AutóAddikt Bemutatók Ford Egész napos menetpróbán bizonyított a Ford Kuga FHEV

Egész napos menetpróbán bizonyított a Ford Kuga FHEV

Végre úgy tűnik, minden kezd visszatérni ténylegesen a régi kerékvágásba. Az autós újságírást enyhén szólva érzékenyen érintették a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások, hiszen hagyományos értelemben vett sajtóesemények nem nagyon voltak az elmúlt időszakban. Az online levezényelt megoldások pedig – valljuk be – köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus tematikájú aktivitásokkal.

Egész napos sajtóút keretein belül próbálhatta az Autóaddikt szerkesztősége a vadonatúj Ford Kuga FHEV-et, azaz a teljes hibrid verzióját a méltán népszerű Ford SUV-megoldásának. Természetesen szigorúan betartva a jelenleg aktuális járványügyi intézkedéseket és szabályokat.

Tesztútunk az Avalon Parkba, Miskolcra vezetett – az oda-vissza több, mint 200 kilométeres út megtétele alaposan be tudta mutatni a 2021-es Ford Kuga FHEV viselkedését, lényegiségét. Főként autópálya-szakaszokból állt az útvonal, így elsősorban az utazós jelleget ismerhettük meg. Márpedig aki SUV-t vesz, az nagy valószínűséggel ad arra, hogy komfortos, tág és élhető autót válasszon.

Az új Ford Kuga MHEV pontosan ilyen. Tetszetős küllem, tág belső jellemzik, mindehhez pedig remek társítás a FHEV hajtás. Ténylegesen agilis, optimális hajtás-erőtartalékokkal, és ami a lényeg: kimagaslóan jó fogyasztással.

Mert ugyebár a környezettudatosság mellett olyanok vesznek full hibridet, akiknek számít az üzemanyag-felhasználás mikéntje. Nyilván dízel-alternatíva is egy full hibrid, és e téren is dobogós lett nálunk a Ford Kuga FHEV. Ugyanis az alig 60 literes tank majd’ 1000 kilométeres range-et tudott teletöltés után, ami ténylegesen 700 körüli kilométer – feltéve, ha autópályán haladunk, dinamikusabb megközelítésben. Tehát méréseink szerint pályázás mellett 6.1 liter 100 kilométerre, vegyes hasznéálat mellett mínusz 1-1.5 liter is lehet a különbség.

Nem véletlen, hogy a Ford a megjelenés előtt bejelentette: a vadonatúj Kuga SUV a kategória legkedvezőbb üzemanyag-fogyasztási értékével büszkélkedhet majd: a modellcsalád átlagos fogyasztási értéke 28 százalékkal javul.

A Kuga a Ford eddigi legszélesebb elektromos hajtási palettáját kínálja, hiszen az autó egyaránt megrendelhető mild, plug-in és full hibrid hajtáslánccal. A fejlett technológia mellett tovább tökéletesített aerodinamikai és tömegcsökkentési megoldások is segítenek, hogy az autó még takarékosabban működjön.

A Kuga Plug-In Hybrid kínálja a legkedvezőbb fogyasztási értéket, CO₂-kibocsátást és a leghosszabb tisztán elektromos hatótávolságot a közepes méretű SUV-k mezőnyében, hiszen 72 kilométert képes megtenni nulla károsanyag-kibocsátással (NEDC).

A kifutó Kuga-sorozat azonos teljesítményű és konfigurációjú hajtásaival összehasonlítva a vadonatúj modell egyes hajtásláncai akár 28 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak (NEDC).* A vadonatúj Kuga Plug-In Hybrid nulla károsanyag-kibocsátású, tisztán elektromos hajtási képességét is beleszámítva pedig a modellcsalád átlagos fogyasztási értéke 31 százalékkal lett kedvezőbb.

