AutóAddikt Újdonságok Íme, a legújabb generációs BMW eDrive technológia

Íme, a legújabb generációs BMW eDrive technológia

Új BMW 225xe és BMW 330e modelljeiben alkalmazott innovatív BMW eDrive technikájával a BMW ismét megerősítette a prémiumkategóriában az elektromos hajtásrendszerek területén kivívott vezető pozícióját.

bmw_e_drive_330_e_2015_autoaddikt

A BMW eDrive technika a legkorszerűbb, hálózatról tölthető (plug-in) hibridkomponenseket vonultatja fel, s nagyban hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez. A BMW eDrive az iránymutató BMW EfficientDynamics gazdaságosságnövelő műszaki megoldások legfrissebb elemei közé tartozik.

Helyi szinten károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedés

A BMW eDrive a BMW i elektromos modelljeinek és a BMW hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodelljeinek új hajtástechnikája. Kiemelkedő gazdaságossága és tökéletes mindennapos használhatósága mellett a BMW eDrive a BMW modelljeire a menetdinamika és a minőség terén oly jellemző legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A BMW eDrive technika ezzel a belsőégésű motorokban alkalmazott BMW TwinPower Turbo, az intelligens könnyűszerkezetes építés és az optimalizált aerodinamikai tulajdonságok mellett a márka EfficientDynamics stratégiájának egyik legfontosabb eleme a teljesítmény további növelése, illetve az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése útján. A BMW eDrive emellett a tisztán elektromos, így helyi szinten károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedésre is lehetőséget kínál, kétféle erőforrása együttműködésével pedig nagy távolságokra is igénybe vehető.

A BMW eDrive technika mindezeken túl magas forgatónyomatékát már közvetlenül induláskor csaknem teljes egészében rendelkezésre bocsátó elektromos motorja érzékeny reakcióival különösen dinamikus menetteljesítményeket biztosít. Nemkülönben eBoost funkciójával, amely intenzív gyorsításkor a két erőforrás forgatónyomatékát kombinálva minden menethelyzetben gondoskodik a vezetés a BMW modelljeire jellemző élményéről.

Különböző járműkoncepciók számára

A BMW eDrive technika legfontosabb elemei az elektromos szinkronmotor a BMW saját fejlesztésű teljesítmény-szabályzó elektronikájával, a nagyfeszültségű lítiumion-akkumulátor és az intelligens energiamenedzsment, amely a hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodellekben mindenkor a pillanatnyi menethelyzetnek megfelelően alakítja az elektromos és a belsőégésű motor együttműködését.

Az eredetileg a tisztán elektromos hajtású BMW i3 és a hálózatról tölthető (plug-in) BMW i8 hibrid-sportautó – amelyek az elektromos mobilitás úttörőiként jelentek meg a prémiumkategóriában – számára készült BMW eDrive technika modulrendszerű felépítése optimális feltételeket biztosít a különböző járműkoncepciók- és modellkategóriák-beli alkalmazásához. A BMW műszaki tapasztalatait és az ügyfelek visszajelzéseinek sokaságát használta fel legújabb BMW eDrive modelljei kifejlesztése során. Egyes modellspecifikus komponensek – mint például az akkumulátorcellák, a hűtés-menedzsment, a teljesítmény-szabályzó elektronika és az üzemi stratégia – kialakításakor a BMW i3 és a BMW i8 modellekből átvett ismereteket használták fel az új BMW eDrive modellek tervezői. Ennek során minden egyes komponenst az adott modellre adaptáltak, megfelelően optimalizálva azok teljesítményét, gazdaságosságát, biztonságát és élettartamát. A BMW eDrive technika emellett az xDrive összkerékhajtás elektromos változatának kialakítását is lehetővé tette, amint azt első alkalommal a BMW i8 számára fejlesztették ki a mérnökök.

BMW eDrive: a márkára jellemző karakter, rugalmas alkalmazási lehetőségek

A BMW eDrive technika fő elemei az elektromos motor, a nagyfeszültségű lítiumion-akkumulátor és a teljesítmény-szabályzó elektronika. Közös eBoost stratégiájuk alapjain a BMW minden hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodelljét – kétféle erőforrásuk optimális kombinációjával – egyaránt dinamikus teljesítménykarakterisztika és a BMW TwinPower Turbo technika még érzékenyebb gázadási reakciói jellemzik. A BMW eDrive a tisztán elektromos városi és országúti közlekedés az ügyfelek számára is vonzó lehetőségeit kínálja. Az üzemi stratégia meghatározó eleme a külső forrásból illetve a jármű mozgási energiájának visszatáplálásából (rekuperáció) származó elektromos energia igény szerinti felhasználása a lehető legmagasabb fokú gazdaságosság szolgálatában. A BMW eDrive komponensei testre szabott kivitelben készülnek minden egyes modellkoncepcióhoz, a három- illetve négyhengeres benzinmotorokkal éppúgy harmonikusan kombinálhatók, mint a klasszikus hátsókerék-hajtással vagy a BMW xDrive összkerékhajtással.

A BMW i keretében kifejlesztett eDrive komponensek rövid idő alatt integrálhatók a konszern fő márkáinak további modellsorozataiba is. E modulrendszerű felépítés mindemellett ahhoz is ideális feltételeket kínál, hogy mindenkor kedvező árszinten jelenhessenek meg a hagyományos konstrukciójú modellváltozatokkal összevethető teljesítményszintű, hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodellek. Ennek eredményeképpen az e fejlett hajtáskoncepció mellett döntő vásárlók nem csupán az elektromos mobilitás környezetkímélő, hanem gazdasági előnyeit is élvezhetik.

Plug-in hibrid: intelligens energiamenedzsment

A hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodellben az intelligens energiamenedzsment gondoskodik minden menethelyzetben a belsőégésű és az elektromos motor optimális együttműködéséről. Az üzemi stratégia alapbeállítása szerint az autó tisztán elektromos üzemmódban indul. Az alacsony és a közepes sebességtartományokon a BMW hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodelljei mindvégig az elektromos hajtást, így a helyi szinten károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedést részesítik előnyben. Intenzív gyorsítások és nagy sebességek esetén a belsőégésű motor is működésbe lép. A Boost a két erőforrás forgatónyomatékának átfedésével biztosít maximális dinamikát és különösen agilis menettulajdonságokat. A BMW eDrive a magasabb sebességtartományokon is gazdaságosabb üzemet tesz lehetővé a belsőégésű erőforrás számára (elektromos asszisztens). Segítségével a tempós országúti és autópálya-szakaszokon is mérsékelhető az üzemanyag-fogyasztás. Az energetikailag előretekintő funkció aktív útvonalvezetés mellett kifejezetten gazdaságos, előrelátó üzemi stratégiát vezérel ki, mégpedig a lehető legélvezetesebb elektromos autózás mentén.

Amint a BMW i8, úgy a BMW X5 xDrive40e, a BMW 330e és a BMW 740e az egyszerű gombnyomással aktiválható MAX eDRIVE üzemmódban akár 120, míg a BMW 225xe akár 125 kilométer/órás sebességgel is haladhat tisztán elektromos üzemben. A MAX eDRIVE üzemmódban a belsőégésű motor csupán a gázpedál erőteljes és hirtelen lenyomására (kickdown) indul be. A SAVE BATTERY üzemmóddal a nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintje megőrizhető egy későbbi, tisztán elektromos útszakaszra. Az akkumulátor 50 százalékos töltöttségi szint alatt önműködően töltődik. A sebességváltókar S állásában az éppen aktív üzemmódtól függetlenül aktiválódik a belsőégésű motor, így tartósan is rendelkezésre állhat mindkét erőforrás maximális teljesítménye. Az akkumulátor töltöttségi szintje emellett 80 százalékra emelkedik.

Az ECO PRO, COMFORT és SPORT menetprogramok kínálta különböző járműkarakterek a BMW eDrive funkció révén még jobban érzékelhetőek, mint a hagyományos hajtásrendszerű modellekben.

Gyors és kényelmes akkumulátortöltés

A BMW új, hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodelljei a BMW 360° ELECTRIC megoldásaival különösen egyszerűen és kényelmesen tölthetők fel, otthon és útközben egyaránt. A mellékelt töltőkábellel a háztartási elektromos csatlakozóaljzatból vagy a BMW i Wallbox falitöltőből 4,6 kW teljesítménnyel vehető igénybe a feltöltés. Útközben a BMW i ChargeNow mobilitási szolgáltatása a világ legnagyobb nyilvános töltőhálózataként 22 országban több mint 30 ezer töltőállomással áll rendelkezésre.

Dinamikusabb menetteljesítmények, mérsékelt üzemanyag-fogyasztás

A BMW az eDrive technikával működő új, hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodelljei, mint az új BMW X5 xDrive40e, a most bemutatott BMW 225xe és BMW 330e vagy a nemsokára érkező BMW 740e, a prémiumszegmens minden területén mércéül szolgálhatnak, akárcsak az üzemanyag-fogyasztás mérséklésében. Mindemellett szén-dioxid-kibocsátásukkal a jövőbeni nemzetközi törvényi előírásoknak is megfelelnek, tisztán elektromos, így helyi szinten károsanyag-kibocsátás nélküli üzemmódjukban pedig a jövőben már behajtási korlátozás alá eső belvárosokban is szabadon közlekedhetnek. A BMW hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodelljei mindezeken túl teljes mértékben garantálják a márkára jellemző menetdinamikai képességeket, sportosságot és élvezetes vezetést, a legjobb menetteljesítményeket kínálva piaci kategóriájukba