AutóAddikt Exkluzív 2006 Opel Corsa C 1.2 Twinport BOSCH S4 001 44Ah akkumulátort kapott a 2006-os Opel Corsa C 1.2...

BOSCH S4 001 44Ah akkumulátort kapott a 2006-os Opel Corsa C 1.2 Twinport

Mindezt azért, mert a korábbi akkumulátor felett enyhln szólva eljárt az idő.

Olyannyira, hogy a gyári genuine GM akku volt még az autóban. Nem tudni, hogy cserélte-e az első tulaj, és azt sem, hogy közel 16 éves-e. Mindenesetre az egyik hűvösebb reggelen az indítómotort már nem forgatta a GM-akku, jött egy masszív bikázás. Ezek után be is szereztünk egy új akkumulátort a 2006-os Opel Corsa C 1.2 Twinport-hoz.

A GM akku 12V feletti feszültséget mutatott töltetlenül, töltássel 14V feletti értéket kaptunk.

Egy BOSCH S4 001 típusú akkut választottunk. Bár a gyári 50Ah-s volt, ez meg 44Ah-s, mindenképp jó és recommended darab, mert ugyebár az indítóáram a lényeg, mint tudjuk. Ez pedig 440A a BOSCH S4 001 esetében, a GM-nél 420A. Bár a GM kapacitása 6Ah-val több, ennek jelentősége nincs, nyilván egyhamar nem fog lemerülni úgysem.

A Opel Corsa C 1.2 Twinport-nál az akkumulátor cseréje nem nagy kunszt. A motortér bal felső sarkában (menetirány szerinti jobb oldal) helyezkedik el, takarólemez védi. A takarólemez eltávolításához szimpla torx csavarhúzó kell a megfelelő méretben, a rögzítőcsavarok pedig bal oldalon és jobb oldalon helyezkednek el. A pollenszűrő házát is ez a műanyag fedlap takarja, ha csak ahhoz szeretnénk hozzáférni, akkor elegendő a középső csavart meglazítani – célszerűbb a két oldalon kicsavarozni a rögzítéseket, hiszen így az egész műanyag modul kivehető.

Amint megvan a műanyag fedlap kiszerelése, az akkumulátort tartó fül következhet, ehhez a fület tartó csavar kell meglazítani. A tartófül sínben mozgatható, ezzel kiküszöbölhető a csereakkumulátor pár centis méretkülönbsége.

A BOSCH S4 001 pontosan méretre passzol a Opel Corsa C 1.2 Twinport-ba, így nem kellett semmilyen utánállítás. Az akkumulátor beillesztése után az autó saruit finom csiszolóvászonnal tisztítottuk meg, majd speciális konzerváló zsírral kentük le azért, hogy az esetleges korróziót, szennyeződéslerakódást hatékonyan elkerülhessük.

Együttműködő partnerek: Zöld AutószervizHankook Tire MagyarországLoctite (Henkel Adhesives)Olajshop.hu

Fotó: Autóaddikt

Utómunka: Acer