AutóAddikt Hírek Jim Hackett lett a Ford új elnök-vezérigazgatója

Jim Hackett lett a Ford új elnök-vezérigazgatója

A Ford Motor Company Jim Hackett-et nevezte ki a vállalat új elnök-vezérigazgatójának, és további fontos vezetőváltásokat jelentett be, amelyek célja a Ford alapvető autóipari üzleti tevékenységeinek megerősítése és a stratégiai lépésváltás felgyorsítása az új lehetőségek hatékony kiaknázásához.

A 62 éves Hackett nevéhez számos innovatív és üzleti siker kötődik: korábban ő volt a Steelcase vállalat vezérigazgatója és a Michigan Egyetem sportigazgatója, 2016 márciusa óta pedig a Ford Smart Mobility LLC ügyvezető elnökeként dolgozott.

A Bill Ford ügyvezető elnök közvetlen beosztottjaként dolgozó Hackett irányítja majd a Ford világméretű működését és a vállalat 202.000 dolgozójának munkáját. Elődje az 56 éves Mark Fields volt, aki 28 éves sikeres pályafutás után vonul nyugdíjba a Fordtól.

„Erős pozícióból indítjuk el a Fordot az átalakulás útján” – nyilatkozta Bill Ford. „Jim Hackett a megfelelő ember arra, hogy vezérigazgatóként irányítsa a vállalatot abban az időszakban, amikor ilyen jelentős mértékben átformálódik az autóipar és a szélesebb értelemben vett mobilitás. Ő remekül érzi a jövő trendjeit, és egyedi, emberközpontú vezetési szemlélettel gazdagítja vállalati kultúránkat, termékeinket és szolgáltatásainkat, új lehetőségeket tárva fel üzletmenetünkben.”

Hackett hozzáfűzte: “Örömmel várom a közös munkát Bill Forddal és az egész csapattal, hogy egy még dinamikusabb és élénkebb Fordot alkossunk, amely világszerte jobbá teszi az emberek életét, s ezen keresztül értéket teremt részvényeseink számára. A vállalatnál eltöltött négy évem során mély tisztelet ébredt bennem a Ford munkatársai, értékei és múltja iránt, ezért már nagyon várom, hogy együtt dolgozhassak mindazokkal, akik elkötelezetten segítik majd a Ford átalakítását.”

Hackett és Bill Ford három elsőrendű célra összpontosít majd:

Az operatív működés hatékonyabbá tétele a minőség és a piaci stratégia további javítása érdekében; olyan új termékek bemutatása, amelyek javíthatják a jelenleg alulteljesítő üzletágak eredményét.

A Ford jelenlegi üzletmenetének modernizálása, új eszközök és technikák meghonosítása az innováció és a gyors döntéshozatal ösztönzésére, valamint a hatékonyság javítására. Az ilyen eszközös sorába tartozik a big data technológia egyre nagyobb mérvű alkalmazása, a mesterséges intelligencia, a fejlett robotok, a 3D nyomtatás stb.
A vállalat átalakítása a jövő kihívásainak megfelelően, biztosítva a megfelelő vállalati kultúrát, tehetséggondozást, stratégiai folyamatokat és gördülékeny működést – azzal párhuzamosan, ahogy a társadalmi igények és a vásárlói magatartásformák az idők során változnak

Bill Ford és a Ford igazgatótanácsa köszönetet mond Mark Fieldsnek a vállalat érdekében tett jelentős közreműködéséért.

„Mark Fiels kiemelkedő vezető, és komoly elismerést érdemelt mindazért, amivel számos pozíciójában dolgozva hozzájárult a Ford világszerte betöltött szerepéhez” – mondta Bill Ford. „Erős vezetői szerepe létfontosságú volt cégünk észak-amerikai újjáépítése során, az elmúlt évtized végén végrehajtott fordulatunkhoz, és az elmúlt két évben elért rekordnyereségünk tekintetében.”

A Ford ugyancsak a mai napon ismertette új működési struktúráját, három új vezetőt nevezve ki Hackett közvetlen beosztottjaként:

Jim Farley (54) lett a globális piacokért felelős ügyvezető alelnök és elnök. Ebben a pozíciójában Farley ellenőrzi a Ford üzleti egységeit, vagyis az amerikai, az európai, a közel-keleti és afrikai, valamint az ázsia-óceániai régiókat. Farley feladata a Lincoln Motor Company és a globális marketing, értékesítés és szolgáltatások ellenőrzése is. 2015 januárja óta Farley a Ford európai, közel-keleti és afrikai piacaiért felelős ügyvezető alelnökként és elnökként dolgozott. Farley feladata lesz az elektromos és önvezető autók stratégiai és üzleti modelljének fejlesztése is.

Joe Hinrichs (50) lett a globális működésért felelős ügyvezető alelnök és elnök. E feladatkörében ő ellenőrzi majd a globális termékfejlesztés, a gyártás, a munkaügy, a minőség, a beszerzés, a fenntarthatóság és a biztonsági tervezés területeit. Hinrichs 2012 decembere óta a Ford amerikai piacaiért felelős ügyvezető alelnökként és elnökként dolgozott.

Marcy Klevorn (57) lett a mobilitási területekért felelős ügyvezető alelnök és elnök. E feladatkörében ő ellenőrzi majd a tavaly az új mobilitási szolgáltatások megtervezésére, felépítésére és finanszírozására létrehozott Ford Smart Mobility LLC működését. Ugyancsak Klevorn irányítása alá tartozik majd az információtechnológia és a globális adatgyűjtés és adatfeldolgozás is. Klevorn 2017 januárja óta a Ford információs technológiáért felelős csoportszintű alelnökeként dolgozott.

Mindhárom kinevezés június 1-én lép érvénybe. A Hinrichs, Farley és Klevorn helyére kinevezett új vezetők nevét később teszi közzé a vállalat.

„Szerencsések vagyunk, hogy Jim Farley, Joe Hinrichs és Marcy Klevorn személyében három dinamikus és tehetséges vezetőt köszönthetünk, akik most nagyobb felelősséggel járó feladatkört kaphattak” – nyilatkozta Bill Ford. „Mindhárman arról ismertek, hogy vonzódnak az innovatív megoldásokhoz, hogy erősségük a költséghatékonyság, és hogy már a világ számos pontján jó eredményeket mutattak fel. Szorosan együttműködnek majd Jim Hackettel a Ford napi működésének irányításában, márkánk megerősítésében és az új lehetőségek kiaknázásában.”

További hír, hogy a Ford gyakorlatilag azonnali hatállyal kommunikációs alelnökké nevezte ki a 47 éves Mark Trubyt, aki ugyancsak Bill Ford közvetlen beosztottja lesz. Truby korábban a Ford kommunikációs csapatait irányította Ázsia-Óceániában, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. Truby most Ray Day helyére lép, aki jövőre készül nyugdíjba vonulni a vállalattól, addig pedig tanácsadóként dolgozik majd a Fordnál.
Klevorn közvetlen beosztottjaként az 52 éves Paul Balleyt globális vezető adatgyűjtési és adatelemzési igazgatóvá nevezték ki. Ballew 2014 decembere óta vezeti a vállalat adatgyűjtő- és feldolgozó csapatait, irányítva a konnektivitást és intelligens mobilitást támogató új megoldások fejlesztését.

Előző cikkMagyarországra is megérkezett az új Jeep Compass Opening Edition
Következő cikkNyilvános a Nissan Navara Trek-1° limitált kiadás árazása