AutóAddikt Autóteszt Hyundai Hyundai Tucson 2.0 CRDi HP – ez valami más

[TESZT] Hyundai Tucson 2.0 CRDi HP – ez valami más

Tagadhatatlan, hogy kitűnő konfigurációval érkezett szerkesztőségünkhöz az új Hyundai Tucson 2.0 CRDi tesztautó, ugyanis minden földi jóval telepakolta az importőr. A GO! és a GO! Plus felszereltségi szintek ugyanis önmagukban véve rengeteget hozzáadnak az alap opciós listához (ami önmagában véve sem lapos), igaz, egy 10 millió forint feletti vételárral kecsegtető alternatíva esetében már el is várható, hogy minden klappoljon.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-001

Biztonsan emlékeznek a korábbi Hyundai Tucson szériákra, igaz? Nos, röviden és tömören: ez már teljesen más téma, a 2016-os modellévű Tucson, vagy akár Santa Fe (hogy a SUV kategóriánál maradjunk márkán belül) nagyon el lett találva, pont úgy, ahogyan azt az igények megkívánják, vagy ahogyan egy jelenkori szegmensen belül domborító modellnek helyt kell állnia. Nézzük is, hogyan sikerült megvalósítania a dél-koreai gyártónak a részleteket!

Klasszikus, kategórián belüli vonalakkal

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-004Először is: a Hyundai Tucson 2.0 CRDi formaterve jól eltalált. Ez már a néhány hónappal ezelőtt levezényelt menetpróbán is világos volt, persze nyilván legelőször ez az, ami szembeötlik: a hangsúlyos hűtőmaszk tengerentúli SUV irányvonalat idéz, a morcosra húzott front lámpatestek inkább a japános identitást hordozzák, míg a már-már merész formavilágot jelentő ködlámpafészek-kialakítások talán a leginkább figyelemre méltóak. Sokan egyébként kétkedve méregették a teszthét során a Hyundai Tucson 2.0 CRDi-t, mondván, ez egészen biztos, hogy valami új, de mégis ismert dolog – ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy manapság a kategóriákon belül igen nagy a párhuzam és sok esetben a hasonlóság. Valószínűleg ez okozhatja a déja vu érzését, de ez korántsem baj, eleget teszünk a trendek által támasztott igényeknek. Ennyi, nem több.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-003A Hyundai Tucson 2.0 CRDi nem is akar ebből kifolyólag többnek látszani, mint amire predesztinálva lett. Az oldalvezetés klasszikusan, unalomig ismételt SUV fazonra hajaz, ennek megfelelően az építés is magasabb, amolyan terepjárós, annak ellenére, hogy a tesztben szereplő autó maximum nyomokban hordozza a terepes képességeket a 4WD hajtáslánc révén. Amúgy meglepően jó terepes képességeket vonultat fel az autó, de erről majd a cikk vége felé, a motorizáltság és a műszaki részletek taglalásánál bővebben.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-002

Talán a leghangsúlyosabb részelemek a Hyundai Tucson 2.0 CRDi esetében a sárvédőívek, melyek nagyok, és megfelelő erősítő védelmet kaptak kavicsfelverődések, kellemetlen ajtórányitások ellen. Pont annyira túlzóak az arányok itt, amennyire még bőven belefér a sémába, a far rész megemelt záró menetfény buráit kicsit még jobban megdobja ez a domborulat. A csúcsmodell esetében sem találtunk kettős kipufogóvégződést a jobb és bal oldalakon, a jobb alsó részre került a dupla csövű krómozott csonk a sportosság demonstrálásának kedvéért.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-005

Összeségét tekintve elegáns és egyben lendületes összhatást nyújt a Hyundai Tucson 2.0 CRDi, beleépül ugyan a tömegbe, de mégis különleges mivolta kiemeli onnan egyből. Alapvetően maga a Hyundai embléma kelt érdeklődést a mainstreamhez szokott kritikusokban, valamint az az egyediség, amely az egész jelenlegi márka arculatot is meghatározza.

Levetkőzte korábbi gyermekbetegségeit az új Hyundai Tucson

S ha már elegancia, nem maradhat el a várt összhatás az enteriőrben sem. Az anyaghasználat a kategóriában már megszokott – persze magasabb felszereltségi rátától is nagyban függő – jó tapintású, minőségi megközelítés, akár a kárpitozást, akár a burkolatokat, lágyabb és keményebb műanyagokat tekintve. A kormánykerék fogása optimális, méretre is az, a küllőkre integrált kezelőszervek jól elérhetők, az egész műszeregység, illetve maga a cockpit infó közvetítése is remek.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-009

Kellemesen hangolható üléspozíciói révén nemcsak komfortos a Hyundai Tucson 2.0 CRDi, hanem vezethetőség szempontjából is minden a helyén van a szó szoros értelmében. Az első ülések fotel kényelműek, igaz, a tömöttség kicsit kemény, viszont kiválóan testre szabható az ülő- és a hátlap is; hosszabb távra kiváló lehet.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-011

A hátsó traktus hármas sora ki tud szolgálni viszonylag kompromisszumoktól mentesen 3 utazót, a fejterek rendben vannak, csakúgy, mint a térd- és lábterek is. Egyedül a vállszélességben mért értékek tűntek alacsonyabbnak a kelleténél, de akad sok más egyéb pozitívum, ami kárpótol.

