AutóAddikt Újdonságok Érkezik az új Ford S-MAX és Ford Galaxy, új technológiákkal és hajtásláncokkal

Érkezik az új Ford S-MAX és Ford Galaxy, új technológiákkal és hajtásláncokkal

A Ford továbbfejlesztette a stílusos S-MAX és a tágas Galaxy modelleket, amelyek ezentúl még kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást, élvezetesebb teljesítményt és kifinomultabb működést kínálnak az európai vásárlók számára.

A Ford S-MAX és Galaxy kínálatában most először jelenik meg a Ford modern 2,0 literes EcoBlue dízelmotorja, ami 150-240 lóerős teljesítménytartományban rendelhető meg; az autó felszereltsége egy fejlett, új nyolcfokozatú sebességváltóval bővül, ami a stílusos és ergonomikus Sebességváltó Forgókapcsolóval kezelhető.

Az autó új technológiái között megtalálható a nyolcfokozatú automatához rendelhető, az araszoló városi forgalomban is használható, Stop & Go funkcióval kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika, a holttérbe belépő járműveket nagyobb távolságból érzékelő Holttérfigyelő, valamint a kilátást javító új Ford ClearView ablaktörlő rendszer is.

“Fejlett hajtásáncaiknak és az autózást minden helyzetben megkönnyítő vezetéstámogató technológiáiknak köszönhetően az egyedülállóan stílusos S-MAX és a rendkívül praktikus Galaxy ezentúl még jobb ajánlatnak számít” – nyilatkozta Roelant de Waard, a Ford Európa marketingért, értékesítésért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. „2,0 literes Ford EcoBlue motorjaink és nyolcfokozatú automata sebességváltónk a benzinmotorok élvezetes gázreakcióit és teljesítményét kínálják, jóval csekélyebb üzemanyag-fogyasztás mellett.”

Mindkét autóban olyan kifinomult technológiák működnek, mint például az Adaptív Fényszórórendszer, ami a mindenkori közlekedési viszonyokhoz igazítja a fénycsóva irányát, miközben a Vakításmentes Távfény funkció segítségével kiküszöböli a szembejövő autósok elvakítását, vagy éppen a Merőleges Parkolás funkcióval kiegészített Aktív Parkolóasszisztens, ami a vezető kormánymozdulatai nélkül végzi el a parkolási manővert.

A SYNC 3 kommunikációs és fedélzeti szórakoztató rendszer segítségével az S-MAX és a Galaxy vezetője egyszerű hangutasításokkal is kezelheti az audiorendszert, a navigációt vagy a klímaberendezést. A SYNC 3 színes, 8 colos érintőképernyője a kétujjas csippentés és a végigsimításos mozdulatokkal is használható, és a berendezés kompatibilis az Apple CarPlay és az Android Auto rendszerekkel.

Erős és takarékos

A Ford S-MAX és a Galaxy vásárlói ezentúl 150 és 190 lőerős változatban – sőt 240 lóerős Bi-turbo kivitelben is – megrendelhetik a 2,0 literes EcoBlue dízelmotort, ami egy nagyobb lökettérfogatú erőforrás teljesítményét, forgatónyomatékát és menetdinamikáját kínálja – egy kisebb blokk üzemanyag-fogyasztása és CO₂-kibocsátása mellett. Az új motorváltozatok már megrendelhetőek, és ősz végére érkeznek meg a magyar márkakereskedésekbe

A tükörszimmetrikus szívónyílás-kialakításnak köszönhetően optimális légszállítást biztosító, integrált szívórendszer, a csekély tehetetlenségű turbófeltöltő és az eddiginél közvetlenebb, csendesebb és precízebb adagolású, nagynyomású üzemanyag-befecskendezési rendszer révén a motor megfelel a legszigorúbb Euro 6 károsanyag-kibocsátási normáknak (a WLTP átszámítás alapján is). Az alapkiépítésben alkalmazott SCR emisszió-csökkentő rendszer hatékonyabban csökkenti NOx-kibocsátást.

