AutóAddikt Újdonságok Bemutatkozott az új BMW X1 és az első BMW iX1

Bemutatkozott az új BMW X1 és az első BMW iX1

A BMW X modellcsalád belépő szintű tagja vonzóbb, mint valaha: harmadik nemzedékébe lépve az új BMW X1 markánsabb formanyelvvel, bőségesebb helykínálattal és továbbfejlesztett digitalizációval büszkélkedhet – amelyekhez most először tisztán elektromos meghajtás is társul. Az új BMW iX1 a lebilincselő vezetési élményt és a modern sokoldalúságot az emisszió-mentes mobilitás lehetőségével párosítja, miközben a prémium kompakt szegmens Sports Activity Vehicle (SAV) modelljének jövőbe mutató egyéniségét a BMW 8.0 operációs rendszer és a BMW Ívelt Kijelző technológiai alapjain dolgozó járművezérlő rendszerek, illetve az automatizált vezetést és parkolást támogató rendszerek széles palettája is igazolja.

Magabiztos kiállásával és funkcionális sokoldalúságával az új BMW X1 hamisítatlan stílusban testesíti meg a szabadság és a függetlenség felülmúlhatatlan érzését, legyen szó akár a hétköznapi utakról, akár a hosszabbra nyúló utazásokról. Az utastér progresszív kialakítása és kifinomult hangulata, valamint az elődmodellhez képest jelentősen szélesebb alapfelszereltség az újdonság génjeibe kódolt prémium minőséget nyomatékosítja.

2022 októberében kezdődő piaci bevezetésekor az új BMW X1 kétféle benzines és kétféle dízelüzemű erőforrással lesz elérhető. A bajor prémiumgyártó mindegyik modellhez alapfelszereltségként kínálja majd a hétfokozatú, duplakuplungos Steptronic automataváltót, amely modellváltozattól függően az első tengelyre, vagy a BMW xDrive intelligens összkerékhajtáson keresztül mindkét tengelyre továbbítja a motor erejét. Ezt a kvartettet követi majd a tisztán elektromos meghajtású BMW iX1 xDrive30 modell (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 17,3 – 18,4 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 0 gramm / km; az adatok a modell aktuális fejlesztési fázisában mért, előzetes értékek), két plug-in hibrid modell és további két, belsőégésű erőforrással és 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával szerelt modellváltozat. Az új BMW X1 a BMW Group regensburgi gyárában készül majd, ahol a nóvum belsőégésű erőforrással, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával és tisztán elektromos meghajtással szerelt modellváltozatai most először egyazon gyártósoron látnak napvilágot.

A BMW iX1 egy világszerte bővülő szegmensben, rendkívül széles célközönség számára teszi elérhetővé a vezetés zéró emissziójú élményét. A legkorszerűbb BMW eDrive hajtáslánc-technológiával felvértezett, kompakt SAV modell így jelentős mértékben hozzájárul az elektromos mobilitás egyre átfogóbb térnyeréséhez. A fenntarthatóság terén elért fejlesztések eközben nem csupán a modellt övező innovációkban, de a zöld energia gyártásban és beszállítói láncban történő, egyre szélesebb körű alkalmazásában, illetve a másodlagos nyersanyagok és a természetes alapanyagok nagyobb arányú felhasználásában is visszaköszönnek.

Formanyelv: modern felületkezelés, megnövelt vizuális jelenlét és magabiztos kisugárzás a BMW X modellek hamisítatlan stílusában

Az új BMW X1 karosszériájának felületkezelése, vonalvezetése és megannyi elegáns részletmegoldása minden korábbinál élénkebben hirdeti a Sports Activity Vehicle modellcsalád stílusjegyeit. Ilyenek többek között az erőteljes karosszériaarányok, a kerékjárati ívek szinte négyszögletű kontúrja, valamint a frontrész és a hátsó kialakítás BMW X modellekre jellemző egyedisége is.