Élhető környezet: a tesztelt Hyundai Tucson 2.0 CRDi ideális szabadidős programokhoz, vagy hétköznapi használatra

Például a csomagtér pontosan ilyen: 513 literes kapacitása révén remek pakolhatóság jellemzi, s ha a hátsó üléstámlákat előre hajtjuk, akár másfél köbméter is rendelkezésünkre állhat – mondjuk egy 2 fővel számolt utazás esetében.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-016Autamataváltóval a Hyundai Tucson 2.0 CRDi tesztautó 1615 kilogrammot nyom, ami bár elsőre soknak tűnhet, de ha hozzávesszük, hogy mekkora méretezésről és milyen mérvű felszereltségről szól a fáma, el is felejthetjük a sztereotípiákat. Ugyanis van nekünk egy vaskos dízelmotorunk, egy hatgangos automataváltó egységünk, valamint egy állandó összkerékhajtásunk, kardánnal, mindennel együtt. Így már nem is tűnik soknak, igaz?

Elegendő erőtartalékkal

A 2 literes közös nyomócsöves befecskendezést kapott CRDi gázolajos aggregát 185 lóerő leadására képes 4000-es percenkénti fordulatszámon, míg a 400 Newtonméternyi csúcsnyomaték már 1750-nél rászabadítható mind a négy kerékre, és tolható egészen 2750-ig.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-014

Az 1000 RPM fordulatszám-tartomány bőven elegendő ahhoz, hogy a társított 6 sebességes automataváltó által prezentált fokozatok mindig a legmegfelelőbb formájukat hozzák, sebesség- és környezet függően, jól megválasztott áttételezésekkel. Külön öröm, hogy a motor járásának, s persze az utaskabin szigetelésének köszönhetően rendkívül csendes az utazás, 130 kilométer/órás autópályatempónál törvényszerűen emelkedik a menet- és futóműzaj, de úgy éreztük, elmarad az átlagosan megszokottól.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-007Fürge gázreakciókkal válaszol a hajtáslánc az intenzív kigyorsításokra előzésnél, az automata rögtön reagál a gázpedál hirtelen lenyomásaira, a felkapcsolások pontosak, nincs motorüvöltés, végletekig kihúzott tartományok. Itt a Hyundai Tucson 2.0 CRDi kicsit talán túl is mutat kategóriáján, hiszen a precizitás, valamint a vezetési élmény faktora igencsak szerethető formában vannak jelen.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-006Ha úgy adódik, kisimítja az úthibákat, ha kell, feszesen tapasztja az abroncsokat az aszfaltra, viszont ha muszáj, lágyan csillapít szélsőségesebb terepen is. Ugyebár a Hyundai Tucson 2.0 CRDi nem terepjáró, viszont a terepes képességek meglepően jók – erről az autó már több ízben tanúbizonyságot tett, tesztjeink lefolytatása előtt a zsámbéki Driving Camp lankáin többek közt. Megfelelő terepszögekkel, kellően nagyra méretezett hasmagassággal és gázlómélységgel nem jelenthet gondot az, ha egy családi kirándulás során szélsőségesebb körülmények közt kötünk ki egy köves-göröngyös földúton, vagy netán egy 60 százalékos emelkedőt kell meghódítanunk, sáros, poros környezetben.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-013

Azt számítsuk azonban mindig bele, hogy az utcai gumik jelentős százalékban levesznek a terepes képességekből, ez mindig lebegjen a szemünk előtt.

Ahhoz képest, hogy mekkora, kifejezetten gazdaságos

Több, mint másfél tonnás önsúly ide, vagy oda, a Hyundai Tucson 2.0 CRDi üzemanyagfogyasztása igencsak meggyőző volt a tesztelések során.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-012

A 8 literes gyárilag beirányzott gyári értéket alulmúltuk 7 tizeddel, 7.3 liter/100 kilométer lett az átlag – ebbe beleszámoltuk az erdőn-mezőn át történő, alacsonyabb sebességfokozatokban kivitelezett vezetést is. Országúton szintén jobban teljesített az autó, mint ahogy elvártuk, ugyanis 5.6 literes gyári helyett 5.1 literre jött ki a százas átlag.

hyundai-tucson-2-0-crdi-teszt-autoaddikt-008

2015 Hyundai Tucson 2.0 CRDi specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű 4 hengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1995 cm³

Maximális teljesítmény: 185 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 400 Nm @ 1750-2750 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, 6 fokozatú automataváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4475 mm

Szélesség: 1850 mm

Magasság: 1655 mm

Tengelytáv: 2670 mm

Első gumik mérete: 255/55 R18

Hátsó gumik mérete: 255/55 R18

Tömeg, üresen: 1587 kg

Megengedett össztömeg: 2250 kg

Csomagtartó mérete: 488 liter, 1478 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 62 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 201 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 9.9 s (gyári), 9.7 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.3 l/100 km

Országúti: 5.1 l/100 km

Vegyes: 6.3 l/100km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 8.0 l/100km

Országúti:5.6 l/100km

Vegyes: 6.5 l/100km

CO2 kibocsátás: 170 g/km

Bővebb információ a Hyundai hazai importőrének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft., Nike