A Kuga Plug-In Hybrid és a Kuga EcoBlue Hybrid (48 voltos mild hibrid) bevezetésével jelentek meg először az elektromos hajtásláncok a Kuga kínálatában, és ezek a modellváltozatok már idén megrendelhetők lesznek, kevéssel utánuk pedig öntöltő hibrid hajtású Kuga Hybrid is színre lép. Emellett a Kugához továbbra is kaphatók lesznek a kifinomult Ford EcoBlue dízelmotorok és EcoBoost benzinmotorok.

A vadonatúj Kuga az első SUV, ami a Ford új, globális elsőkerékhajtású padlólemezére épül; ez a megoldás is hozzájárult az autó jobb aerodinamikájához, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztásához és ahhoz, hogy az új modell tömege 80 kilogrammal alacsonyabb a most kifutó Kugáénál.

A Ford mérnökei sok helyen alkalmaztak alumíniumot Kuga szerkezetében a súlycsökkentés érdekében: a futómű alumínium részegységei 6,8 kilogrammal, a kompozit-alumínium lökhárító sín 6,1 kilogrammal, a könnyebb fékrendszer pedig 0,8 kilogrammal mérsékelte az autó tömegét.

Ugyancsak a tömegcsökkentést szolgálja a könnyebb kárpitok és az üreges lengéscsillapítók alkalmazása, sőt még az audiorendszer neodímium mágneses hangszórói is.

A kifutó szériához képest az új modell áramvonalasabb lett – annak ellenére, hogy a külső méretek nőttek. Ugyanakkor az autó optimalizált alsó burkolatával, ajtószigeteléseivel és tetősín-rögzítéseivel közel 4 százalékot sikerült lefaragni a légellenállásból.

Íme, a hajtásláncok:

Kuga Plug-In Hybrid

 • Egy 2,5 literes Atkinson-ciklusú benzinmotorból, egy elektromotor/generátorból és egy 14,4 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorból összeállított rendszer.
 • Az akkumulátor az autó első sárvédőjén kialakított csatlakozón keresztül tölthető fel. Ugyanakkor az akkumulátort menet közben automatikusan újratölti a regeneratív fékrendszer, ami a hagyományos autóknál fékezés közben veszendőbe menő mozgási energiát elektromos árammá alakítja át.
 • A vezető az EV Auto, EV Most, EV Később és EV Töltés üzemmódok közt választva döntheti el, mikor és hogyan szeretné felhasználni az akkumulátorban tárolt energiát. Ha az akkumulátor töltöttsége eléri a megengedett legalacsonyabb szintet, a Kuga automatikusan átvált az EV Auto üzemmódba, hogy a lehető leghatékonyabb üzemanyag-felhasználás érdekében a visszanyert energiával hajtott elektromotorral támogassa a benzinmotor működését.

Kuga EcoBlue Hybrid

 • A 48 voltos mild hibrid technológia még takarékosabbá teszi a Ford 150 lóerős, 2,0 literes EcoBlue dízelmotorjának működését.
 • A normál generátort egy szíjhajtású, integrált indítómotor/generátor (BISG) váltja fel, ami fékezés közben képes visszanyerni az energiát; az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátor tárolja.
 • A BISG ugyanakkor elektromotorként is működik, zökkenőmentesen kapcsolódva be a hajtásba a belsőégésű motor mellett, normál haladás és gyorsítás közben felhasználva az akkumulátorban tárolt energiát, valamint meghajtva az elektromos segédberendezéseket. A 48 voltos rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a Start-Stop technológia a további üzemanyag-takarékosság érdekében még több helyzetben működhessen.

Kuga EcoBoost

 • Az 1,5 literes EcoBoost blokk 150 lóerős változatban rendelhető meg; a motor üzemanyag-fogyasztását a hengerlekapcsolási technológia is mérsékli, amit a Ford elsőként kínál egy háromhengeres erőforráshoz. Ez a technológia automatikusan leállítja az egyik henger működését, amikor a motor nem teljes terheléssel üzemel.

Kuga EcoBlue

 • A 190 lóerős, 2,0 literes, EcoBlue dízelmotorok üzemanyag-fogyasztását és károsanyag-kibocsátását nagy nyomású üzemanyag-befecskendezés és integrált szívórendszer mérsékli.

Kuga Hybrid 

 • Az idei év későbbi részében érkező Kuga Hybrid öntöltő, tisztán elektromos hajtást is kínáló full hibrid hajtáslánca egy 2,5 literes Atkinson-ciklusú benzinmotorból, egy elektromotorból, egy generátorból, egy lítium-ion akkumulátorból és a Ford saját fejlesztésű teljesítménymegosztó automata váltóművéből áll.

A Ford azt ígéri vásárlóinak, hogy minden, ezután megjelenő személyautójához kínál majd valamilyen elektromos hajtási módot, és a következő év végére 18 ilyen jellegű modell szerepel majd a kínálatában.

Üzemanyag-fogyasztás: első kategóriájában

 • Kuga Plug-In Hybrid legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 1,2 l/100 km, legalacsonyabb CO₂-kibocsátása pedig 26 g/km NEDC (1,4 l/100 km és 32 g/km WLTP), a tisztán elektromos hajtású hatótávolság 72 km NEDC (56 km WLTP).
 • Kuga EcoBlue Hybrid legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 4,3 l/100 km, legalacsonyabb CO₂-kibocsátása pedig 111 g/km NEDC (5,0 l/100 km és 132 g/km WLTP).
 • Kuga 1.5-litre EcoBoost legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 5,5 l/100 km, legalacsonyabb CO₂-kibocsátása pedig 125 g/km NEDC (6,6 l/100 km és 150 g/km WLTP).
 • Kuga 1.5-litre EcoBlue dízel legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 4,2 l/100 km, legalacsonyabb CO₂-kibocsátása pedig 109 g/km NEDC (5,1 l/100 km és 133 g/km WLTP).
 • Kuga 2.0-litre EcoBlue dízel legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 4,8 l/100 km, legalacsonyabb CO₂-kibocsátása pedig 127 g/km NEDC (5,9 l/100 km és 155 g/km WLTP).

Most pedig nézzük az összefoglalót az új Ford Kuga Hybrid kapcsán: az autó 1000 kilométert is képes megtenni két tankolás között, miközben az akkumulátort sosem kell külső áramforrásról feltölteni.

Az öntöltő Kuga Hybrid 1,1 kWh teljesítményű akkumulátorát automatikusan tölti a 2,5 literes Atkinson-ciklusú benzinmotor, valamint – lassítás és fékezés közben – a regeneratív töltési rendszer. Az akkuban tárolt áram egy elektromotort hajt, ami növeli az autó teljesítményét, csökkenti a benzinmotor üzemanyag-fogyasztását, vagy tisztán elektromos hajtással mozgatja az autót. A Kuga Hybrid a pillanatnyi vezetési helyzet alapján észrevétlenül, automatikusan vált a hajtási módok között.

Az új modell kifinomult full hybrid hajtása egyedülálló a Ford Kuga kínálatában, hiszen egy tisztán elektromos hajtású autó hatékonyságát és kifinomultságát biztosítja – miközben sosem kell külső áramforrásról feltölteni –, ugyanakkor 1000 kilométeres hatótávolsága egy dízelautónak is becsületére válna.

A Kuga Hybrid az első olyan Kuga-változat, amelyben (bizonyos piacokon) az elektromos hajtáslánc mellett opcióként a Ford kifinomult Intelligens Összkerékhajtása2 is megrendelhető. Mind az elsőkerékhajtású, mind az Intelligens Összkerékhajtású kivitelek 190 lóerősek, és teljesítménymegosztó váltóművük szimulált fokozatváltási funkciót is kínál. Ezt a technológiát arra fejlesztették ki, hogy az élvezetesebb vezetési élmény érdekében ‘leutánozza’ a hagyományos automata sebességváltókból ismerős váltásokat.

“Mindegyik elektromos hajtásmódú Kuga modellnek megvan a maga erőssége. Az új Kuga Hybrid esetében ez azt jelenti, hogy az autó üzemanyag-fogyasztása és hatótávolsága a dízelmotoros járművekkel vetekszik, illetve, hogy az Intelligens Összkerékhajtás magabiztosabbá teszi a vezetőt, akinek az akkumulátor töltésével sem kell vesződnie, mégis élvezheti a tisztán elektromos hajtás előnyeit,” mondta Szabó Attila, a Ford Magyarország ügyvezető igazgatója. “A Ford elkötelezetten dolgozik azon, hogy minden vásárlója számára kínálhasson olyan elektromobilitási megoldást, ami tökéletesen illik a vevő igényeihez és az életmódjához. Ezt a szándékunkat egyetlen autó sem bizonyítja jobban, mint a Kuga.”

A Ford kínálatában 2021 végére 17 elektromos hajtásmódú autó szerepel majd, és ezek egyike a Kuga Hybrid, amelynek gyártása elkezdődött a Ford spanyolországi Valencia üzemében. A Kuga Hybrid fejlett lítiumion akkumulátorát is itt készítik, miután a Ford – európai elektromobilitási stratégiájának szerves részeként – 24 milliós beruházással megépítette új, modern akkumulátor-összeszerelő üzemegységét.

A Kuga Hybrid mellett a modell kínálatában megtalálható még a Kuga Plug-In Hybrid és az EcoBlue Hybrid 48 voltos mild hibrid változat, illetve a hagyományos benzin- és dízelmotorok is, így a típus hajtáslánc-palettája kifejezetten sokszínű.

Az új Ford Kugát már a kezdetektől úgy tervezték meg, hogy alkalmas legyen egy benzinmotoros-elektromos full hybrid hajtás befogadására, és még emellett is a maximumig kihasználható legyen a SUV tágassága, praktikuma és élvezetes vezethetősége.

A Kuga Hybrid teljes csendben indul el, hiszen álló helyzetből az elektromotor kezdi gyorsítani az autót; ez különösen a városi közlekedésben és az araszoló forgalomban jelent majd kellemes élményt. A full hybrid hajtás ugyanakkor normál helyzetekben is átkapcsol időnként a tisztán elektromos meghajtásra, ezzel is meghosszabbítva a hatótávolságot.

Az, hogy egy tankolással akár 1000 kilométert is képes megtenni, a dízelmotoros autók versenyképes alternatívájává avatja a Kuga Hybridet. A modell legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 5,4 l/100 km, CO₂-kibocsátása pedig 125 g/km a WLTP-szabvány szerint (NEDC: 5,1 l/100 km és 118 g/km), vagyis az 54 literes üzemanyagtartállyal a Kuga Hybrid 30 százalékkal messzebbre jut, mint a Kuga Plug-In Hybrid, ami viszont nagyobb elektromos hatótávolságot kínál (WLTP: 56 km, NEDC: 72 km).3

Mivel az akkumulátort sosem kell külső áramforrásról feltölteni, a Kuga Hybrid vonzó lehetőséget jelenthet azoknak a vásárlóknak, akik szeretnének elektromos hajtással autózni, de nehezen tudnák megoldani a kábeles töltést otthon vagy a munkahelyükön. Ugyanakkor az autó azok számára is izgalmas ajánlat, akik ugyanúgy vágynak az elektromobilitás előnyeire, mint az Intelligens Összkerékhajtás biztonságára.

A 60 cellás, 1,1 kWh teljesítményű akkumulátorcsomag folyadékhűtésű, így nincs szükség külön ventilátorra, ezért tovább csökkent az utastér zajszintje. Az optimális hűtésnek köszönhetően az akkumulátor-cellák közel kerülhettek egymáshoz, vagyis kevesebb helyet foglalnak el; ennek is köszönhető az első üléssor több mint 1 méteres fejtere és az első ülések mögött kialakítható, akár 1481 literes csomagtér.

A kipufogógáz-hőcserélő rendszernek köszönhetően a belsőégésű motor hamarabb éri el a hatékony üzemi hőmérsékletet, így a Kuga Hybrid a téli reggeleken a hidegindítás után hamarabb kapcsolhat át tisztán elektromos hajtásra, és az utastér is gyorsabban melegszik fel. Az akkumulátor megnövelt kapacitása is szerepet játszik abban, hogy az elsőkerékhajtású változattal akár 1600 kilogrammos utánfutó is vontatható.

