AutóAddikt Újdonságok A legjobb tanulmányautó a Honda Urban EV Concept

A legjobb tanulmányautó a Honda Urban EV Concept

Újabb járműipari elismerésben részesültek a Honda szakemberei, az Urban EV Conceptet választotta ugyanis 2018 Legjobb tanulmányautójának a Car Design díj zsűrije.

A versenyt az olasz “Auto & Design” magazin hirdette meg, a díjakat pedig egy 12 fős nemzetközi döntőbizottság ítélte oda, melynek tagjai a világ legelismertebb járműipari kiadványainak szerzői.

Az Urban EV Conceptet áprilisban választották be a 9 döntős tanulmánymodell közé, és a Honda győzelme jól mutatja, hogy élen jár az elektromos autók fejlesztésében. A Car Design díj nem az első elismerés, amit az Urban EV Concept kiérdemelt, tudniillik az amerikai “Automobile” magazin januárban szintén az “Év tanulmányautójának” választotta.

A Honda Urban EV Concept a 2017-es Frankfurti Autószalonon ünnepelte világpremierjét. Korszakalkotó konstrukciója adja majd a Honda 2019-től várható villamos járműveinek alapját, ehhez társul az egyszerű, letisztult formavilág, ami kontrasztot ad az ultramodern műszakiságnak.

Az alacsony, széles karosszéria kifejezetten sportosnak láttatja az Urban EV Conceptet, ezt erősbíti a karcsú A-oszlopok között húzódó, hatalmas szélvédő, ami olyan hatást kelt, mintha a teljes frontrészt kitöltené. Meghökkentő az oldalajtók kialakítása is, pántjaik ugyanis a két B-oszlopra kerültek. Az autó orr-részére, a fényszórók közé interaktív, többnyelvű, digitális kijelzőt (!) helyeztek a Honda mérnökei, melynek révén a vezető üdvözölheti a többi közlekedőt, tanácsokat adhat számukra vagy figyelmeztetheti őket a különféle veszélyekre. Mindemellett az akkumulátor töltöttségi adatait is képes megjeleníteni, ezáltal még egyszerűbbé teszi az autó használatát.

Igen vonzó a beltér is, hiszen kellemes tapintású, természetesen anyagokból állították össze a mérnökök, s elöl-hátul padülések várják az utazókat. A szürke kárpitoknak és a fából készült díszítőelemeknek hála afféle lounge (társalgó, váró, klub) hangulatot áraszt a kabin, a főszerep mégis a panorámahatást keltő, ajtókra is átnyúló LCD-kijelzőé.

– A Honda Urban EV Concept egy csodálatos mérnöki alkotás, igazi egyéniség az EV-k kissé személytelen világában – áll a Car Design díj zsűrijének állásfoglalásában. – Egyedülálló formavilága múltidéző és jövőbe mutató esztétikai elemeket egyaránt felvonultat, kevés autó vonzza ennyire a tekinteteket és persze a vásárlókat – fűzték hozzá.

Az Urban EV Concept az első tiszta üzemű jármű, ami a Honda “Elektromos látomás” névre keresztelt stratégiájának részeként sorozatgyártásba kerül. A projekt legfőbb mozzanata egy vadonatúj, páratlanul hatékony elektromosautó-platform, illetve -hajtáslánc kifejlesztése, ami a jövőben a Honda zéróemissziós autóinak alapjául szolgálhat.

– Az Urban EV Concept remekül szemlélteti a Honda gondolkodásmódját. Ultramodern technika letisztult, ellenállhatatlan karosszériával – ez az autó igazán közel áll az emberek szívéhez – mondta el Makoto Iwaki, a Honda K+F vezető kreatív igazgatója. – A teljes fejlesztőcsapat nevében szeretném megköszönni a zsűrinek, hogy értékelték azt a különleges szemléletmódot, ami a fejlesztőmunkát jellemezte. Ez a megközelítés egészen más, mint ami a jelenkor járműveinél tetten érhető. Az Urban EV Conceptre épülő sorozatgyártású modell már úton van, s csupa jót ígér a vásárlóknak. Könnyen használható, élvezetesen vezethető autó lesz, ami teljesebbé teszi az életet és egyszerűbbé a hétköznapokat – tette hozzá.

A komoly szakmai elismerésnek számító Car Design díjat harmadjára adták át ebben a formában. Eredeti változatát 1984 és 1997 között ítélték oda, első alkalommal nem más volt a nyertes, mint a Civic harmadik generációja.

Az Urban EV-rendelések felvételét 2019 elején kezdi meg a Honda, az első autókat pedig az év végén vehetik át a vásárlók.