A harmadik nemzedékébe lépő BMW X1 még magabiztosabb frontrésszel hirdeti jelenlétét, keskenyre húzott, LED-technológiás első fényszórókkal, nagyméretű, szinte négyszögletű hűtőráccsal, hosszan elnyújtott, „X” alakú vonalvezetéssel, az alsó légbeömlőnél pedig látványos króm csíkokkal. A modellhez az opcionális extrafelszereltség részeként mátrix funkcióval dolgozó távolsági fényszórót kínáló, adaptív LED-technológiás első fényszórók, változó fényelosztás és pulzáló irányjelzők is megrendelhetők lesznek.

Az újdonság dinamikusan elnyújtott jármű-sziluettjének a határozott felületek és a hosszú tetőív kölcsönhatása ágyaz meg. Hátulnézetből a csomagtérajtó keskeny ablaksávja, a vízszintes vonalvezetés, a LED-ekkel dolgozó, látványos lámpák és az erőteljesen domborodó kerékjárati ívek adják meg a SAV modellek jellegzetes kisugárzásának alapjait.

Az új BMW X1 hamisítatlan stílusát az xLine és M Sport felszereltségi csomagok típus-specifikus karosszéria-kiegészítői fokozhatják tovább. Amíg előbbi látványos karosszériavédő betéteket, addig utóbbi nagyméretű légbeömlőket kínál, a vezetés dinamikus élményére helyezve a hangsúlyt.

Alapfelszereltségként mindegyik modellváltozat 17” méretű könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorról. Az xLine és M Sport felszereltségi csomagokhoz 18” méretű könnyűfém felnik járnak, amelyek az opcionális extrafelszereltség részeként 19” és – a BMW X1 modelltörténetében először – 20” méretű könnyűfém keréktárcsákra cserélhetők. A bajor prémiummárka ügyfelei kétféle akril és tízféle metál karosszériafényezési árnyalat közül választhatnak – amelyek között most először a BMW Individual részleg Frozen karosszériafényezési opciója is megtalálható.

Utastér: progresszív hangulat és sokoldalú helykínálat

A kompakt SAV modell utasterének egyedülálló vezetési élménye az emelt üléspozíció és a BMW iX stílusában megálmodott, progresszív hangulat kettősében gyökerezik. A karcsú műszerfal, a BMW Ívelt Kijelző, az integrált vezérlőpanellel szerelt, „lebegő” kartámasz és a középkonzol frontrészén található, közvetett megvilágítású okostelefon-tálca egytől egyig az alapoktól újragondolt utastér-kialakítás meghatározó eleme.

Az újratervezett ülések az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető Sensatec kárpittal és Vernasca bőrkárpittal is megrendelhetők. Az opcionális extrafelszereltségek között a sportülések, valamint a memóriafunkcióval, deréktámasszal és masszázsfunkcióval kiegészített, elektromos ülésállítási lehetőségek is megtalálhatók. A mérnökök a zajcsillapítás és az utasvédelem területén is jelentős fejlődéseket értek el. Az új BMW X1 integrált passzív biztonsági koncepciójának immár az első ülések közé épített, interaktív légzsák is része.

Az új BMW X1 hátsó üléssorában három teljes értékű ülés található, amelyek érezhetően kényelmesebb utazást kínálnak. A 40:20:40 arányban osztott háttámla ledönthető és más-más szögben fixálható. A belsőégésű erőforrással szerelt modellek opcionális extrafelszereltségi tételei között a hátsó üléssor hosszirányú állíthatósága is megtalálható, amely még nagyobb fokú sokoldalúságot garantál. A csomagtér térfogata 540 literről egészen 1 600 literig bővíthető. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető vonóhorog immár elektromosan, gombnyomásra hívható elő a hátsó lökhárító mögül.

Kétzónás automata légkondicionáló, bőrözött sportkormány és BMW Maps navigációs rendszer alapfelszereltségként

A BMW Maps navigációs rendszer, a bőrözött sportkormány, az intelligens kétzónás automata légkondicionáló és az automata fényszóró-vezérléssel dolgozó esőszenzor az új BMW X1 alapfelszereltségének része, ahogyan a négy darab USB-C csatlakozó, a két darab 12 voltos aljzat és az elődmodellhez képest jelentősen több vezetést támogató rendszer is.

Az újdonság minden korábbinál átfogóbb személyre szabhatóságát újragondolt felszereltségi csomagok garantálják. A BMW X1 harmadik generációjának prémium kisugárzását olyan opcionális extrafelszereltségi tételek nyomatékosítják, mint például a tükör csomag, a hangulatvilágítás, a panoráma üvegtető és a Harman Kardon audiorendszer.

