AutóAddikt Exkluzív 2005 Smart Fortwo 450 projekt 2005 Smart Fortwo 450: cserélni kell az első stabilizátorokat

2005 Smart Fortwo 450: cserélni kell az első stabilizátorokat

Folyamatos kotyogás, zörgés az első futómű irányából, konkrétan (erőteljesebben) a jobb oldalról. Mi lehet a hiba? Lengőkar? Szilentek? Stabilizátor? Irány a Zöld Autószerviz!

Már az első napoktól kezdve projektautónk, a 2005 Smart Fortwo 450-es kellemetlen csattogást, kopogást produkált az első futóműből. Több mindenre gyanakodtunk, de akkor tudtunk véglegeset, amikor is Szerdai Gábor, a Zöld Autószerviz tulajdonosa átvizsgálta az autó futóművét.

Kiderült, hogy a baj nem olyan vészes, mint amilyennek látszik (vagy inkább hallatszik). Cserélni kell dolgokat, de nem lengőkart vagy szilenteket, hanem 1-1 stabilizátorrudat az első felfüggesztésben.

Gábor kifejtette, hogy a hibajelenség meg fog szűnni, ha meglépjük a cserét, úgyhogy így is tettünk. Emelés után el is indult a csere, bár itt kicsit izzasztó rész következett, ugyanis a rossz stabilizátorok olyan szinten be voltak rohadva, hogy nagyjából háromemberes munkává avanzsált az amúgy viszonylag szimpla folyamat.

Végül sikerült a vacak stabilizátorokat kiszedni, és mehettek az újak a helyükre. Itt már jóval szimplább volt a folyamat, az újak berakása úgy 15-15 perc volt darabonként.

A hibajelenség megszűnt a stabilizátorok cseréjével, a futómű csendes, és érzésre is kevésbé pattogós lett. Következő etapként – e téren – egész biztos, hogy a hátsó felfüggesztés stabilizátorpálcáit is cserélnünk kell majd, mert onnan is hallatszik enyhe kopogás, főként kanyarodásnál, körforgalomban.

Együttműködő partnerek: Classic Vehicle Hungary, Zöld Autószerviz, MerciBolt.hu, Hankook Tire Magyarország, SmartMania

Fotó: Canon / Camera Kft.

Utómunka: Acer