AutóAddikt Magazin Európában több, mint 500 Nissan elektromos taxi rója az utakat

Európában több, mint 500 Nissan elektromos taxi rója az utakat

Az európai városokban eddig forgalomba helyezett több mint 550 elektromos taxijával a Nissan úttörő szerepet tölt be a közlekedés elektromos forradalmában. A taxisofőrök a legigényesebb, kiemelkedő futásteljesítményt elváró autóvásárlók közé tartoznak, így ez egyben a Nissan elektromos autóinak megbízhatóságát és sokoldalúságát is igazolja.

nissan-leaf-taxi-magyarorszag-autoaddikt

A Nissan csak az idei év során több mint 100 elektromos autót adott át európai taxitársaságoknak, amivel vezető pozíciót foglal el a 100%-ban elektromos taxik piacán. Az elektromos taxik piaca a várakozások szerint tovább bővül, ahogy Kelet-Európában is egyre népszerűbbé válnak ezek a járművek. A budapesti Green Lite Taxi Kft. Magyarország legnagyobb zéró-emissziós taxiparkjának felállítását célozta meg 65 darab Nissan LEAF beszerzésével. Az úttörő vállalkozás energiaigényeinek kiszolgálásához  Lévay Örs, a cég ügyvezetője hét gyorstöltőállomás kialakításáról is gondoskodott a városban.

Lévay Örs, a Green Lite Taxi Kft. ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Nagy örömmel tölt el, hogy a magyarországi taxitársaságok közül elsőként mi működtethetünk ekkora volumenű 100%-ban elektromos autóflottát. Az autók 199 km-es hatótávolságának köszönhetően műszakonként csak egy feltöltéssel kellett számolnunk. Az üzemanyag- és karbantartási költségek terén elért hatalmas megtakarítások mellett a Nissan LEAF kitűnő menettulajdonságai és a szinte tökéletes csend az utasok számára is örömtelibbé teszi az utazást, sőt a sofőrök is arról számoltak be, hogy a megszokottnál kevésbé kimerítőek így a tízórás műszakok.”

Az Észtországban működő Elektritakso társaság egyik Nissan LEAF-je a beszámolók szerint már több mint 218 ezer kilométert futott eredeti akkumulátorcsomagjával, ami jól szemlélteti a Nissan elektromos modelljeinek minőségi színvonalát és megbízhatóságát. Észtországban jelenleg 80 elektromos taxi áll szolgálatban, és ez a szám folyamatosan növekszik, míg Litvániában a vilniusi Smart taxitársaság várhatóan még az év vége előtt átveheti a Nissantól teljesen elektromos flottájának első nyolc autóját.

Az új, 30 kWh-s Nissan LEAF további 26 százalékkal növelte az elérhető hatótávolságot, így még jobb választást jelent a taxicégek számára.

A Nissan elektromos autói – mint a Nissan LEAF és a személy- és kishaszonjármű változatban is kapható e-NV200 – egyre népszerűbbek az európai taxitársaságok körében. A Nissan e-taxi eladásainak toplistáját jelenleg Hollandia és az Egyesült Királyság vezetik.

A legtöbb e-taxival rendelkező országok ötös listája a forgalomba helyezési adatok alapján:

 

Ország

Nissan LEAF

Nissan

e-NV200

Összes Nissan e-taxi

1.

Hollandia

27

167

194

2.

Egyesült Királyság

124

10

134

3.

Észtország

74

0

74

4.

Magyarország

68

0

68

5.

Németország

24

6

30

A magántársaságok közül elsőként az amszterdami Taxi Electric állított szolgálatba teljesen elektromos taxiflottát 2011 novemberében. Ez a forradalom azóta sok követőre talált Európa-szerte, és a Nissan LEAF, illetve e-NV200 taxikkal ma már Stockholmban, Prágában, Barcelonában és Rómában is találkozhatunk.

Az akár 3 eurócentig leszorítható kilométerköltségeknek köszönhetően az Anglia délnyugati, vidékies jellegű részén működő C&C Taxis nevű cég átlagosan 79 ezer eurós éves költségmegtakarításról számolt be. A tevékenységeiket Nissan elektromos járművekre alapozó cégek egyre bővülő sorába tartozó C&C Taxis példája is bizonyítja: a Nissan elektromos modelljei taxiként használva is megbízhatóan, számottevő költségmegtakarítást biztosítva, minimális környezetterheléssel működnek.

Gareth Dunsmore, a Nissan Europe elektromos járművekért felelős vezetője ennek kapcsán elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy átléptük ezt a felbecsülhetetlen jelentőségű határt az eladásokban. A Nissan már az év eddigi részében is 30 százalékkal több e-taxit adott át, mint a teljes 2014-es pénzügyi évben, és az értékesítések folyamatosan nőnek, ahogy egyre több taxitársaság ébred rá, milyen előnyökkel jár egy 100 százalékban elektromos taxipark.”

A 100%-ban elektromos Nissan LEAF eladásai 2014-ben 33 százalékos növekedést mutattak az előző évhez képest. A kevesebb forgó kopó alkatrésznek köszönhetően a Nissan elektromos modelljeinek becsült karbantartási költségei akár 40 százalékkal alacsonyabbak lehetnek a hasonló benzin- vagy dízelmotoros típusokhoz képest. Az európai vásárlók emellett a zéró-emissziós járművek számára biztosított adó- és díjfizetési kedvezményekkel is számolhatnak.

A Nissan öt évvel a világ első zéró-emissziós, tömeggyártású modelljeként bemutatkozó Nissan LEAF, és mindössze egy évvel a szintén 100%-ban elektromos e-NV200 furgon bevezetését követően jutott el eddig a rendkívül fontos mérföldkőig. A Nissan LEAF továbbra is minden idők legnagyobb darabszámban értékesített elektromos járműve, amiből ezidáig több mint 195 ezret adtak el világszerte.