292 liter alapértékű csomagtérből.

140 lóerős 3 hengeres benzinmotor, turbóval

A Ford Fiesta Vignale-ba a jelenleg legerősebb 1 literes 3 hengeres EcoBoost benzines erőforrás került, 140 lóerős maximális teljesítménnyel (6000 RPM), 180 Newtonméteres csúcsnyomatékkal (1500-5000 RPM). Az adatokból is jól kitűnik, hogy az aggregát robbanékony, az 1089 kilogramm gyári üres tömegű kasznit kifejezetten jól mozgatja – 8.9 másodperc kellett a 0-ról 100-ra sprinthez. A társított 6 sebességes manuális kéziváltó áttételezése szintén kellemes, adott szituációhoz könnyedén alkalmazkodó, jó kiautózást kapunk.

Fogyasztás tekintetében sem szaladt el a ló a Ford Fiesta Vignale használatakor, ugyanis városi átlagra 6.1, országútira 4.4 litert rögzítettünk 100 kilométerre lebontva.

2018 Ford Fiesta Vignale 1.0 EcoBoost specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű 3 hengeres turbótöltött benzinmotor

Lökettérfogat: 999 cm³

Maximális teljesítmény: 140 LE @ 6000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 180 Nm @ 1500-5000 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, 6 fokozatú maunális kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4040 mm

Szélesség: 1735 mm

Magasság: 1476 mm

Tengelytáv: 2490 mm

Első gumik mérete: 205/40 R18

Hátsó gumik mérete: 205/40 R18

Tömeg, üresen: 1089 kg

Megengedett össztömeg: 1660 kg

Csomagtartó mérete: 292 liter, bővíthető 984 literig

Üzemanyagtartály mérete: 42 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 202 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 9.0 s (gyári), 9.1 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.1 l/100 km

Országúti: 3.9 l/100 km

Vegyes: 4.6 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.3 l/100km

Országúti: 4.6 l/100km

Vegyes: 5.2 l/100km

CO2 kibocsátás: 118 g/km

Bővebb információ a Ford hazai importőrének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

Fotó: Canon
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS
ÉRTÉKELÉS
Forma, design
89 %
Komfort
91 %
Kezelhetőség
89 %
Teljesítmény
89 %
Anyagminőség
92 %
Biztonság
92 %
Ár-érték arány
89 %
Előző cikkMinden eddiginél jobban elférnek az iskolakezdésre megnőtt gyerekek az új Ford Focusban
Következő cikk2019-ben jöhet a kabrió Lexus LC
teszt-ford-fiesta-vignale-1-0-ecoboost-miniaturizalt-luxusTeljes prémiumérzetet biztosít a Ford Fiesta Vignale, végeredményben olyan, mintha egy merőben más modellt vezetnénk, némi áthallással. Szeretnivaló.