AutóAddikt Hírek A Fiat Ducato jelenleg a legnépszerűbb haszongépjármű Európában

A Fiat Ducato jelenleg a legnépszerűbb haszongépjármű Európában

Negyvenedik születésnapját ünnepli 2021-ben a Ducato. A Fiat Professional emblematikus modellcsaládjának első képviselője 1981-ben mutatkozott be, és egymást követő generációit Európa- szerte a legelismertebb haszongépjárművek sorában emlegették az elmúlt évtizedekben. Értékelték sokoldalúságát, a különféle motorváltozatok teljesítményét, fenntartásának mérsékelt költségeit. Páratlan képességeiért különleges „ajándékkal” jutalmazták: elnyerte a vásárlók hűségét, amely 2020-ban az európai piac legnépszerűbb haszongépjárművévé emelte.

A kontinens országaiban mintegy 150 ezer Ducato talált gazdára, a lejtmenetben lévő piaci szegmensben 7,6 százalékkal több, mint az előző évben. Piaci részesedése elérte 20,5 százalékot, ami három százalékponttal haladja meg az egy esztendővel korábbi eredményt.

Történelmi 40 év

A Ducato negyven évvel ezelőtt forradalmat robbantott ki kategóriájában praktikus elsőkerékhajtásával, tágas rakterével, sokoldalúságával. Története 1981-ben kezdődött a SEVEL (Società Europea Veicoli Leggeri – Európai Haszongépjármű Vállalat) üzemének gyártósorán Val di Sangróban. Ott, ahol különféle változatai a mai napig születnek.

Az Atessában működő gyáregység a világ legnagyobb haszongépjárműveket szerelő gyára, amely mindig híresen gyorsan reagált a különféle kihívásokra. Rugalmasságát mutatja, hogy 2020-ban ez az üzem

válaszolt először Olaszországban a világjárvány terjedésére – elsőként zárta le gyártósorait, és elsőként nyitott újra, miután felkészült több mint 6000 dolgozója biztonságának garantálására.

A Ducato négy évtized alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül, kategóriája meghatározó modelljévé vált. A trenddiktáló haszongépjármű napjainkig mintegy 10 000 különféle változata 80 országban hódította meg az ügyfeleket.

A Ducato, mint lakóautó: nyertes kombináció

A Ducato szegmensének vezetője, 2014 és 2020 között mindvégig kategóriája legnagyobb példányszámban értékesített haszongépjárműve volt. Koronáját megérdemelten viseli, tizenhárom európai piacon foglalja el az első helyet az eladási listákon.

Sikerében szerephez jut, hogy a Ducato az egyetlen kimondottan lakóautó felépítmények számára előkészített alapként is elérhető modell. Kedvező fogadtatását mutatja, hogy Európában az elmúlt évtizedben 500 000 család választott a Fiat Professional modelljére épülő lakóautót utazásaihoz. Ebben a népszerűségben szerepe van a számos karosszériaváltozatnak, a raktér hagyományos, szögletes kialakításának, a motorok hatékonyságának, a személyautós vezethetőségnek.

A Fiat Professional nem bízta a véletlenre: a Ducato lakóautók alapjául szánt változatainak fejlesztése és kialakítása a legtapasztaltabb európai szakmai partnerek bevonásával zajlik. A gyártósorokról legördülő modellek így a használat céljától függetlenül egészen kivételes és páratlan megoldásokat kínálnak.

A Ducato alapokra épülő lakóautóval a vakációzás egyszerre biztosítja a gondtalan kalandok, a szabadság és a biztonság élményét.

Fontos ez, hiszen a saját gördülő „házunk” falai közti pihenés jelentősége tavaly minden korábbinál nagyobb mértékben felértékelődött. A világjárvány idején útnak indulók a nyugodt, szabad üdülés élménye mellett önfenntartó, könnyen tisztán tartható, illetve fertőtleníthető mobil nyaralóra vágytak, és ezt a Ducato lakóautóktól meg is kapták.

Új technológia és bevált megoldások: úton a „zéró emisszió” felé a Ducato BEV-vel

Bemutatkozása óta a Fiat Ducato robosztus kialakításával és kivételes megbízhatóságával közönsége elsőszámú kedvencévé vált. A professzionális felhasználók azonban már a 1981-ben bemutatott első szériától kezdve nagyra értékelték a típus stabilitását, sokoldalúságát és könnyű használhatóságát.

A Ducato egyértelműen kategóriája vezető haszongépjárműve, és a több mint hárommillió eladott modell kiváló alapot szolgáltat a jövő számára is. Elismert képességei továbbélnek és továbbfejlődtek a zéró emisszió felé vezető úton járó típus teljesen elektromos változatában.

A Fiat Professional kimagasló minőségi elvárásai szerint megépített Ducato BEV nem hagyja cserben felhasználóit. Valamennyi karosszériaváltozata ugyanakkora rakteret kínál, mint az azonos kategóriájú hagyományos hajtású modellek. A 10 és 17 köbméter közti befogadóképesség mellett megmarad a piac legnagyobb, akár 1950 kilogrammos terhelhetősége is.

A Ducato BEV kínálatban különböző akkumulátorok szerepelnek, amelyek kiviteltől függően 200, illetve 330 kilométer feletti hatótávot kínálnak hagyományos városi használat során, tökéletesen megfelelve a „last mile” kiszállítások kihívásainak.

Globális megoldás Európán túl

A Ducato európai sikereit a legérzékletesebben a modell eladási rekordjai érzékeltetik, ám a Fiat Professional nem éri be az öreg kontinensen kivívott elsőséggel. A gyártó más piacokon ugyancsak mindent megtesz munkája elismertetéséért, így a Ducato immár népszerű Oroszországban, Latin- Amerikában, a Közel-Keleten és Ausztráliában is.

Hatékony, minden elvárásnak megfelelni tudó „globális furgonként” a Ducato jelenleg több mint 80 ország piacán van jelen, beleértve Észak-Amerikát is, ahol RAM ProMaster néven kerül a kereskedésekbe.