AutóAddikt Magazin BMW Welt: egy világ, ahová érdemes betérni – nem csak autókedvelőknek

BMW Welt: egy világ, ahová érdemes betérni – nem csak autókedvelőknek

Régóta játszottunk a gondolattal, miszerint fel kellene térképezni a hárombetűs bajor presztízsmárka kicsinynek épp nem nevezhető birodalmát, a BMW Welt-et, vagy ha így jobban hangzana: BMW World-öt.

bmw_welt_2015_autoaddikt_007

A közelmúltban mindez meg is valósult gyakorlatban, mi több, a komplexumhoz tartozó BMW Museum-ot is sikerült górcső alá vennünk; ez már egy másik, különálló történet, ezzel majd a Napimagazin.hu olvasóit (is) szórakoztatjuk az Utazás rovatunkban.

Elég az hozzá, hogy előzetes egyeztetések, majd egy rövidke szervezés után, a BMW hazai képviseletének rugalmas és hathatós közbenjárásával le is foglaltunk egy időpontot a München szívében található BMW Welt-be. Kapóra jött a helyszín bejárása, ugyanis épp egy autós nagyteszt zajlott a háttérben, Ausztria-Németország-Svájc útiránnyal, s történetesen pont a németek déli régiójában időztünk pár napot.

bmw_welt_2015_autoaddikt_005

Miután az előre megbeszélt időpontra megérkeztünk stábunkkal a helyszínre, a helyiek képviseletében fogadott minket Antonia, a BMW ottani kommunikációját ellátó kolléga. Meglehetősen kedves és szívélyes volt a kézfogás, s mivel társaságunk több tagja is beszélte a német nyelvet, még inkább egyszerűbb volt a felvezető egyeztetés.

Rövid eligazítás után mellénk rendelték Matthias-t, aki idegenvezetőként folytatta le a közel egy órás tárlatvezetésnek is beillő sétát. Ráadásul a fiatal és lelkes munkatárs perfektül beszélte a magyar nyelvet, mint kiderült, anyai ágon bizony vannak kötődések Magyarországhoz. Sőt, külön örült annak, hogy egy kicsit frissítheti az emlékeket a nyelvezettel kapcsolatosan.

bmw_welt_2015_autoaddikt_006

Részletes és igen átfogó, informatív összképet kaptunk a túra során. Nem tematikusan indultunk, ugyanis a fő szempont a fotók elkészítése tekintetében az volt, hogy minél hatékonyabb beállítások készüljenek. Ezért a beállások miatt rögvest a BMW egyik márkája, a Rolls Royce standján kezdtünk, megcsodáltuk a RR Phantom Metropolitan Collection egy, kiállított nemes darabját, valamint a Wraith modell részleteibe merültünk bele.

Érdekes egyébként, hogy az amúgy elrendezési szempontjából egy hatalmas, egy térrel rendelkező autószalonra hasonlító BMW Welt-ben legfőképp az extra, különleges modellek kerülnek kiállításra. A Rolls részleg elhagyása után megszemléltük a BMW aktuális M palettájának képviselőit, X5 M, X6 M, M3, M4 és társaik következtek – megannyi egzotikus csemege az autókedvelőknek. Volt is érdeklődés, nem kicsi, szinte lehetetlen volt hozzáférni az autókhoz úgy, hogy ne lett volna valaki épp a képben.

bmw_welt_2015_autoaddikt_004

Mindezek után a belső galéria következett, azonban előtte vetettünk egy pillantást a BMW Welt 2003-ban elhelyezett alapkövére, az alapítás irataira (ezek mind a főbejárattól nem messze találhatók), majd a fontosabb kiállított dokumentációk következtek, melyek jól felölelték a 2007-es nyitásig lezajlott lényeges momentumokat.