BMW iX1: a kompakt SAV modellek vezetési élményében új korszak kezdődik

A BMW iX1 xDrive30 a bajor prémiummárka első összkerékhajtású, tisztán elektromos meghajtású modellje a prémium kompakt szegmensben. A modell első és hátsó tengelyén egy-egy integrált elektromos motor dolgozik, 230 kW / 313 lóerő maximális rendszerteljesítménnyel (az ideiglenesen elérhető teljesítménynövelő funkciónak köszönhetően) és 494 Nm csúcs rendszer-forgatónyomatékkal. Eközben az elektromos összkerékhajtás minden vezetési szituációban magabiztos tapadást és menetstabilitást garantál. A BMW iX1 xDrive30 modell 5,7 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre.

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációja a nóvum rendkívül hatékony járműtöltő technológiáját is magába foglalja, amelynek a BMW i7 luxuslimuzinban is megtalálható, továbbfejlesztett járműtöltő szoftver és a padlólemezbe ágyazott, laposan elrendezett nagyfeszültségű akkumulátor is része. Kimagasló energiasűrűségének köszönhetően utóbbi egy feltöltéssel 413 – 438 kilométerre elegendő energiát képes eltárolni. (A BMW iX1 xDrive30 maximális teljesítményre, menetteljesítményre, kombinált energiafogyasztásra és tisztán elektromos hatótávolságra vonatkozó adatai a modell aktuális fejlesztési fázisában mért, előzetes értékek.)

Plug-in hibrid modellek megnövelt tisztán elektromos hatótávolsággal, benzines és dízelüzemű erőforrások 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációjának innovációi az új BMW X1 plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozataiban is megtalálhatók, amelyek sportosságukat, hatékonyságukat, járműtöltési kapacitásukat és tisztán elektromos hatótávolságukat tekintve egyaránt felülmúlják az előző generációt.

A BMW X1 harmadik nemzedéke kétféle benzines és kétféle dízelüzemű erőforrással ünnepli majd piaci bevezetését, a BMW Group EfficientDynamics motorcsaládjának legkorszerűbb moduláris generációjának műszaki alapjaira építkezve. A két legerősebb motor hatékonyságát és teljesítmény-leadását a 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológia második generációja és a technológia hétfokozatú Steptronic automataváltóba integrált elektromos motorja fokozza tovább.

A négyhengeres benzinmotorral szerelt BMW X1 xDrive23i modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,5 – 7,2 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 146 – 162 gramm / km) mindez 160 kW / 218 lóerő maximális teljesítményben teljesedik ki (a 150 kW / 204 lóerő maximális teljesítményre képes benzinmotor és a 14 kW / 19 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motor együttműködéséből). A piaci bevezetéskor elérhető másik benzines modell az új BMW X1 sDrive18i lesz (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,3 – 7,0 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 143 – 158 gramm / km), motorházteteje alatt egy 115 kW / 156 lóerő maximális teljesítményre képes, háromhengeres erőforrással.

Az új BMW X1 xDrive23d (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 4,8 – 5,4 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 125 – 142 gramm / km) mild-hibrid technológiával dolgozó, négyhengeres dízelmotorja 155 kW / 211 lóerő maximális teljesítmény leadására képes (a 145 kW / 197 lóerő maximális teljesítményre képes benzinmotor és a 14 kW / 19 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motor együttműködéséből). Az új BMW X1 sDrive18d modell (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 4,9 – 5,5 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 129 – 145 gramm / km) négyhengeres dízelmotorjának maximális teljesítménye eközben 110 kW / 150 lóerő.

Modern sokoldalúság az agilitás és a menetkomfort optimális egyensúlya jegyében

Az új BMW X1 hajtáslánc-technológiától függetlenül garantálja a bajor prémiummárkára jellemző vezetési élmény és a minden szituációban precíz vezethetőség kettősét. A sokoldalú kompakt kifinomult futómű-technológiája a sportosan agilis menetdinamika és a hosszútávú menetkomfort optimális egyensúlyát kínálja. Mindehhez alacsonyabb saját tömegű és megnövelt karosszériaváz-merevségű járműkoncepció, hosszú tengelytávolság, az elődmodellhez képest szélesebb nyomtávok, a szimpla ágyazású lengőkarra támaszkodó első és a háromkaros lengőkarra támaszkodó hátsó kerékfelfüggesztés terén pedig célzott fejlesztések járulnak hozzá.

