AutóAddikt Autóteszt Suzuki Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL – minőségi tálalás remek...

[TESZT] Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL – minőségi tálalás remek fogyasztással párosítva

Számtalan Swift megfordult már szerkesztőségünknél, de valahogy mindig sikerül valami újat felfedezni ennél a remek modellnél. Nem véletlenül nagy kedvencünk (és sokak kedvence), mindemellett rengeteg verziója létezik, alapvetően felszereltség téren – úgyhogy van miből válogatni. Most a belépő szintű, GL felszereltségű Suzuki Swift-et fogtuk tesztre.

Nyers és őszinte – e szavak jellemzik leginkább a 2022-es Suzuki Swift-et is, mint megannyi esetben írtunk már hasonló jelzőket más autók kapcsán is. Egyet mindenképp érdemes latba vetni, amikor a Swift-et vizsgáljuk – és persze ez minden más esetben is igaz: tiszteljük a kategóriát, a szegmenst, ahová egy modell tartozik. A cikk pedig ennek szellemiségében lesz, marad objektív.

A Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL remek autó. Alapvetően az 1 hetes teszthét alatt nem volt semmi olyan kitétel, ami negatívan befolyásolta volna a tesztperiódust, pedig ez eléggé ritka. A lágy hibrid hajtás pedig messzemenően jót tesz az amúgy is madárétvágyú hajtásláncnak.

Le sem tagadhatja eredetét

Formavilág tekintetében 2022-ben is megmaradt a tradicionális irányzatnál, lekerekített sarkokkal és oldalvezetéssel, hangsúlyos lámpabúrákkal elöl és hátul is, valamint könnyed krómberakásokkal hívja fel magára a figyelmet- A Swift tulajdonképp új dimenzióba lépett pár éve, kategóriáján belül próbál (sikerrel) többet nyújtani, ezzel eléggé magasra helyezve a lécet a konkurencia számára ebben a szegmensben.

Ugyanakkor a japán minimalista, lényegretörő dizájnszellemiség jellemzi a Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL küllemét, nincsenek túlzó részletek, vagy épp oda nem illő vonalak, domborulatok. A hátsó ajtók például a C oszlophoz köthető kilincsekkel nyílnak, ezek rejtettek, így tulajdonképp az autó háromajtósnak tűnik – ezzel is emelve a sportosság-faktort.

Ha sportosság, akkor leginkább a fiatalos mivolt sejlik fel legelőször, viszont a Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL egyszerre uniszex és kortalan, nemtől és korosztálytól független a tálalás. Nagyon érdekes ez, mivel kevés az olyan autó, amely szinte mindenre (is) bevethető a hétköznapokban, nincs állandósult kategória vagy stílusirányzat; passzol mindenhez, mindenhol.

Hosszabb és rövidebb távokra is egészen tökéletes

Városi rohangálás reggeltől estig? A Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL ideális választás, hiszen a méretezése optimális, az agilitása optimális, a fogyasztása optimális. Nem feltűnősködik, tehát nem rí ki a tömegből, így biztonságos leparkolni vele. 

Hosszabb lélegzetvételű utazás? A Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL újfent ideális választás, mondjuk 2-3 személlyel számolva, visszafogott csomagszállítással. A 265 literes csomagtartó kicsi ugyan, de fér bele meglepően sok minden, ha a 40:60 arányban osztott hátsó üléstámlákból valamelyiket előrehajtjuk, jelentős térfogatnövekedéssel számolhatunk.

Mindemellett tud elegáns is lenni a Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL, sportosan, dinamizmust sugallva. Tehát ha netán protokoll a célirány, e téren sem vall szégyent, menő kiszállni öltönyben vagy kosztümben egy ilyen Swiftből.