A Ford 240 lóerős, 2,0 literes EcoBlue Bi-turbo erőforrásában egy kisméretű, nagy nyomású turbótöltő és nagyobb méretű, alacsony nyomású turbótöltő párosa gondoskodik arról, hogy az erőforrás kis fordulatszámon is gyorsan reagáljon a gázparancsra, és komolyabb forgatónyomatékkal lendítse meg a járművet. A magasabb fordulatszám-tartományokban már a nagyobb méretű turbó is elegendő töltőnyomást szolgáltat ahhoz, hogy a motor elérje a csúcsteljesítményét, így az autó simán és egyenletesen gyorsul.

A Ford új, nyolcfokozatú automata sebességváltóját úgy tervezték, hogy tovább csökkentse az autó üzemanyag-fogyasztását, mégis gyors gázreakciókat és sima, gyors fokozatváltásokat biztosítson. A váltómű legfontosabb jellemzői:

Adaptív Kapcsolási Ütemezés, ami az egyéni vezetési stílusok felmérésével optimálisan időzíti a sebességfokozatok kapcsolását. A rendszer felismeri, ha az autó hegymenetben, lejtőn vagy éles kanyarban halad, és ennek megfelelően állítja be a megfelelő sebességfokozatot a stabilabb haladás és az élvezetesebb vezetési élmény érdekében
Adaptív Kapcsolásvezérlés, ami a jármű és környezete információi alapján az éppen megfelelő tengelykapcsoló-nyomást alkalmazza, hogy a fokozatok kapcsolása mindig sima és zökkenőmentes legyen. A technológia az autós vezetési stílusához is képes hozzáigazítani a fokozatváltás simaságát
Az S-MAX és a Galaxy modellekhez hatfokozatú manuális sebességváltó is rendelhető, és az extrák listáján az Intelligens Összkerékhajtás is szerepel, ami észrevétlenül osztja meg a forgatónyomatékot a négy kerék között, automatikusan javítva az autó úttartását és tapadását a csúszós utakon. A rendszer 20 ezredmásodperc alatt – vagyis az emberi szempillantásnál hússzor gyorsabban – képes egészen 50/50 arányig megváltoztatni a forgatónyomaték elosztását a négy kerék között.

Modern rendszerek

A Ford S-MAX és Galaxy mind a vezető, mind pedig az utasok számára magasabb szintű kényelmet nyújt, amit a fejlett technológiák egész sora biztosít.

A nyolcfokozatú automata sebességváltóhoz ACC rendszer társítható, aminek segítségével az S-MAX és a Galaxy kényelmes és biztonságos követési távolságot tart az előtte haladó járműtől. A rendszer Stop & Go funkciója az araszoló nagyvárosi forgalomban szükség esetén akár állóra is fékezi az autót, majd automatikusan újra elindítja, ha a megállás nem tartott 3 másodpercnél tovább. Az ennél hosszabb egy helyben állás után a vezető a kormánykeréken elhelyezett gombbal aktiválhatja újra a rendszert, vagy úgy, hogy finoman a gázpedálra lép.

Mindkét modellben fejlettebb lett a Holttérfigyelő (BLIS) technológia, ami immár hamarabb figyelmezteti a vezetőt a holttérbe belépő járművekre. Az új Változtatható Hátsó Távolság funkció révén a BLIS akár már 18 méteres távolságból is képes észlelni a másik járművet.

Igazi újdonságnak számít a Ford ClearView ablaktörlő rendszer, ami az ablaktörlő lapátok karjaiba épített, nagy nyomású, több fúvókás mosóberendezés segítségével alaposabban tisztítja a szélvédőt, javítva ezzel a kilátást, és hatékonyabban használva fel az ablakmosó folyadékot.

A vezetők ezentúl a járműinformációkat is könnyebben olvashatják le az alapáron kínált 4 colos, színes LCD-kijelzőről, ami a műszeregységben kapott helyet. Az autóhoz egy kifinomult, 10 colos, személyre szabható digitális műszer-kijelző is rendelhető, amelyen animációként jelenik meg a sebességmérő és a fordulatszámmérő.

Az Aktív Zajkioltás technológiája immár alapáras az S-MAX Vignale kivitelben, illetve a 240 lóerős EcoBlue Bi-turbo motorral felszerelt S‑MAX és Galaxy modellekben.

A karosszériaszínek listáján új tétel a Chrome Blue és a Diffuse Silver árnyalat, és az S-MAX ST-Line modellek féknyergei sportos, vörös fényezést kapnak.