AutóAddikt Hírek Az új BMW 3-ast a Nürburgringen tesztelik

Az új BMW 3-ast a Nürburgringen tesztelik

A BMW nagysikerű sportlimuzinjának hetedik generációja a Nürburgring Nordschleife legendás aszfaltcsíkján végzett menetdinamikai tesztekkel és járműbeállítási finomhangolásokkal folytatta utazását a sorozatgyártás beindítása felé vezető úton.

A BMW 3-as limuzin következő nemzedéke a tömegtermelés beindítása felé vezető út legmegterhelőbb szakaszát is teljesítette. A hetedik generációjába lépő modellsorozat innovációinak menetdinamikai tesztelésére és járműbeállítási finomhangolásaira csupán egyetlen méltó helyszín öhetett számításba: a Nürburgring Nordschleife legendás aszfaltcsíkja. A vadonatúj fejlesztésű BMW modellek hajtáslánc- és futómű-technológiai tűzkeresztségének immáron hosszú évek óta hagyományosan a „Zöld Pokol” ad otthont, az új BMW 3-as limuzin álcázott prototípusainak így egy kivételesen széleskörű tesztprogramot dolgoztak ki a mérnökök. A kerékfelfüggesztés, a kormánymű, a lengéscsillapítás és a fékrendszer területén véghez vitt átfogó újítások számtalan lehetőséget kínáltak a fejlesztőknek arra, hogy körről körre még tovább optimalizálják a prémium középkategória abszolút iránymutató sportlimuzinjának menetkomfortját és menettulajdonságait.

A négyajtós modell fejlesztési munkálatainak középpontjában a sportos vezethetőség fokozása állt, amelyre már az új BMW 3-as limuzin műszaki alapja is ékes bizonyítékként szolgál. Az újdonság súlypontja az elődmodelléhez képest mintegy 10 milliméterrel lejjebb került, az első és a hátsó tengely közötti terhelés tökéletes egyensúlyban, 50:50 arányban oszlik el, a jármű saját tömege pedig a hasonló hajtáslánccal és felszereltségi csomaggal felvértezett elődmodellhez viszonyítva 55 kilogrammal csökkent. A karosszériaváz, illetve a kormánymű hajszálpontos reakcióihoz és a modell menetkomfortjának fokozásához nagymértékben hozzájáruló futómű-rögzítési megoldások merevítése eközben jelentős mértékben fejlődött. A szélesebb nyomtávok az új BMW 3-as limuzin vérpezsdítő agilitására és mérnökien precíz kormányozhatóságára is jótékony hatást gyakorolnak, a kerekek nagyobb dőlésszöge pedig minden korábbinál intenzívebb keresztirányú gyorsulást tesz lehetővé.

Az új BMW 3-as limuzin motorpalettájának egyik legnagyobb újítása a részletekbe menően továbbfejlesztett négyhengeres benzinmotor, amely a tömegtermelésben kínált BMW modellek eddigi legerősebb négyhengeres erőforrásaként ünnepli világpremierjét a sorozatban. A 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztás tekintetében ugyanakkor az új motor mintegy 5 százalékkal szárnyalja túl elődje hasonló értékét: e téren a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó még tovább finomított változata kulcsfontosságú tényezőként van jelen. Sőt mi több, az új erőforrás károsanyag-kibocsátási értékét benzinüzemű részecskeszűrő hivatott optimalizálni, amelynek köszönhetően a bajor prémiumgyártó valaha kínált legerősebb négyhengeres benzinmotorja az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány követelményeinek is maradéktalanul megfelel.

Az alacsonyabb saját tömeg és a minden korábbinál merevebb járműszerkezet azonban nem csupán a karosszériaváz tekintetében múlja felül elődjét, hiszen ugyanez igaz az új BMW 3-as limuzin első és hátsó tengelyének kialakítására is: a tervezőmérnökök a speciális mozgástani és elasztokinematikai hangolásnak köszönhetően egy végtelenül kényelmes, mégis letaglózóan sportos tengelypárt alkottak meg. Az új BMW 3-as limuzin kifinomult futómű-technológiájának fejlesztési munkálatai során kulcsfontosságú szerepet játszott a hetedik modellgenerációban bemutatkozó, innovatív lengéscsillapítási rendszer. A bajor prémiumgyártó most először építi be tömegtermelésben kínált BMW modellbe a rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítókat, amelyek haladás közben mindvégig figyelik az adott kerék spirálrugójának aktuális rugóútját és eszerint hangolják át karakterisztikájukat. A vadonatúj fejlesztésű futómű-technológia kivételesen lágy és pontos lengéscsillapítással képes kiegyenlíteni az útfelület egyenetlenségeit és a lendületes kanyarvételek közben fellépő karosszéria-kilengéseket, amely megteremti az új BMW 3-as limuzin egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, a sportosan dinamikus vezethetőség és a fejedelmi menetkomfort közötti tökéletes egyensúly műszaki alapját.

