AutóAddikt Magazin Bond 10 legikonikusabb autója

Bond 10 legikonikusabb autója

Ha akciófilmes franchise-ról van szó, a James Bond-franchise-nál nem is lehetne jobbat találni. Ian Fleming 1953-ban találta ki James Bond karakterét, és azóta 25 csodálatos 007-es filmmel áldott meg minket. A James Bond-filmekben sok mindent lehet szeretni – a híres színészeket, a pörgős akciót, a fantasztikus egzotikus helyszíneket és persze az autókat.

Fedezzük fel minden idők tíz legnagyszerűbb Bond-autóját.

Aston Martin DB5 – Gold Finger

Ha Bond-autókról van szó, az Aston Martin a király. A DB5 volt az első Aston, amely Bond-filmben szerepelt, és azóta az Astonok a sorozat alapdarabjai. A DB5 először a Goldfinger (1964) című filmben tűnt fel, és annyira jól sikerült, hogy több folytatásban is visszatért.

Szívesen jelenne meg egy ilyen autóval egy magyar kaszinó bejáratánál, nem igaz?

A DB5-öt elnézve könnyen érthető, miért éppen azt választották erre a szerepre. Először is, ez minden idők egyik legszebb brit autója. A DB5 emellett egy erőgép is volt, köszönhetően a 4,0 literes soros hatosnak, amely 325 lóerőt teljesített. A filmben használt DB5-ös számos kütyüvel rendelkezett. Többek között forgó rendszámtáblákkal, utasülésekkel, vízágyúkkal, füstszűrővel, valamint elöl és hátul elrejtett géppisztolyokkal.

Aston Martin DB10 – Spectre

A 2015-ös Spectre-ben az Aston Martin közúti eleganciájának csúcsát láthattuk. Ezt a DB10-est kifejezetten Bond számára építették, és látványos kifejeződése volt a testre szabott eleganciának és az angol kézművességnek.

Szeretne egy ilyen auto tulajdonosa lenni? Ha esetleg szeretné megpróbálni a szerencséjét, kezdjen egy online casino oldalon, ahol akár befizetés nélküli bónusz ajándékot kaphat új játékosként.

A motorháztető alatt egy 4,7 literes V8-as benzinmotor, amely akár 306 km/órás sebességre is képes volt megugrani. A 10 különleges kiadású modell egyikét 2016-ban 2,4 millió fontért árverezték el.

Sunbeam Alpine – Dr. No

Ma már nem sokan ismerik a Sunbeam-et, de az 50-es években ez volt az egyik legjobb brit autógyártó. A Sunbeam egyik legjobb autója az Alpine volt – egy kétüléses roadster, amely remekül nézett ki és megfelelő teljesítményt nyújtott.

Az Alpine annyira jó volt, hogy ezt választották Bond első autójának a sorozat 1962-es bemutatkozó filmjében, a Dr. No-ban. Bár az Alpine nem olyan ikonikus, mint a DB5 vagy a legtöbb 007-es autó, mégis fontos része a sorozat történetének.

AMC Hornet – The Man with the Golden Gun

A James Bond-történelem egyik legdicsőségesebb tábori pillanata az 1974-es The Man with the Golden Gun (Az aranypisztolyos férfi) híres hordógurítós jelenete volt. Ezt Thaiföldön vettek fel. Ez volt az első alkalom, hogy számítógépes szimulációt használtak egy filmes mutatvány kidolgozásához, és mindössze egyetlen felvételen vették fel. Miután elkészült, a Hornetet visszaszállították Milligan műhelyébe, ahol azóta is ott áll.

A mutatványhoz használt autó, egy AMC Hornet most árverésre kerül, ahol a becslések szerint 350 000 dollárért lehet majd eladni. Nem éppen a legolcsóbb új autó.

BMW Z8 (E52) – The World Is Not Enough

A BMW Z8 a The World is Not Enough (A világ nem elég) című filmből egy igazi munkagép. Gépfegyverekkel, rakétákkal és golyóálló pajzzsal van felszerelve. Ez az autó tökéletes választás minden Bond-rajongónak, aki úgy szeretné érezni magát, mintha a filmben lenne. A BMW Z8 mindössze 4,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 60-ra, ezzel az egyik leggyorsabb autó a Bond-filmekben. Emellett 6 sebességes kézi sebességváltóval van felszerelve, így öröm vezetni. A BMW Z8 tökéletes autó egy Bond-rajongó számára.

