AutóAddikt Magazin Véget ért a 2015-ös Volvo Ocean Race – néhány tanulság

Véget ért a 2015-ös Volvo Ocean Race – néhány tanulság

Az SCA csapata június 22-én ért célba a Volvo Ocean Race vitorlásversenyen, miután 9 hónapon át hajóztak másfélszer kerülve meg a Földet egy 6 négyzetméteres hajón, hatméteres hullámokon hánykolódva.

volvo_ocean_race_2015_autoaddikt

A csapat extrém körülmények között nézett szembe a kihívásokkal, amelyekből ugyancsak nem mindennapi tanulságokat vontak le problémamegoldásról, csapatmunkáról és emberi kapcsolatokról. Például, hogy hogyan hozza ki a legjobbat a csapatból, ha a legrosszabbra készülünk.

Egy hajón az időért és a mérföldekért folyik a verseny, míg az üzleti életben időért és pénzért versengünk. Az extrém körülmények következtében olyan tanúságokat tudtunk levonni, amelyek üzleti szempontból is relevánsak és más vállalatok számára is hasznosak és inspirálóak lehetnek– mondta Badar-Szabó Virág, az SCA magyarországi és dél-kelet európai marketing tevékenységéért felelős marketing menedzsere

Az utóbbi, több mint két éves periódusban a kizárólag nőkből álló legénység 18 hónapot töltött a felkészüléssel és 9 hónapot a tengeren. Vér, verejték és könnyek mellett segítették az SCA csapatot abban, hogy célba érjenek, valamint számíthattak a Tork vákuumcsomagolt toalett papírjaira és erős törlőkendőire. A világ legnehezebb vitorlásversenye sikeresen befejeződött, így az SCA és globális higiéniai márkája, a Tork a legénység egyik tagjának, Liz Wardley-nak segítségével összegyűjtötte mindazt, amit a verseny során megtanultak a csapattagok:

  1. Készülj fel a legrosszabbra, reméld a legjobbat! A tervezés és a felkészülés kulcsfontosságú. Például a hajó optimális sebességének és teljesítményének elérése érdekében fontos volt az, hogy a lehető legkisebb súllyal hajózhassanak, ezért alaposan meg kellett tervezni, hogy mit vigyenek fel a fedélzetre. A felkészülési periódus során a legénység teljes körű felkészítése érdekében szélsőséges helyzeteket szimuláltak, mint például a kritikus meghibásodások. Bár a 18 hónapos felkészülési idő extrémnek tűnhet, a csapatok a munka világában is alkalmazhatják azt az elvet, amelynek értelmében a tervezés és az előkészületek segítenek növelni a csapattagok önbizalmát és fokozzák a teljesítményt.

A Tork-kal együtt kalkuláltuk ki, hogy melyik termékből pontosan mekkora mennyiségre lesz szükségünk a fedélzeten. Például, hogy hány lap vécépapír kell majd, a gurigákat nem számolva. A pontos számítások és az alapos tervezés magabiztossá tesz, úgy érzed, felkészültél mindenre” – mondta Liz Wardley.

  1. Kovácsolj előnyt a személyiségek közti különbségekből! A legénység jól ismeri minden tagjának jellemét, az erősségeket és gyengeségeket is beleértve. Azáltal, hogy a felelősségi köröket és a munkamódszereket az emberek erősségeinek figyelembevételével alakítjuk ki, ahelyett, hogy mindenkitől ugyanazt várnánk, magabiztosabbá tesszük a csapatot, ami így egészében véve jobb teljesítményre lesz képes.

Minden csapat egyénekből áll össze, ha mindenkiből külön-külön kihozzuk a maximumot, az eltérő személyiségeknek köszönhetően képesek vagyunk az egész csapatból kihozni a legtöbbet” – mondta Liz Wardley.

  1. 3. Ha probléma van, az mindenkinek a problémája! Ahhoz, hogy a csapat hatékonyan működjön, együtt közösen kell megoldaniuk a felmerülő problémákat, ahelyett, hogy halogatnák, vagy arra várnának, hogy valaki más oldja meg őket.

Mindig az a cél, hogy a hajó a legoptimálisabb állapotban legyen, készen a versenyre. Így ha felmerül valamilyen gond, kicsi vagy nagy, egyszerűen azonnal meg kell oldani. Ebben a 6 négyzetméteres világban nem létezik olyan, hogy a te problémád vagy az enyém, itt minden a mi közös gondunk” – mondta Liz Wardley.

  1. Tartsd észben, mi áll a rendelkezésedre, de légy nyitott a kreatív megoldásokra! Egyrészt a csapat nagy szakértelemmel készült, hogy optimalizáljon és személyre szabjon minden apró részletet a fedélzeten. Például az SCA csapata és a Tork közösen dolgozott azon, hogy kifejlessze a már említett, vízálló vákuumos csomagolási megoldásokat, hogy a termékek szárazak maradjanak a súlycsökkentés érdekében. Másrészről viszont, amikor a konyhapanel megsérült a verseny során, a csapat a törött részeket felhasználta arra, hogy megjavítson egy másik sérülést a hajón.

A végtelenségig optimalizálhatod a felszerelésedet és a napi rutint, de a dolgok előbb-utóbb mindenképp elromlanak. Amikor ez megtörténik, kreatívnak kell lenned és azzal dolgozni, amid van. Tanulj a helyzetből, fejlődj annak megfelelően és legközelebb már felkészültebb leszel!” – mondta Liz Wardley.

  1. 5. Határozz meg egy közös célt! A versenyzés előnye, hogy van egy tiszta és világos közös cél, amelyet a csapat minden tagja ért és a magáénak érez. Ez mindent könnyebbé tesz a problémamegoldástól a döntéshozáson át az esetleges nézeteltérések rendezéséig, hiszen mindenki egy közös célért dolgozik.

Mindenki tudja, hogy mit csinálsz és miért. Néha az sem tudatosul benned, hogy ki dolgozott melletted a fedélzeten az elmúlt néhány napban, hiszen annyira lefoglal mindenkit, amit épp csinál” – mondta Liz Wardley.

HIRDETÉS
Előző cikkDíjat nyert a Volvo Cars Sensus kezelőfelülete
Következő cikk2015 KS Energy and Environment elsimerést kapott az Audi A3 e-tron