AutóAddikt Újdonságok Még több vezetési élményt ígér a BMW M4 Concept Iconic Lights tanulmány

Még több vezetési élményt ígér a BMW M4 Concept Iconic Lights tanulmány

A 2015-ös Las Vegas-i Szórakoztató Elektronika Kiállításon (CES) a BMW újfent bebizonyítja, hogy világelső az innovatív lézerfény-technológia fejlesztésében.
bmw_m4_concept_iconic_lights_ces_2015_autoaddikt
Azután, hogy a közelmúltban már át is adta ügyfeleinek a lézerfény-technológiát alkalmazó, szériagyártott modellek első példányait, a bajor gyártó most újabb lézerfunkciókat mutat be a jövő járművei számára. A lézerfény-technológia egészen lenyűgöző, akár 600 méter hosszú bevilágított fényszóró-tartományra is képes az elvakítás-mentes távolsági fényszóró-asszisztenssel (anti-dazzle High-Beam Assistant) kiegészített BMW szelektív fényszóró funkcióval (BMW Selective Beam function). A Las Vegas-i CES kiállításon a BMW leleplezi a lézerfény további előremutató alkalmazási lehetőségeit, amelyek átfogóan integrálva a vezetést támogató rendszerekhez és a jármű érzékelőihez, új intelligens világítási funkciókat tesznek lehetővé, fokozva a biztonságot és a komfortot. Eszerint például képes együttműködni a navigációs rendszerrel és jó előre bevilágítani a közelgő kereszteződések beláthatatlan sarkaiba, miközben a lézer-alapú Dinamikus Megvilágítás (Dynamic Light Spot) funkció akár 100 méteres távolságból is képes figyelmeztetni a jármű vezetőjét az út mentén tartózkodó emberekre és állatokra egyaránt.

Az új világítás-technológia kitágítja a tervezési határokat

A Cool White jégfehér metálfényezést viselő BMW M4 Concept Iconic Lights tanulmány modell új megvilágításba helyezi a BMW-fényszórók jellegzetes ikergyűrű-szimbólumait. A lézerfény-technológiát alkalmazó fényszórók mozgás közben az egységben látható elegáns kék csíkokról egyértelműen felismerhetők. Mindeközben a BMW M4 Concept Iconic Lights tanulmány hátsó lámpatestei OLED-technológiát (OLED – organic light-emitting diodes, szerves fénykibocsátó diódák) alkalmaznak, amelyek egyes szerves anyagok papírvékony félvezető rétegein keresztül alkotják meg a fényt. Most először a hátsó lámpatestek és a hátsó irányjelzők egyaránt OLED-technológiát alkalmaznak. A hátsó egységek megvilágított felületeit úgy alakították ki a tervezők, hogy működés közben azok háromdimenziós hatást keltsenek. Az OLED mindeközben vékony kialakítása okán kevesebb helyet is foglal.

Az innovatív technológia ragyogó példája: elvakítás-mentes lézerfény-technológia és lézerfény-kivetítés

A BMW lézerfény a bevilágított fényszóró-tartomány és a fényesség terén egyaránt új mércét állít fel, amely a lézer-fényszóró belsejében az „összefüggő” egyszínű kék lézerfényt kellemes fehér fénnyé alakítja át. A nagyteljesítményű diódák által kibocsátott fénysugarakat a speciális optikai rendszer egy foszfor lemezre irányítja a fényszóró belsejében, amely ezeket a sugarakat rendkívül fényes fehér fénnyé alakítja át, amely nagyon hasonlít a természetes nappali fényre és kifejezetten kellemes a szemnek. Annak ellenére, hogy 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, a párhuzamos fénycsóvák tízszer erősebbek, mint az autóiparban jelenleg használt halogén, xenon vagy LED fényforrások. A BMW lézerfény bevilágított fényszóró-tartománya eközben eléri a 600 métert, amely a hagyományos fényszóró-tartományok több mint kétszerese, növelve a vezetés biztonságát a sötétben. A kamera-alapú, dinamikus vezérlésű BMW szelektív fényszóró funkció (BMW Selective Beam function) megelőzi a szemből érkező és az utolért járművek elvakítását, ezáltal lehetővé teszi a lézer-fényszórók mindenkori folyamatos működését.

