AutóAddikt Bemutatók Lada A Lada 2015 novemberétől ismét kapható lesz Magyarországon

A Lada 2015 novemberétől ismét kapható lesz Magyarországon

Kétségtelen: Lada volt, Lada van és Lada lesz. Az AVTOVAZ és a Lada Hungary közös európai pilot programja indul Magyarországon, mely szerint novembertől újra kaphatóak a Lada modelljei hazánkban és nem kell rájuk éveket várni. Az induláskor a Lada Kalinát és Grantát Euro 6-os motorral, kitűnő alapfelszereltséggel és nagyon vonzó áron kínálja majd a disztribútor. Természetesen nem hiányozhat az elnyűhetetlen Niva sem, aminek új neve Lada 4×4.

lada_magyarorszagon_2015_autoaddikt_001

A Lada gondolata tavaly ősszel férkőzött be a Duna Autó Zrt. tulajdonosainak fejébe. A gondolatot tettek követték, megkezdődtek a tárgyalások az orosz AVTOVAZ-zal. A gyár szigorú feltételeket szabott: megbízhatóság, megfelelő financiális háttér, komoly autós múlt, minőségi szolgáltatás és szakmai tapasztalat volt az alapkövetelmény. A hosszas egyeztetések eredményeként július 1-én megszületett a szerződés, miszerint megkezdik, egészen pontosan újrakezdik a Ladák forgalmazását Magyarországon. A hivatalos importőr a Lada Hungary Disztribúció Kft., melyet a Duna Autó Zrt. tulajdonosai alapítottak.

lada_magyarorszagon_2015_autoaddikt_002

A Lada hatalmas változáson ment át az elmúlt években. Az AVTOVAZ pompásan működött a rendszerváltás előtt, a Lada sikersztori volt. Azonban a ’90-es évek után beszűkültek a lehetőségek, a gyár leginkább az orosz piacra szállított. Felismerték, ha fejlődni szeretnének, be kell törniük Európába, modelljeiket át kell alakítaniuk az európai vásárlók ízlése és elvárásai szerint.

lada_granta_2015_autoaddikt

A változás egyik első lépése volt, hogy 2013-ban felkérték a szakmai körökben nagy tekintélynek örvendő svéd autómogult, Bo Anderssont, hogy vezesse át a Lada márkát Európába. A General Motors korábbi egyik csúcsvezetője híresen szigorú, kemény tempót diktál és személyesen ellenőriz minden részletet. A felső vezetésbe került Steve Mattin, brit autódesigner is, jelenleg az ő irányítása alatt dolgozik az AVTOVAZ tervező csapata. Mattin nevéhez olyan modellek formatervezése fűződik, mint a Mercedes ML Class, vagy GL Class.

lada_kalina_cross_2015_autoaddikt

Az jelentős fejlődésnek köszönhetően az AVTOVAZ elérkezettnek látta az időt, hogy a Lada beszáguldjon az európai piacra. A kiinduló állomás Magyarország, a disztribútor a Lada Hungary. Az értékesítés elkezdését novemberre tervezik, ekkor nyit meg hazánkban az első Lada szalon, mely a Duna Autó Zrt. telephelyén, Óbudán a Zay utcában lesz található.

lada_kalina_sport_2015_autoaddikt

Az importőr jelenleg a márkakereskedő és márkaszerviz hálózat kiépítésén dolgozik, rövidtávon legalább négy szalon és négy szervizpont létrehozását tervezik. Hatalmas az érdeklődés, de ugyanúgy, mint az új modellek esetében, az új partnereknél is a minőség lesz a döntő szempont.

lada_4x4_2015_autoaddikt

2015-ben három modell érkezik hazánkba, a sportos és fürge Kalina, a komoly és elegáns megjelenésű Granta és a Lada 4×4, melyet mi még Nivaként ismerünk. 2016 tavaszán érkezik a WTCC-ben már nagy sikerrel futó Vesta, ősszel a városi terepjáró X-Ray és 2017-ben tervezik bemutatni az új 4×4-et is, melyet minden bizonnyal nagy várakozás előz majd meg. Minden modellből készül sport változat is, a dinamikus vezetést kedvelő vásárlók legnagyobb örömére. Azonban, ami még nagyobb örömre adhat okot, az az új Lada ára lesz. Az importőr tervei szerint a Lada olyan autó lesz, mely az átlagemberek számára is lehetővé teszi, hogy megérezhesse egy új autó semmihez sem hasonlítható illatát.

lada_2015_modellpaletta_autoaddikt

„Hatalmas öröm és büszkeség számunkra, hogy nemcsak Magyarországon, de Európában is elsőként forgalmazhatjuk a Lada márkát. Azt gondolom, az új modellek legalább olyan népszerűek lesz, mint elődeik, azzal a különbséggel, hogy a Lada mára felnőtt Európához. Az új autók magas színvonalúak, jól felszereltek, akinek úgy tetszik sportosak és az áruk is igen vonzó” – tette hozzá Markó Zoltán, a Lada Hungary projektigazgatója.

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS
Előző cikk[TESZT] Ford Mondeo 2.0 SCTi EcoBoost Titanium – többet, vagy kevesebbet
Következő cikkFrissül a Citroën C5 és Citroën C5 Tourer