AutóAddikt Autóteszt Hyundai Hyundai i30 kombi 1.4 T-GDi Comfort – stílus és praktikum találkozása

[TESZT] Hyundai i30 kombi 1.4 T-GDi Comfort – stílus és praktikum találkozása

Dunát lehet rekeszteni az alsó-középkategóriás és középkategóriás kombik felhozatalából, ez nyilvánvaló. Azonban ha igazán stílusos, s megkockáztatjuk: egyedi megközelítésű, nem tucatautó-jellegű kombit, netán sportkombit keresünk, talán nehezebb a dolgunk. A Hyundai i30 kombi alapvetően próbál egyedi részletekkel, megoldásokkal kecsegtetni. Teszteltük.

Pár év leforgása alatt is suemmel látható az az evolúció, amely a Jyundai modelleit jellemzi: markáns, bár picit deja vu-t ébresztő forma- és dizájnvilágával, prémiumosztály felé kacsintgatásával sok (vagy inkább egyre több) vásárlót képes megnyerni magának a dél-korei márka. Ugyebár ott a KIA is, egyfajta házon belüli ellenlábasként, de sikerül megtalálni az arany középutat mindkét modellportfólió esetében.

Mi kell, ha családosként, kirándulásaddiktként autót szeretnénk választani? Persze, hogy egy kombi. Vagy egyterű, de az már más kategória. Első kategóriánknál maradva: mondjuk egy Hyundai i30 kombi? Miért is ne?

Stílusos formatervet kapott a Hyundai i30 kombi, ami első blikkre a frontoldali részletek tekintetében tűnim szembe. A jelenlegi Hyundai-stílusvilágot leginkább a fejreállított trapézra emlékeztető hűtőmaszk jelenti, prémiumosan sok-sok csillogással, tehát krómkerettel, annak rendje s módja szerint.

Mindent annak érdekében, hogy megfeleljen a jelenlegi trendeknek

A jelenleg is dívó trend szerint a lámpatestek rajzolata morcos jelleget ad, szinte érezni a 45 fokos szögeket, amelyeket a maszk felső vonalával zárnak; a rácsozat sportosan hívogatja a tekintetet, a nappali menetfények LED-jei pedig szintén lendületet sugallnak a talmi-beömlők kétoldai elhelyezkedésével.

Oldalról igazán kecses a Hyundai i30 kombi, amelyhez a méretezés is nagyban hozzásegít: a 4585 milliméteres hosszhoz 1475 milliméteres magasság társul, ezáltal ténylegesen lapos az összhatás itt – mellé betársul a számtalan törésvonal, valamint a lekerekített élek, sarkok jelenléte is dob az összképen. Az övvonalak relatíve magasra lettek húzva, ez legfőképp a B oszlop mögötti részeken látható, majd a C után szinte apró lőrésnyi háromszöget kapunk a csomagtér oldalainál.

Sok minden elfér a raktérben

Mindez persze nem jelenti azt, hogy apró csomagterünk lenne, ellenkezőleg: az alaphangon 602 literes pakolórészt 1650 literre is fel tudjuk bővíteni, ami igencsak illusztris adat. Ráadásul kiépítésének köszönhetően optimálisan rakodható alaphelyzetben is.

Egy kombinak mindig legyen a fara a legjellegzetesebb, tartja a köznép véleménye. Ez a Hyundai i30 kombi esetében is helytáll, ugyanis a kocsiszekrény felületein felvonultatott stíliusjegyek összessége itt is fellelhető. A zárófények lámpatestjei hasonló szögeket mutatnak, mint az orr esetében, hangsúlyos Hyundai-logó itt is terpeszkedik; a rendszámtáblának kialakított hely a csomagtérajtó alsó éléhez került, két oildalról egy-egy fényvisszaverő prizmával közrefogva.

Olyan, mintha egy japán versenytársban ülnénk

Japános letisztultság van jelen a Hyundai i30 kombi utaskabinjában. Az analóg központi műszeregység információ közvetítése szimpla, lényegre törő, jól analizálható. Még erőteljes ellenfényben is láthatók a főbb adatok, amely ugyanígy igaz a központi infotainment kijelzőpanelére is. Utóbbi mindkét elöl ülő utazó számára remekül elérhető és értelmezhető, a megjelenített információk elegendő hátteret szolgáltatnak az utazás mellé.

A Hyundai i30 kombi első ülései kényelmesek, közepesen kemények, az ülő- és hátlapok hossz és szélesség tekintetében átlagosak, láb- és térdterek közepes testalkatú utasok számára kielégítőek lehetnek.

Hátul kényelmesen lehet utazni, a 2650 milliméteres tengelytávnak köszönhetően a lábterek itt is terjedelmesek. Az autó szélessége szab határt annak, hogy ténylegesen három utas komfortja meglegyen – azaz megvan, itt szintén érvényes az átlagos testalkat. Magyarán: kettő fellnőtt tud hosszabb távon, kényelmesen elterpeszkedve utazni a hátsó, közepes keménységű, s egyébként kényelmes üléseken.

Elegendő 1.4-es

Hyundai i30 kombi tesztautónkba a gyártó saját fejleszésű 1.4 literes T-GDi turbótöltött soros négyhengeres benzinmotorja került. Az egység 140 lóerő leadására képes 6000-es percenkénti fordulatszámon, a maximális forgatónyomaték 242 Newtonméter, mely érték már alacsony tartományban, 1500 RPM-től rendelkezésre áll.

Bár nem túl kirobbanó a Hyundai i30 kombi gyorsulása nulláról százra (9.6 másodpercet rögzítettünk a gyári 9.2-vel szemben), mégis elmondható, hogy agilis, pörgős karakterisztikát produkál az 1.4 T-GDi. A legtöbb forgalmi szituációban derekasan helytállt, előzéseknél, nagyobb gázreakciókat igénylő szituációkban jól teljesített. Egyedül a viszonylag nagy turbólyuk jelenléte piszkított az amúgy idilli összképbe, de folyamatos használat mellett meg lehet szokni, és együtt lehet élni vele.

Mennyibe kerül?

A Hyundai i30 kombi tesztünkben szereplő Comfort felszereltségű változatának alapára 6 319 000 forintról indul, melyből most kereken 500 ezer forint kedvezményt kapunk vásárlásnál.

2018 Hyundai i30 kombi 1.4 T-GDi specifikációk

Motor

Motortípus: négyhengeres benzinmotor, turbóval

Lökettérfogat: 1353 cm³

Maximális teljesítmény: 140 LE @ 6000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 242 Nm @ 1500 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú kéziváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4585 mm

Szélesség: 1795 mm

Magasság: 1475 mm

Tengelytáv: 2650 mm

Első gumik mérete: 225/45 R17

Hátsó gumik mérete: 225/45 R17

Tömeg, üresen: 1350 kg

Megengedett össztömeg: 1840 kg

Csomagtartó mérete: 602 liter, 1650 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 50 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 208 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 9.2 s (gyári), 9.6 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 7.1 l/100 km

Országúti: 5.1 l/100 km

Vegyes: 6.1 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.6 l/100km

Országúti: 4.6 l/100km

Vegyes: 5.3 l/100km

CO2 kibocsátás: 124 g/km

Bővebb információ a Hyundai magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük. Fotó: Matei Bence / Camera Kft.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS