AutóAddikt Újdonságok Honda újdonságok Genfben: Civic Type R, NSX hibrid, HR-V és FCV Concept

Honda újdonságok Genfben: Civic Type R, NSX hibrid, HR-V és FCV Concept

Számtalan új modellel rukkolt elő a Honda az idei, 2015-ös, sorban 85. Genfi Autószalonon. A kiállított járművek között sportkocsik és versenyautók egyaránt szerepeltek, sőt egy üzemanyagcellás tanulmányt is közszemlére állított a legendás japán gyártó. Tulajdonképpen a márka választékának minden egyes tagja új vagy megújult, ami egyértelműen jelzi, hogy fontos év vár a Hondára Európában.

honda_genf_2015

Csodás napra ébredhettek a sportkocsi-rajongók tegnap reggel, hiszen végre megmutatta magát a sorozatgyártású Honda Civic Type R. A világpremierjét ünneplő modellt egyszerűen csak utcai versenyautóként aposztrofálták tervezői, hozzátéve, hogy ez minden idők legextrémebb Type R-je, s mind teljesítmény, mind dinamizmus terén új mércét állít majd a szegmensben.

honda_civic_type_r_2015_autoaddikt

A vadonatúj, korábban soha nem alkalmazott 2.0 VTEC TURBO motor, az új futómű-konstrukció és az agresszív, fénydiódás lámpák minden idők egyik legjobb, legélvezetesebb autójává teszik az új Civic Type R-t, méghozzá kategóriától függetlenül. A modell 2015 nyarán érkezik a kereskedésekbe.

Az új Honda NSX sorozatgyártású változatát szintén megcsodálhatták a kiállítás látogatói – a 25 év után visszatérő szupersportkocsit először mutatta be Európában a gyártó.

honda_nsx_2015_autoaddikt

Mozgatásáról innovatív, V6-os, hibrid hajtáslánc gondoskodik, tervezésénél pedig arra törekedtek a mérnökök, hogy a „sportosság új élményét” (angolul New Sports eXperience, innen a névadás) hozza el a vásárlók számára, méghozzá oly’ kimagasló minőségben, amelyet a „precízen gyártott teljesítmény” névvel illetett filozófia hívott életre. A Honda kimagasló teljesítményét és presztízsét reprezentáló NSX fejlesztését „tiszta lappal” kezdték a mérnökök, s közel négyéves intenzív munka eredményeként látott napvilágot. Tervezését nemzetközi mérnökcsapat végezte, méghozzá a Honda raymondi (Ohio) K+F központjának irányításával.

A Honda FCV CONCEPT 2014 novemberében mutatkozott be Tokióban, a 2015-ös Genfi Autószalonon pedig az öreg kontinens lakói is megismerkedhettek vele.

FCV Concept

Ez a futurisztikus megjelenésű jármű a Honda következő generációs üzemanyagcellás autóinak előfutára, s azért született, hogy megvalósítsa a márka „hidrogénalapú társadalomra” vonatkozó elképzeléseit. Erre minden esély megvan, a Honda ugyanis élen jár a hidrogénhajtású közlekedési eszközök fejlesztésében, és már 2016 első felében piacra dobja a modellt Japánban. Az értékesítés egy éven belül az Egyesült Államokban és Európába is elindul.

A Honda standján természetesen a vadonatúj, sorozatgyártású HR-V is helyet kapott, ezt a típust nyáron kezdi forgalmazni Európában a gyártó.

honda_hr_v_2015_autoaddikt

A HR-V a crossover szegmens egyedülálló szereplője, különleges koncepciójában az MPV-k dinamikus stílusa és sokoldalúsága egészül ki a szofisztikált, mégis végtelenül szórakoztató vezetési élménnyel, valamint az üzemanyag-hatékony teljesítménnyel. Szemet gyönyörködtető, egyedi karosszériáját szintén kettősség jellemzi, hiszen a kupék feltűnő, markáns vonalait ötvözi a szabadidő-autók masszív, robosztus kisugárzásával. Akárcsak a többi modell, a HR-V is a Honda egyedülállóan fejlett technikai megoldásaira épül, s a legmodernebb menetbiztonsági eszközökkel védi utasait.

Hogy a Honda milyen innovatív és sokoldalú autók gyártására képes, a Jazz is jól példázza, a típus legújabb, sorozatgyártásra érett változata szintén Genfben debütált.

honda_jazz_2015_autoaddikt

A népszerű Jazz harmadik generációja nyáron érkezik az európai szalonokba, vonzerejét hangsúlyos, mégis szofisztikált külső és belső dizájn, valamint kategóriaelső helykínálat és variálhatóság fokozza. Alapjait a Honda világszerte alkalmazott, B-kategóriás padlólemeze adja, mozgatását pedig a Honda Earth Dreams Technology motorcsalád legújabb benzines tagjára, az 1.3 i-VTEC erőforrásra bízták a szakemberek.

Mint ismeretes, a Honda idén visszatér a Formula 1 világába, s régi partnerével, a McLarennel együttműködve áll rajthoz. Nos, a 2015-ös McLaren-Honda Formula 1 versenyautó ugyancsak tiszteletét tette a svájci fővárosban, így még a március 15-én esedékes melbourne-i futam előtt találkozhattak vele a motorsportok szerelmesei. A közös munka célja, hogy a két cég legalább olyan sikereket érjen el, mint anno 1988 és 1991 között, mikor a McLaren-Honda négyszer nyerte meg a konstruktőrök kupáját a versenysorozatban.

A Honda vadonatúj, teljesítményorientált, családi és üzemanyagcellás járművei megtekinthetők a 85. Genfi Autószalon 4. csarnokában, a 4250-es kiállítói területen, 2015. március 3. és 15. között.

Előző cikkRenault Kadjar a 85. Genfi Autószalonon
Következő cikkKét koncepciót is bemutat Genfben a Suzuki