Kirándulni jó a Swift-tel

Visszatérve a hosszabb utazásokhoz: tervezünk egy nagyjából 1000 kilométeres etapot Swifttel (Németország), de első körben Bajáig közlekedtünk a Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL tesztautóval, megvizsgálva, hogyan és mennyire élhető alternatíva. A tesztutat három felnőttel és tekintélyes mennyiségű csomaggal folytattuk le – a hátsó ülések közül a kétharmadost hajtottuk előre, így a hátul utazó enyhén súlyos és terjedelmes bőröndje hosszában fektetve jól befért. Mellé jöhettek a kisebb szatyrok, táskák – biciklit most nem fuvaroztunk, mint pár nappal ezelőtt Németországból a Kugával. Az már nyilván nem fért volna be, nem is lett volna indokolt.

Tehát így, a fenti felsorolással remekül és kényelmesen utaztunk Bajáig az M6-oson. Az ülő- és hátlapok kényelme remek, nincs fapadosság, és a Swift kategóriáján túlmutat. Térd- és lábtér, valamint fej- és válltér tekintetében nem kell a kompromisszum, rá is csodálkoztunk, mekkora a rendelkezésre álló hely akéár elöl, akár hátul. Persze jó, ha maximum három személlyel számolunk az utazás kapcsán, így még élhetően kényelmes, efelett nem annyira. Maximum még 1 gyerek, talán.

Az, hogy a Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL remekül jön-megy városi környezetben, evidens. Kisautó, erre van predesztinálva. De az, hogy autópályán is megtartja messzemenő takarékosságát, rendkívül pozitív jelenség, hiszen a már sokszor emlegetett élhetőségi faktorráta így szinte kimaxolja magát. Az 1.2 literes négyhengeres benzinmotor a 12V-os hibrid rendszerrel közvetetten 90 lóerő leadására képes 6000-es percenkénti fordulatszámon, míg a 120 Newtonméter csúcsnyomaték 4400-tól rendelkezésre áll. A hajtáslánchoz társított ötgangos manuális váltó remekül illeszkedik az összképbe, és észrevétlenül dolgozik a háttérben.

Fogyasztás tekintetében még mindig verhetetlen a Swift, a lágy hibrid hajtásnak köszönhetően nehéz 5 liter fölé vinni a 100 kilométerre átlagolt értéket. Vegyes használat mellett 5.7, míg városban 5.8, autópályán 4.7-5.9, illetve országúton 3.9-4.9 liter közötti adatok születtek. A Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL tankja 37 literes, de ezzel a visszafogott üzemanyag-felhasználással bő 600 kilométeres range is teljesíthető vegyes használat mellett.

Árazás

A tesztben szereplő Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL jelenleg listaára 5.34 millió forint, azonban most akciósan 4.59 millióért hazavihető az autó.

2022 Suzuki Swift 1.2L lágy hibrid 5MT 2WD GL specifikációk

Motor

Motortípus: soros 4 hengeres benzinmotor + 12V hibrid rendszer

Lökettérfogat: 1242 cm³

Maximális teljesítmény: 90 LE @ 6000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 120 Nm @ 4400 ford./perc

Erőátvitel: fronthajtás, 5 sebességes manuális kéziváltó

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 3840 mm

Szélesség: 1735 mm

Magasság: 1495 mm

Tengelytáv: 2450 mm

Első gumik mérete: 185/55 R16

Hátsó gumik mérete: 185/55 R16

Tömeg, üresen: 890 kg

Megengedett össztömeg: 1355 kg

Csomagtartó mérete: 265 liter, 947 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 37 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 180 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 11.9 s (gyári), 9.8 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 5.8 l/100 km

Országúti: 3.9-4.9 l/100 km

Vegyes: 5.9 l/100 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.5 l/100km

Országúti: 6.5 l/100km

Vegyes: 6.5 l/100km

CO2 kibocsátás: 98 g/km

Bővebb információ a Suzuki magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

Fotó: Autóaddikt.hu

Együttműködő partnereink: HuaweiAcer Hungary

Utómunka hardver: Acer