Világszerte egyedülálló vonalvezetése okán a Nürburgring Nordschleife tökéletes helyszínt biztosított az új lengéscsillapítási rendszer és a többi futómű-technológiai alkatrész közötti interaktív együttműködés részletekbe menő finomhangolására. „A rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítókat folyamatosan alkalmazkodó futómű-hangolási elemként terveztük meg, hogy minden vezetési szituációban abszolút menetteljesítményt érjünk el” – nyilatkozta Peter Langen, az új BMW 3-as limuzin menettulajdonságaiért felelős fejlesztőrészleg vezetője. „Rövid rugóút esetén egy precízen kimért, apróbb csillapítás gondoskodik az útegyenetlenség komfortos kiegyenlítéséről, míg a hosszabb rugóút-beállításoknál fellépő karosszéria-kilengéseket erőteljesebb ellencsillapítások kompenzálják” – tette hozzá.

A rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítók az új BMW 3-as limuzin alatt dolgozó futómű-technológia alapfelszereltségének részei. Az újdonsághoz megrendelhető BMW M sport futómű is az innovatív technológia speciálisan hangolt változatára épül, amely 10 milliméterrel csökkenti az új BMW 3-as limuzin hasmagasságát és eltérő méretű gumiabroncsokkal szerelt, 18” méretű könnyűfém keréktárcsákkal együtt érkezik a modell alá. Mindez még tovább fokozott menetteljesítményt garantál – amely a BMW 3-as sorozat valaha kínált legintenzívebb vezetési élményével kecsegtet. A rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítók pontosabb és erőteljesebb ellencsillapításai a Nürburgring Nordschleife aszfaltcsíkján kiváltképp előtérbe kerültek: a BMW M sport futómű hozzávetőlegesen 20 százalékkal keményebb csillapításra képes, mint az alapfelszereltség részeként kínált változat. „A két rendszer közötti különbség most minden korábbinál jobban érezhető. A BMW M sport futóművet még sportosabbra terveztük, masszívabb támasztókarokkal és stabilizátorokkal, keményebb rugókkal és kiegészítő karosszériaváz-merevítésekkel” – fogalmazott Peter Langen.

Hogy még tovább fokozza az új BMW 3-as limuzin dinamikus menettulajdonságait, az újdonság alá megrendelhető BMW M sport futómű kizárólag változó áttételű sportkormánnyal együtt lesz elérhető, amely a sebességfüggő Steptronic kormányrásegítés mellett változó kormányműáttételt is kínál, speciálisan az új BMW 3-as limuzin karakteréhez hangolva. A továbbfejlesztett technológia még a legkisebb kormánymozdulatokra is minden korábbinál precízebben reagál, középállásban azonban semmiféle zavaró visszajelzést nem ad. A változó áttételű sportkormány végtelenül harmonikus karakterisztikája a hosszan elnyújtott kanyarokban és a gyors egymásutánban végrehajtott irányváltásokkor érezhető ki leginkább, miközben a jármű sebességével párhuzamosan felépülő kormányrásegítés és a még tovább optimalizált visszajelzések a legdinamikusabb tempóval vett ívekben is precíz irányíthatóságot és vezethetőséget garantálnak.

A BMW M sport differenciálmű a versenypályákon és a hétköznapok útjain is képes megcsillogtatni kvalitásait. Az új BMW 3-as limuzin hátsó tengelyébe épített differenciálmű elektronikusan vezérelt záró funkciója a dinamikus menetstabilizáló rendszerrel (DSC – Dynamic Stability Control) együttműködve dolgozik, hogy minden kanyarban a lehető legprecízebben korlátozhassa az ívbelső és az ívkülső hátsó kerék eltérő forgási sebességének kiegyenlítését. A technológia ráadásul az útviszonyok és a vezetési szituáció függvényében arra is képes, hogy fékerő közbeiktatása nélkül, előre kiszámítsa az alul- és a túlkormányzás határértékeit. Az aktív differenciálzár folyamatos számítások alapján osztja el az erőforrásból érkező forgatónyomatékot a két hátsó kerék között, amellyel képes megelőzi a kisebb tapadási felületen dolgozó kerék megcsúszását, a legsportosabb vezetési élmény érdekében azonban a másodperc törtrésze alatt a kerekekre szabadíthatja az összes motorerőt. „A manuális elven működő, hagyományos differenciálzárakkal ellentétben a BMW M sport differenciálmű a tapadásnál jóval több mindent képes optimalizálni. A lendületesebb kanyarsebességek mellett például terhelésváltásokkor is kiváltképp érezhető a nagyobb menetstabilitás. Ez teszi lehetővé, hogy ügyfeleink az új BMW 3-as limuzinból jelentősen magabiztosabban és komolyabb erőfeszítések nélkül elővarázsolják a génjeibe kódolt sportautót, akár a legdinamikusabb vezetési stílusban” – mondta Peter Langen. A vérpezsdítően sportos vezetési élmény érdekében a bajor prémiumgyártó mérnökei úgy tervezték meg az új BMW 3-as limuzin hátsó tengelyébe épített aktív differenciálzárat, hogy a kanyarok utáni kigyorsítások közben érezhetően intenzívebb keresztirányú gyorsulást és még lendületesebb menetteljesítményt kínáljon. A technológia ráadásul a kanyarodás közbeni menetstabilitást, a tökéletes ívtartást és az elektronikus zárvezérlés felkészültségét is még tovább optimalizálja – fékerő közbeiktatása nélkül.