AutóAddikt Bemutatók Fiat Fiat 500X: praktikus crossover és divatautó

Fiat 500X: praktikus crossover és divatautó

Megérkezett a hazai kereskedésekbe is a Fiat 500X, a modell crossover verziója. A hazai, menetpróbával egybeolvasztott bemutató több részre tagolódott, egyebek mellett a Project X pályázat kapcsán is bőséges információkat kaptunk – e témában bővebben később, a Szépségnapló.hu-n.

fiat_500x_autoaddikt_001

Elég az hozzá, hogy a Fiat 500X modellek érkezését nagy érdeklődés övezte már jó ideje – ez nyilván a küllemre összpontosított már akkor, hiszen a 500-as széria legfőbb erénye és érdeme a vizualitás, a néhol formabontó megközelítések tárháza. Természetesen az új Fiat 500X esetében sincsen ez másképpen, hiszen az első nekifutásra az 500L-re hajazó karosszéria-kialakítás (hossz, magasság, ötajtós karakterisztika) egyöntetűen megfelel a célréteg elvárásainak.

Mindehhez hozzácsapódik az emelt hasmagasság, a sárvédőívek, valamint a küszöbszegélyek, lökhárítóvonalak matt műanyaggal húzott berakása: máris kész a recept ahhoz, hogy egyfajta allroad szellemiségűnek tűnő (és valójában az) járművet kapjunk készre szerelve.

fiat_500x_autoaddikt_002

Mit is jelent az X jelen esetben? Asszociálhatunk az összkerékhajtásra elsőre – jogosan, ugyanis a Fiat 500X rendelhető 4×4, valamint elsőkerékhajtással is. Ugyanakkor a gyártó szerint az X leginkább arra utal, hogy az új koncepció révén stílusok találkoznak össze úgy, hogy az leginkább emészthető elegyet alkosson, miközben megmarad a trendi stílus, s persze érkezik tömérdek praktikum mellé.

A Fiat 500X-et a világ nem kevesebb, mint 100 országában forgalmazzák mostantól, hasonlóan az 500, 500C és egyéb modellekhez, az Egyesült Államokban is megvásárolható az autó.

fiat_500x_autoaddikt_004

Kettő fajta megközelítésben lehet konfigurálni a Fiat 500X-et: City Look és Off Road Look külsőkkel; értelemszerűen a városi küllem visszafogottabb, családszállítós jelleget adományoz az autónak, míg a terepes magától értetődően karakteresebb, maszkulinabb befolyással hat az érzékekre.

Az új Fiat 500X kívülről talán nem tűnik arányaiban akkorának, mint belülről: a kompakt méretekhez képest az enteriőr tágas, szellős, minőségi anyaghasználattal, divatos részletekkel, kedvelhető testreszabhatósággal rendelkezik.

fiat_500x_autoaddikt_005

Nem beszélve a 12 különböző színvilágról, melyet választhatunk a Fiat 500X-hez: mindehhez 8 féle dizájn, valamint 16, 17 és 18 colos kerekek válogathatók, pontosan azért, hogy a kreativitás érzete végtelennek tűnjön, ha az autót konfiguráljuk.

4.2 méteres hosszával a Fiat 500X valóban kilépett a kisautós megközelítésből, ez tény, viszont a méret még mindig remekül lehetővé teszi, hogy gondtalanul intézhessük dolgainkat a zsúfolt belváros szűk utcácskáin, de arra is lehetőséget ad a külső-belső méretezésnek köszönhetően, hogy akár hosszabb távolságokra is (akár öt átlagos testalkatú felnőtttel) elmerészkedjünk. Sok rekesze, tárolórésze mellett a csomagtér alaphangon 350 literes, ami a kategóriában teljesen korrekt érték.

fiat_500x_autoaddikt_006

Több fajta felszereltséggel választható a Fiat 500X. Konkrétan Pop, PopStar, Longue, Cross és Cross Plus módozatok érhetők el, így még inkább kibővül a testre szabhatóság mikéntje. Akár hat légzsákkal, ESP-vel, távirányítós központi zárral, első és hátsó elektromos ablakokkal, fűthető oldaltükrökkel, négy irányban állítható kormányoszloppal, tempomattal, osztottan dönthető hátsó üléstámlákkal, valamint állítható magasságú vezetőülés-pozícióval domborít az autó.

fiat_500x_autoaddikt_007

Akár kilencfokozatú automataváltóval is rendelhető a Fiat 500X. Egyébként kifejezetten tág a hajtásláncok tartománya a modellnél, Magyarországon a bevezetést követően 140 lóerős 1.4 literes Turbo MultiAir II benzinessel, elsőkerékhajtással, 6 fokozatú manuális váltóval, 110 lóerős, 1.6 literes E-Torq benzinessel, elsőkerékhajtással, 5 fokozatú manuális váltóval, valamint 120 lóerős 1.6 MultiJet II dízellel, elsőkerékhajtással, 6 fokozatú manuális váltóval) és 2 literes, 140 lovas MultiJet II gázolajossal, összkerékhajtással, 6 fokozatú manuális, vagy 9 fokozatú automataváltóval érhető el az olasz crossover.

fiat_500x_autoaddikt_003

Fiat 500X aktuális árlista: IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS