AutóAddikt Hírek Díjat nyert a Volvo Cars Sensus kezelőfelülete

Díjat nyert a Volvo Cars Sensus kezelőfelülete

A Volvo Cars fedélzeti vezérlőrendszere elnyerte a Leginnovatívabb HMI rendszer címet a 2015. évi Car HMI Concept & Systems konferencián Berlinben.

volvo_xc90_menetproba_2015_autoaddikt_014

A díj zsűrijének értékelése szerint a Volvo Cars élen jár a HMI (Human Machine Interface, azaz gép-ember interfész) kezelőrendszerek tervezése és fejlesztése terén; döntésüket a Sensus rendszer innovatív jellegével, ösztönös kezelhetőségével, összetettségével, és biztonságos kezelhetőségével indokolták.

A Volvo Cars globális felhasználók tapasztalatait felmérő kutatások alapján kifejlesztett Sensus rendszere tudatosan és pontosan igazodik a felhasználók érzelmi és fizikai szükségleteihez, és könnyen kezelhető érintőfelületével, valamint intelligens ‘csempés’ szerkezetével újradefiniálta a fedélzeti kezelőfelület fogalmát.

A Sensus HMI megoldás egy központi érintőképernyős felületből, a vezetőt tájékoztató műszeregységből, valamint egy head-up kijelzőből (HUD) áll. A Volvo Cars a rendszer tervezése során azt az alapvető koncepciót követte, hogy bizonyos információegységek fontosabbak és időszerűbbek, mint mások.

„A Sensus interfész fejlesztése során a biztonságot, illetve a használhatóságot tudatosan, kiemelt jelentőségű szempontokként kezeltük. Ezzel az architektúrával olyan interfészt hoztunk létre, amely nem tartogat kellemetlen meglepetéseket az ügyfelek számára, és a nyugodt kezelhetőség azon érzését kínálja, amely meghatározza a Volvo márka identitását.” – mondta Dr. Thomas Müller, a Volvo Car csoport elektromos és elektronikai rendszerek fejlesztéséért felelős alelnöke.

Infravörös érzékelés

A legtöbb érintésérzékeny megoldástól eltérően a Volvo Cars ‘Sensus’ rendszere egyedülálló, infravörös érzékelő technológiát alkalmaz, amely akár kesztyűben is lehetővé teszi a rendszer vezérlését, és robusztusabb, egyben pontosabban reagáló rendszert valósít meg.

A négy csempéből álló, egyszintes menüstruktúrát, és egyetlen fizikai nyomógombot (Home) alkalmazó Sensus HMI rendszer felhasználó-centrikus logikájának köszönhetően kevesebb lépéssel működtethető, így használata során csökken a figyelemelterelés kockázata.