Ford Mustang Mach 1 – Diamonds Are Forever

A Bond-franchise jellemzően brit autókat használ. Az 1972-es Gyémántok mindörökké című filmben azonban a producerek úgy döntöttek, hogy amerikai autót választanak, mivel a film Las Vegasban játszódik. A Mustang Mach 1-re esett a választás, ami nem meglepő, hiszen ez az egyik legjobb különleges kiadású Mustang.

A filmben a Mustang egy vitatott autós üldözésbe keveredett, ahol a két jobb kerekén hajtott be egy sikátorba, majd a bal keréken egyensúlyozva a túloldalon bukkant elő. Vajon egy igazi Mach 1 képes két kerékről a másikra váltani egy négy láb széles sikátor közepén? Természetesen nem, de könnyű elhinni, hogy finoman landolhat a vegasi szalagkorláton, és kihámozhatja magát, mintha mi sem történt volna.

Aston Martin V12 Vanquish – Die Another Day

Ha valaha is kíváncsi volt arra, hogy milyen a James Bond és az autói által játszott akciójelenetek kvintesszenciáj? Csak nézze meg a Die Another Day (Halj meg máskor) autós üldözését. A jelenetben szereplő V12-es Vanquish rendkívül csendes, de rendkívül high-tech pilótafülkével és rakétavetővel is rendelkezett. Mindezt persze az Aston Martin külső eleganciája alá rejtve. A Vanquish volt a legerősebb sorozatgyártású Aston abban az időben, amikor megjelent a balszerencsésen végződött Die Another Day című filmben. A filmben „a Vanish” néven emlegetett autónak volt egy igen ügyes trükkje – gyakorlatilag láthatatlannak tudott tűnni. Nem a legnépszerűbb trükk egy Bond-autó számára, de a Vanish megváltotta magát a jégen zajló nagy sebességű üldözés során, ahol egy zöld Jaguar üldözte.

Toyota 2000 GT – You Only Live Twice

Bond első japán útja egy utolsó lehetőséget biztosított a Toyota számára. A második világháborút követő években az ország autóipara a gyorsan növekvő gazdaságban dolgozó szakembereket célzó kis, ésszerű autókkal újjáéledt. A funkció volt az első, a forma csak a második. A japán gyártók nem tudtak és nem is tudtak versenyezni az európai luxussal – egészen a Toyota 2000GT-ig.

A Toyota 2000GT-t nem kell bemutatni, hiszen a legikonikusabb japán sportautók közé tartozik. A 2000GT 1967-ben debütált, és mindenkit lenyűgözött gyönyörű külsejével.

Ugyanebben az évben a 2000GT-t választották Bond autójának az 1967-es japán You Only Live Twice (Csak kétszer élsz) című filmben. A filmben használt 2000GT eredetileg keménytetős volt, de Sean Connery magassága miatt roadsternek alakították át. Ezért ez az egyetlen ismert nyitott tetejű 2000GT.

Aston Martin V8 – The Living Daylights

Van olyan időszak, amikor az Aston nem készített jó megjelenésű autót. Függetlenül Timothy Dalton Bond szerepének népszerűségétől, az autó továbbra is a világ egyik legkívánatosabb Aston Martinja marad.

Az eredeti V8-as Vantage 1977-ben debütált, és azonnal lenyűgözte a sebességváltó-rajongókat. Egyrészt a V8 Vantage fantasztikus formatervvel rendelkezett, ami miatt úgy nézett ki, mint egy amerikai izomautó brit változata. A V8 Vantage 170 mérföld/órás végsebessége a „Nagy-Britannia első szuperautója” címet is kiérdemelte.

1987-ben a V8 Vantage szerepelt a Halálos rémületben, ahol Timothy Dalton vezette az első Bond-filmben. Az autó kabrióként indult, de később „téliesítették”. Olyan szerkentyűkkel szerelték fel, mint a head-up targeting rendszer, a kiugró szöges gumik, a keréklézerek és a rakétaerősítő.

Lotus Esprit S1 – The Spy Who Loved Me

Minden Bond-színésznek van egy autója, amelyről a legtöbb rajongó emlékszik rájuk, Roger Moore esetében pedig ez az autó a Lotus Esprit volt. Az Esprit egy fantasztikus ék alakú sportkocsi, amelyet a híres Giorgetto Giugiaro tervezett.

Az Esprit először A kém, aki szeretett engem (1977) című filmben szerepelt, ahol az egyik legikonikusabb filmjelenetben játszott. Egy epikus autós üldözés során az Esprit tengeralattjáróvá változott, majd később visszaváltozott autóvá.