AutóAddikt Magazin Volvo XC90: öt csillag az Euro NCAP biztonsági vizsgálatán

Volvo XC90: öt csillag az Euro NCAP biztonsági vizsgálatán

A vadonatúj Volvo XC90 öt csillagot ért el, és ezzel maximális teljesítménnyel zárta a 2015-ös Euro NCAP töréstesztet. A City Safety biztonsági technológiát alapfelszerelésként kínáló XC90 a legelső olyan gépkocsi, amely maximális pontszámot ért el az Euro NCAP autonóm vészfékrendszer ráfutásos vizsgálatán (AEB City és AEB Interurban).

volvo_xc90_menetproba_2015_autoaddikt_020

„Ez a nagyszerű eredmény újabb bizonyítéka annak, hogy a Volvo XC90 a világ egyik legbiztonságosabb autója. Olyannyira, hogy a biztonsági segédrendszerek vizsgálati pontban 100 százalékos eredményt értünk el. A Volvo Cars továbbra is vezető szerepet tölt be az autóiparon belül a közlekedésbiztonsági innovációk terén, és alapfelszerelésként kínált biztonsági technológiáival messze megelőzi minden versenytársát” – mondta Dr Peter Mertens, a Volvo Car Group kutatási és fejlesztési tevékenységeiért felelős alelnöke.

100 százalékos eredmény a biztonsági segédrendszerek vizsgálatán

Az XC90 száz százalékosan teljesített a biztonsági segédrendszerek tesztpontban, emellett minden idők legelső olyan gépkocsija, amely maximális pontszámot ért el az autonóm vészfékrendszert felmérő mindkét tesztben: az AEB City városi, illetve AEB Interurban országúti vizsgálaton. Az XC90 emellett olyan fejlett gyalogosvédelmi funkcionalitással bír, amelyeket a független közlekedésbiztonsági ellenőrző szervezetek még nem is vizsgálnak. Ez is azt bizonyítja, hogy a svéd autógyártó továbbra is az autóipari biztonság élharcosa és első számú innovátora.

„A Volvo a legelső olyan autógyártó a világon, amely képes volt meghaladni az Euro NCAP által az AEB Interurban és AEB City tesztelési eljárásokban megállapított normákat. A City Safety napjaink egyik legfejlettebb, alapkivitelben kínált ütközésmegelőző rendszere. Adott helyzetekben képes teljesen elhárítani a gépjárművekkel, a kerékpárosokkal és a gyalogosokkal történő ütközéseket, és mindezt éjjel-nappal” – mondta Martin Magnusson, a Volvo Car Group főmérnöke.

A Volvo Cars ’Vision 2020’ jövőképében a svéd autógyártó már megfogalmazta célját, azt, hogy 2020-tól az új Volvókban senki se szenvedjen súlyos vagy ahlálos kimenetelű balesetet. Az XC90 ötcsillagos Euro NCAP eredménye egyértelműen jelzi, hogy a Volvo Cars töretlen elhivatottsággal igyekszik megvalósítani a végső célt: a gépkocsit, amely minden körülmények között elkerüli a baleseteket.