A Kuga Hybrid hajtáslánca zökkenőmentes, egyenletes gyorsítással reagál a gázadásra, miközben automatikusan vált a tisztán elektromos, a hibrid és a benzines meghajtás között. A Ford új generációs teljesítménymegosztó váltóművét kifejezetten arra tervezték, hogy összehangoltan működjön a 2,5 literes benzinmotorral, minden vezetési helyzetben a megfelelő áttételt használva az optimális teljesítmény és üzemanyag-fogyasztás eléréséhez. Az elsőkerékhajtású változat 9,1 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára.

A Normal és Sport üzemmódokban aktiválódó szimulált fokozatváltás funkció automatikusan szabályozza a benzinmotor fordulatszámát, amikor a jármű sebessége változik, ezzel is mérsékelve a “gumiszalag-hatást”, ami gyakran tapasztalható a fokozatmentes sebességváltóknál.

“Nagyon figyeltünk a vásárlók véleményére, hogy a Kuga Hybrid igazán élvezetesen vezethető legyen,” nyilatkozta Glen Goold, a Kuga főmérnöke. “A szimulált fokozatváltási funkció azt az ismerős érzetet kelti, mintha valóban másik fogaskerékre kapcsolnánk, ráadásul a motor zaját is csökkenti.”

A Kuga Hybridhez az Intelligens Összkerékhajtás is megrendelhető; a rendszer folyamatosan figyeli a kerekek tapadását, és szabályozza az első és hátsó tengelyekre jutó vonóerőt, hogy javítsa az autó útfogását. A technológia alig befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást, és ha az időjárási- és útviszonyok megfelelőek, az összkerékhajtás-szétkapcsoló funkció automatikusan elsőkerékhajtásra vált, tovább csökkentve a Kuga fogyasztását. 

A Kuga Hybrid különféle modellváltozatai (Titanium, Titanium X, ST Line, ST Line X és Vignale) a vezetéssegítő és kényelmi technológiák átfogó kínálatát biztosítják.

Az alapáras FordPass Connect modemmel6 és a Live Traffic frissítésekkel a vezető könnyen megtervezheti a leggyorsabb és legnyugalmasabb útvonalat. A rendszer számos kényelmi szolgáltatást kínál a FordPass mobil alkalmazáson keresztül, például a Járműkeresőt, a Távnyitás/zárást, illetve a Távindítást.7

A vezeték nélküli telefontöltő is alapáras, és a felszereltségi listán olyan tételek szerepelnek, mint a 8 colos érintőképernyővel összekapcsolt SYNC 3 szórakoztató rendszer8 és a prémium B&O hifi.

A nyugodt és biztonságos autózást egy sor vezetéssegítő technológia támogatja, többek  közt a Stop & Go funkcióval kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika, a Közlekedési Tábla Felismerés és a Sávközép funkció2, amelyek ugyanolyan hasznosak az országúton, mint az araszoló városi forgalomban. Az Aktív Parkolóasszisztens2 segít felmérni a megfelelő méretű parkolóhelyet, majd egyetlen gombnyomásra automatikusan elvégzi a parkolást.

A Kugában mutatkozik be az új Holttér Asszisztenssel kiegészített Sávtartó rendszer 2. Az opcióként megrendelhető technológia folyamatosan figyeli, hogy a többsávos úton haladó Kuga holtterébe belép-e egy másik jármű. Ha a vezető sávváltásra készül, de a rendszer azt érzékeli, hogy eközben összeütközhet a holttérben haladó másik járművel, akkor az autó automatikus ellenkormányzással figyelmezteti az autót a sávváltási manőver veszélyére.

Ugyancsak az új Ford Kugában jelenik meg először a Kereszteződés Asszisztens2 is, ami figyeli a párhuzamos sávokban szemből érkező járműveket, és automatikusan fékez az olyan helyzetekben, amikor a kanyarodó Ford keresztezni készül egy szembejövő jármű nyomvonalát.