Nagyobb biztonság a folyamatos kapcsolatnak köszönhetően

Az innovatív lézerfény-technológia széleskörű alkalmazása az egyéb vezetést támogató rendszerekkel együttműködve különféle intelligens világítási funkciók megvalósítását segíti. Egyesítése a navigációs rendszerrel például lehetővé teszi, hogy az adaptív fényszórók proaktív vezérlő rendszere már azelőtt bevilágítson a közelgő kereszteződések beláthatatlan sarkaiba, hogy a vezető elfordítaná a kormányt. A lézerfény-technológia eközben új dimenzióba emeli a Night Vision rendszer Dinamikus Megvilágítás (Dynamic Light Spot) funkcióját. Koromsötétben a rendszer infravörös kamerája már akár 100 méteres távolságból is érzékeli az út menti embereket és állatokat, a lézerfény-alapú Dinamikus Megvilágítás funkcióval pedig időben, jól láthatóan megvilágítja őket. Sőt, amennyiben a jármű az előtte álló útszakasz szűkülését érzékeli, a lézer-fényszórók által bevilágított tartomány automatikusan a jármű pontos szélességét mutató „keskeny tartományra” vált át, így segítve a vezetőt, hogy biztonságban át tudja manőverezni az autót a keskeny útszakaszon. A BMW M4 Concept Iconic Lights tanulmány ezen felül egy újabb „jövőbe mutató“ rendszert is bemutat Las Vegasban: a nagyteljesítményű lézer diódákat. A rendszer a vezetést támogató információkat közvetlenül a jármű előtti útszakaszra vetíti ki, lehetővé téve, hogy a sofőr még teljes sötétségben is maximálisan az útra koncentrálhasson.

OLED-technológiás hátsó lámpatestek háromdimenziós hatással

A BMW szerves világítási rendszerének (BMW Organic Light system) alapját az innovatív, hatékony és fenntartható OLED fényforrás adja, amely alacsony energiafogyasztásával elősegíti a jármű károsanyag-kibocsátásának további csökkentését. Újabb fenntarthatósági tényező, hogy eme technológia előállításához nincs szükség drága, ritkaságszámba menő nyersfémekre. A hagyományos, pontokból álló LED fényforrásokkal ellentétben az OLED-technológia a teljes felületén egyenletesen alkotja meg a fényt. Az OLED-elemek rendkívül vékonyak, vastagságuk mindössze 1,4 milliméter. Az egyes elemek ráadásul egymástól függetlenül, külön-külön is működtethetők, amely új lehetőségeket teremt a hátsó lámpatestek eltérő világítási hatásainak megalkotásában.

Eltérő világítási hatások a különböző vezetési módok szerint

A múltban a jármű világítási funkcióinak korlátozott számával, szigorú jogi követelmények szerint szabályozták a járművek fényességét, amely lehetővé tette az OLED-technológia megjelenését. A BMW M4 Concept Iconic Lights tanulmány modell a hátsó lámpatest és a hátsó irányjelzők esetében is a BMW szerves világítási rendszerét használja. Az OLED-elemek egyenkénti működtetésével a hátsó lámpák eltérő világítási hatásokra képesek a különböző vezetési módok szerint. Miközben alapesetben a hátsó lámpatest „L-alakú” fénye széles tartományban, egyenletesen világít, Sport módban ez változó alakú világítási mintává változtatható néhány OLED-részlet aktiválásával. A hátsó lámpa fénye ekkor egy keskeny, összpontosított és élesen határolt „fénysávnak” látszik.

Az új technológiák új tervezési opciókat teremtenek

A világítás a modern járművek fontos dizájn alkotóeleme. Szemből nézve a BMW-fényszórók jellegzetes ikergyűrű-szimbólumai és a márka által fémjelzett vese alakú hűtőrács azonnal felismerhetővé teszik a BMW összes modelljét. Éjszaka a négy ragyogó gyűrű a márka jellegzetes védjegye. A BMW M4 Concept Iconic Lights tanulmány modell az ikergyűrű-szimbólum újfajta értelmezését mutatja be. A tanulmány lézerfény-technológiás fényszóróit mozgás közben az elegáns kék LED-csíkok emelik ki. Az új lézerfény-technológia sajátosságainak köszönhetően az innovatív fényszórók lapos és éles dizájn szerint készülhettek el.

Stílus tekintetében az „L-alakú” hátsó lámpatestek éppoly jellegzetesek, mint az első fényszórók. Az „L” alak egy sajátos dizájn-védjegy, amely a jármű hátsó részének szélességét hangsúlyozza, miközben tovább fokozza a jármű markáns és erőteljes kiállását, amely minden esetben kiemelkedik a tömegből – éjjel és nappal egyaránt. A jelenlegi BMW-modellek esetében a LED-technológiás hátsó fénycsíkok és az egyéb világítási elemek éjszaka az „L-alakot” hangsúlyozzák, sötétben is könnyedén felismerhetővé téve a márka modelljeit. A BMW az OLED-elemeket alkalmazó hátsó lámpatestet először a Vision Future Luxury tanulmány modellen mutatta be, amely tanulmány 2014 áprilisában, Pekingben tartotta világpremierjét. A BMW M4 Concept Iconic Lights tanulmány ezúttal a technológia sajátos verzióját mutatja be a CES kiállításon. Az OLED-technológiás hátsó lámpatestek M-stílusú alkalmazása a jellegzetes BMW „L-alakú” világítási dizájn új evolúcióját jelöli. Az OLED-technológia lehetővé teszi az új, háromdimenziós hatású és éles dizájn szerint kialakított fényszóró-megjelenést. A BMW M GmbH a közeljövőben beindítja az OLED-technológiát alkalmazó modell sorozatgyártását.