Az új BMW X1 alapfelszereltségének a hajtásfüggő kipörgés-korlátozás is része, amely jelentős mértékben javítja a modell tapadását és menetstabilitását. Alapfelszereltség továbbá az integrált fékrendszer és az első tengely rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapító-párja. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető adaptív M futómű folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítókat, sport kormányművet és 15 milliméteres hasmagasság-csökkentést is kínál.

Az automatizált vezetést és parkolást támogató rendszerek széles palettája

Az új BMW X1 technológiai fejlődése a modell automatizált vezetést és parkolást támogató rendszereinek széles palettáján is tetten érhető. A bajor prémiumgyártó alapfelszereltségként kínálja a harmadik generációhoz a fékező funkcióval dolgozó tempomatot (Cruise Control) és a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszert (Front Collision Warning), amely balra kanyarodáskor időben érzékeli a szemből érkező autókat (azokban az országokban, ahol a forgalom az úttest jobb felén halad), jobbra kanyarodáskor pedig a kerékpárosokat és a gyalogosokat. A tolatókamerával és tolatási segédlettel (Reversing Assistant) dolgozó parkolóasszisztens (Parking Assistant) ugyancsak az alapfelszereltség része.

A BMW X1 harmadik nemzedékének opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján eközben olyan tételek sorakoznak, mint például a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go), az Aktív Navigáció, a kiszállás-figyelmeztető funkció (Exit Warning), a BMW Head-Up kijelző, a Surround View funkció, a Remote 3D View funkció, a BMW Drive Recorder és a Remote Theft Recorder. A felszerelt funkciók naprakész működését és folyamatos frissítéseit a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrade) garantálják, amelyek újabb és újabb funkciók telepítését is lehetővé teszik (a megfelelő hardverrel felszerelt és szükséges piaci feltételeknek megfelelő modellek esetében).

Alapfelszereltségként: BMW 8.0 operációs rendszer és új BMW iDrive járművezérlő technológia

Az új BMW X1 széleskörű alapfelszereltségének a többszenzoros felhasználói élményt kínáló, legkorszerűbb BMW iDrive járművezérlő technológia is része, amelynek műszaki alapját a BMW 8.0 operációs rendszerrel, BMW Ívelt Kijelzővel és BMW Intelligent Personal Assistant technológiával dolgozó BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezés adja. A 10,25” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és a 10,7” képernyő-átmérőjű központi kijelző párosával dolgozó BMW Ívelt Kijelző csúcstechnológiás grafikai megoldásokkal és menükialakítással, a BMW Intelligent Personal Assistant pedig újabb intelligens funkciókkal büszkélkedhet. Az új BMW iDrive járművezérlő technológia az új BMW X1 számos járműfunkciójának intuitív érintésekkel és hangutasításokkal történő vezérlését is lehetővé teszi, az utastér átfogó digitalizációjának köszönhetően pedig jelentősen kevesebb fizikai gombra és kapcsolóra van szükség.

Az új My Modes vezetési üzemmódok lehetővé teszik, hogy a bajor prémiumgyártó ügyfelei részletekbe menően személyre szabják az autó funkcióit, kijelzett tartalmait és utasterének hangulatát. A BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer opcionális kiegészítőjeként az Augmented View funkció is elérhető. Az utastéri kamera lehetővé teszi, hogy a bajor prémiummárka ügyfelei utazás közben pillanatképeket készítsenek és azokat közvetlenül okostelefonjukra továbbítsák. Az új, 5G mobiltechnológiával kompatibilis eSIM kártya, a BMW Digital Key Plus okoskulcs, a személyre szabott BMW ID profil, valamint az átfogó okostelefon-integrálhatóságot garantáló Apple CarPlay® és Android Auto™ ugyancsak elérhető az új BMW X1 modellhez.