AutóAddikt Hírek A Kia Sportage SUV több mint 7 millió eladott darabbal ünnepli 30....

A Kia Sportage SUV több mint 7 millió eladott darabbal ünnepli 30. évfordulóját

A Kia a népszerű Sportage kompakt SUV három évtizedes fennállását egy új, 30. évfordulós különkiadással ünnepelte a koreai piacon.

A Sportage 1993-as bevezetésekor kitörölhetetlen nyomot hagyott az autóiparban. Az öt generáció alatt több mint hétmillió eladott példányával a Sportage 2015 óta megszilárdította pozícióját a Kia legkelendőbb modelljeként világszerte, és lenyűgözte az autósokat jellegzetes formatervével és inspiráló teljesítményével. Ez a figyelemre méltó teljesítmény alátámasztja a Kia elkötelezettségét az innováció, a minőség és a tartós vonzerő megtestesítő járművei iránt.

„A Kia Sportage az első naptól kezdve úttörő termék volt” – mondta Tae-Hun (Ted) Lee, a globális üzemeltetési részleg vezető alelnöke és vezetője. „Az azóta eltelt 30 év alatt hű maradt forradalmi eredetéhez, és a legmodernebb biztonságot, teljesítményt és dizájnt kínálta a vezetőknek világszerte.

„A modellnek a Kia sikeréhez való óriási hozzájárulása tiszteletére a 30. évfordulós különkiadás a páratlan kényelmet és luxust hangsúlyozza, amely most hozzáadódik ehhez a már amúgy is meggyőző kombinációhoz, ezzel is demonstrálva a márka jövőjét, valamint ünnepelve a történelmét.””

A Kia Sportage generációs fejlődése

Az úttörő kompakt SUV, a Sportage különleges jelentőséggel bír, mivel a Kia első egyedi, tengerentúlra exportált modellje volt. Az első generációs Sportage elegáns dizájnjával, tágas belső terével és szedánszerű vezetési élményével tűnt ki, ami megkülönböztette a hagyományos, terepjáró-központú SUV-októl.

Technológiailag fejlett, olyan újításokkal rendelkezett, mint a dinamikusabb tartást lehetővé tevő „body-on-frame” kialakítás, az elektronikusan vezérelt, menet közbeni összkerékhajtás-váltás, a hátsó tekercsrugók és a világ első térdlégzsákjai. Fejlett koncepciójának és kiemelkedő termékvonzerejének köszönhetően az első generációs Sportage jelentős hatást gyakorolt az amerikai piacon, és sikeres márkává tette a Kiát Észak-Amerikában.

A második generációtól kezdve a Sportage modern monocoque platformot alkalmazott, növelve a menetkomfortot, és kihasználva a növekvő SUV-keresletet, az első generációhoz képest kétszeresét meghaladó értékesítési teljesítményt ért el. A második generáció a minőséget és a biztonságot helyezte előtérbe, és 2005-ben első helyezést ért el a J.D. Power Automotive Performance, Execution and Layout (APEAL) rangsorában.

The third generation, known as the Sportage R (Revolution), showcased its innovative spirit through its design. Its outstanding appeal garnered global recognition and saw the Sportage surpass two million units in sales. The Tiger Nose grille design earned widespread acclaim and prestigious accolades like the iF Design, Good Design, and Red Dot awards. It also achieved impressive safety ratings, including a five-star Euro New Car Assessment Programme (NCAP) rating in 2010 and being designated as a Top Safety Pick (TSP) by the Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) in the US in 2011. Additionally, it consistently ranked first in J.D. Power’s quality surveys (2013 Initial Quality Study, 2015 Vehicle Dependability Study), solidifying its reputation as a stylish, safe, and high-quality vehicle.

The fourth generation focused on safety enhancements and convenience features, addressing the rigorous small overlap front crash tests conducted by the IIHS and incorporating advanced driver assistance systems (ADAS). It expanded its customer base in the compact SUV segment by adopting downsized engines. Since its introduction in 2015, the Sportage has remained Kia’s best-selling car for eight consecutive years.

A 2021-ben bemutatott ötödik generáció a többszerkezetes karosszériával és a megnövelt középkategóriás SUV arányokkal még inkább a biztonságot helyezte előtérbe. A Kia „Opposites United” dizájnfilozófiája által inspirált markáns megjelenése, valamint a változatos hajtáslánc-választék (pl. LPG, hibrid, PHEV, dízel és benzines turbó) széles körű elismerést és számos autóipari díjat hozott a világszíntéren.

2024 Sportage a 30. évfordulós kiadással

A három évtizedes kiemelkedő siker alkalmából a Kia a 2024-es Sportage új, különleges kiadását továbbfejlesztett specifikációval látta el, a kényelemre és a biztonságra összpontosítva, miközben tovább emelte a modell jelentős luxusát és dizájnját.

A fejlesztések között kulcsfontosságú az első és második sorban az akusztikus laminált üvegezés bevezetése, amely jelentősen javítja a belső tér csendjét. Emellett a Kia megerősítette a biztonsági funkciókat, hogy igazodjon a SUV családi járműként szerzett hírnevéhez. Ide tartozik a nyolc légzsák beépítése, köztük a kategóriában elsőként a hátsó ülések bal és jobb oldali légzsákjai.

Az ikonikus Signature Gravity felszereltségre építve a 30th Anniversary Edition utastere számos vonzó fejlesztést mutat be. A vásárlók exkluzív színcsomagok közül választhatnak, amelyek két magával ragadó opcióban: zöld és fekete színben állnak rendelkezésre, míg az ülések új, aprólékosan megmunkált velúrbőr és grafikus perforált mintázatúak, amelyek frissítő, kiváló minőségű érzést nyújtanak. A vezető és az utas fejtámláját a 30. évfordulós logó gazdagítja, ami egyedi színfoltot jelent.

Kívülről eközben a fényes fekete felvitelt a külső több területre is kiterjesztették a merész és modern esztétika érdekében.

A Sportage 30th Anniversary Special Edition a koreai piaccal kezdve fokozatosan jelenik meg a kiválasztott piacokon.