AutóAddikt Magazin 2015-ben több, mint 5000 autót törtek fel. Mi lehet a megoldás?

2015-ben több, mint 5000 autót törtek fel. Mi lehet a megoldás?

Nyakunkon a nyaralószezon, amikor sokan kerekednek fel és ülnek volán mögé, hogy végre kipihenjék a hétköznapok fáradalmait. Ha viszont nem szeretnénk, hogy fejfájás legyen a vége, nemcsak ilyenkor kell ügyelnünk a kocsiban hagyott értékeinkre. Az ORFK 2015-ben 5019 alkalommal folytatott eljárást zárt gépjármű feltörése miatt: tavaly leggyakrabban pénzt (681 alkalom), illetve laptopot, notebookot vagy táblagépet loptak ki az autókból (587 eset). A Generali kiderítette, mire kell leginkább figyelni.

autofeltores-2015-autoaddikt

Ha autók feltöréséről van szó, célpontként szinte minden szóba jöhet, ami mozdítható: az ORFK statisztikájában például cipő, gyümölcs, pálinka, sőt méhkaptár is szerepel. A leggyakoribb zsákmánynak azonban a pénz mellett az elmúlt években a hordozható elektronikai cikkek bizonyultak. Kelendőek voltak a laptopok, notebookok és táblagépek, illetve a táskák (494 eset) és a zenelejátszó készülékek (380 eset) is. Az elmúlt 5 év egyik kiemelkedő rekordját a mobiltelefonok és PDA-k tartják, amelyeknek 2011-ben 1085 alkalommal kelt lába.

Mi a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk?

A tolvajok a bevásárlóközpontok, stadionok parkolójában, nyáron pedig a strandokon, a Balaton, a Velencei-tó, illetve a Fertő-tó környékén a legaktívabbak – árulta el Némedi Gábor rendőrezredes, a Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály Vagyonvédelmi Osztályának vezetője. Válogatott módszerekben nincs hiány: legtöbbször betörik az ablakot, kitépik, letörik a zárat, vagy a jeladó blokkolásával akadályozzák meg az autó bezárását. Kifigyelik, ha nagy értéket teszünk a csomagtartóba, majd a jeladó blokkolása után az egyik bűnöző követ minket, míg társa kipakolja a kocsit.

A szakember szerint az egyik legnagyobb hiba, ha látható helyen hagyjuk az értékeinket: ebbe főleg a strandolás előtt esik bele az ember. A Generalihoz érkezett kárbejelentések nyomán előfordult már az is, hogy a strand parkolójából az ügyfelelet a pénztáig követve, ott sorbanállás alatt kiemelték a táskájából a kulcsot, és kirabolták az autót, sőt olyan is előrfordult, hogy el is lopták az autót ugyanezzel a módszerrel.

„Az egyik legfontosabb, hogy a forgalmit és a törzskönyvet ne hagyjuk az autóban, hiszen ha az egész autót elvinnék, ez nagyban megkönnyítené az eladását” – mutatott rá a rendőrezredes.Ha minden elővigyázatosságunk ellenére is megtörtént a baj, az első és legfontosabb, hogy ne nyúljunk semmihez: hívjuk a rendőrséget, és várjuk meg, amíg kiérkeznek.

Ezenkívül fontos, hogy a károkról készítsünk fotókat, hiszen a biztosítónak ezeket is el kell majd juttatnunk a rendőrségi jegyzőkönyv mellett.

Eső előtt köpönyeg: ne bízzuk magunkat a véletlenre!

Egy jól megválasztott casco nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk az autóban lévő értékeinket: például mobiltelefonok, laptopok, notebookok, táblagépek kárait lopás, rablás vagy akár baleseti sérülés esetén megtéríti a biztosító, amennyiben rendelkezünk smart poggyász kiegészítővel.