Pazar látvány fogadja a látogatót az emeleti folyosóról letekintve, ugyanis az egész BMW Welt kialakítása, struktúrája és elrendezése egyszerre látható, köszönhetően az egyetlen nagy térnek, amit átfog az épület. Ha háttal állunk a bejáratnak itt, akkor jobbra lenn látható az autókülönlegességek kiállítás-szerű megoldása, balra pedig – ugyanazon a szinten – a BMW Welt híres járműátadója. Itt – Matthias információi szerint – napi átlagban jócskán 100 darabszám felett veszik át autóikat a BMW ügyfelek, a világ összes tájáról. Ez egyfajta rituálé, kétségkívül hozzátartozik a BMW-feelinghez; konkrétan a gyártósorról érkezik meg a kiszemelt és megvásárolt modell, frissen felrendszámozva, vadonatújan. Az ügyfél pedig eldöntheti, mit tesz az autójával: próbára teszi a sebességkorlátozás nélküli német autópályákon, rója a próbaköröket, majd utána visszaviszi a BMW Welt-be, és hazarepül – például az USA-ba. Precíz szervezés a köbön – utána az autót becsomagolják, majd a kuncsaft után küldik, hogy otthoni vizeken (utakon) is kiélvezhesse frissen szerzett portékáját.

bmw_welt_2015_autoaddikt_008

Tovább haladva a galérián a motorkerékpáros rész következik. Itt a legkisebb BMW robogóktól a túramotorokon át a nagy versenygépekig az egész portfólió rendelkezésre áll. Na jó, nem az egész nyilván, inkább hasonló séma szerint, mint egy emelettel lejjebb – inkább a különlegességek. S ahogyan az autóknál lehetséges az ülésekbe huppanás, itt is van mód arra, hogy a kétkerekűek nyergébe pattanva legalább pár pillanatig úgy érezhessük: miénk a szabad száguldás. Megint csak a BMW érzet, nem is vitás.

Kísérőnkkel tettünk egy plusz kitérőt is, ami kötelezően nem tartozott az idegenvezetés procedúrájához. Megjegyezhetetlen, kacskaringós labirintusszerű útvonalon megközelítettük az új autók előkészítőjét, amely leginkább mélygarázs és autószerelő műhely elegyéhez hasonlított. Ide érkeznek a nullkilométeres, szalagról legördült BMW modellek, itt állítják csatasorba őket, itt végzik el az utolsó, átadás előtti simításokat. A forgalom itt is jelentős, óránként több trélernyi autó érkezik.

bmw_welt_2015_autoaddikt_012

Legvégül pedig megtekintettük az i részlegét, a földszinten egy, az Autóaddikt.hu által már korábban tesztelt és nagy kedvenccé vált i3 modellel. Az i3 szellemisége, illetve konkrét fizikai jelenléte is belengte a BMW Welt-et folyamatosan, ugyanis az alsó szinten körözött egy mindig más és más érdeklődő látogatóval és instruktorával. Csendesen, észrevétlenül, zéró emisszióval.

Nyilvánvalóan az i szegmens legérdekesebb képviselője még mindig az i8, újra betekintést nyerhettünk az autó innovatív megoldásaiba, enteriőrjébe, mellé részletes adatokat, statisztikákat is kaptunk.

bmw_welt_2015_autoaddikt_009

Mivel a BMW által forgalmazott egyéb márkák is – mint például a feljebb említett Rolls Royce – helyet kaptak a BMW Welt-ben, így a MINI is kapott egy külön részt aktualitásainak. Láthatóan a hangsúly még mindig az 5 ajtós megoldásokban keresendő, ilyen MINI-t is teszteltünk a közelmúltban, szerettük. Kár, hogy a kívül kiállított félbevágott MINI-ből kialakított riksa nem elérhető a kereskedésekben, egész biztos, hogy népszerű lenne.

Zárásként még egyszer gyorsan körbefutottuk a leglényegesebb helyszíneket, pár elmaradt fotót még elkészítettünk, majd elindultunk a szomszédos átellenben lévő BMW Museum-ba. Ez már egy másik történet, mellyel olvasóink a Napimagazin.hu hasábjain találkozhatnak.

bmw_welt_2015_autoaddikt_010

Egyedi és impozáns élményt nyújt a BMW Welt minden látogatónak, azoknak is, akik nem kifejezetten autó- vagy márkafüggők. Mindenesetre az bizonyos, hogy egy masszív BMW Welt látogatás után újraértékeljük a márka, valamint a BMW égisze alá tartozó márkák lényegét. Valamint fájni kezd a fogunk egy kedves kis BMW-ceremóniára az átadóban, késztetés jön, hogy megadva a módját szerezzük be legújabb autónkat. Kicsit más hangulatban, más sémák szerint, mint máshol.

A BMW Museum-ban szerzett tapasztalatainkról is írtunk, a cikk a Napimagazin.hu-n olvasható:

http://www.napimagazin.hu/bmw-museum-ha-munchen-akkor-kihagyhatatlan-program/

Bővebb információ a BMW Welt honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS