AutóAddikt Exkluzív 1997 Mercedes-Benz S420 W140 projekt 1997 Mercedes-Benz W140 S420: az irányjelző búrájának ki- és beszerelése, szintezése

1997 Mercedes-Benz W140 S420: az irányjelző búrájának ki- és beszerelése, szintezése

Újabb szinteltérés-problémát oldottunk meg a 97-es évjáratú Mercedes-Benz W140 S420 projektautón. Ezúttal az irányjelző (index) búráját pozícionáltuk a helyére.

Korábban a W140-es ajtó-illesztéseit raktuk rendbe, most újabb nekifutással a vezetőoldali indexbúrát állítottuk be rendesen a helyére. Ugyanis – mint utóbb kiderült – nem volt rendesen, száz százalékosan a helyére pattintva.

Az irányjelző búrákat rendkívül egyszerű kivenni a helyükről. Ez akkor fontos például, ha izzót kell cserélni, vagy netán teljesen új barát kell beszerelni egy karambol vagy egy nem kívánt repedés után.

A motortértet felnyitása után kipattintottuk a helyéről a fényszóró-takaró műanyag fedelet, s az üreges kialakításban kitapogattuk (lámpa segítségével) az indexbúra dupla kapcsát. Dupla, mivel két füle van a végződésnek, egy rövidebb, valamint egy hosszabb. A metódus szimpla szintén: a két fület egymás felé nyomva enyhe kattanás után elengedi a lámpabúra a felfogatást, eééentartással óvatosan kiemelhető. Vigyázni kell ugyanakkor, hogy a kábelezés ne sérüljön, szakadjon, ezért szükséges a másik kezünkkel tartani az alkatrészt.

Konkrétan nálunk – ahogy fentebb is leírtuk – az irányjelző órája nem volt pontosan a helyére pattintva. Nyilván a gumitömítés és ellensúlyoz, tehát kell némi erőkifejtés ahhoz, hogy szimmetrikusan, saját szögében a helyére kerüljön a búra; ráadásul arra sem árt figyelni, hogy a hűtőmaszk felé eső részeken – kettő illesztő-toldás – megfelelően a sínekbe illeszkedjenek.

Miután visszacsúsztattuk a helyére az indexburát, enyhe kattanás jelezte, hogy ténylegesen a helyére került, immár véglegesen, Egyértelmű, egy a kábelezésre nagyon kellett vigyázni a visszahelyezésnél, ugyanis egy felgyűrődés, repedés, szakadás vagy épp törés végzetes lehet az elektromos rendszer, valamint a világításrendszerűnk tekintetében.

Együttműködő partnerek: Classic Vehicle HungaryVictor’s CustomsZöld AutószervizMerciBolt.huHankook Tire MagyarországULO, Loctite (Henkel Adhesives), Olajshop.hu

Fotó: Canon / Camera Kft.

Utómunka: Acer