AutóAddikt Újdonságok Megújul a KIA Optima modellcsalád, főszerepben a hibrid hajtáslánc

Megújul a KIA Optima modellcsalád, főszerepben a hibrid hajtáslánc

A KIA új középkategóriás szedánjának kínálatában kulcsszerepet játszanak az innovatív hibrid hajtásláncok, amelyek a következő 12 hónap alatt a hagyományos hibrid mellett hálózatról tölthető (plug-in) hibrid kivitelben is megjelennek.

kia-optima-hybrid-2016-autoaddikt-3

A KIA modellkínálatának újdonsága, az Optima Plug-in Hybrid (PHEV) a KIA legelső, globális piacokra szánt, hálózatról tölthető hibridjeként kerül forgalomba 2016 második felében, megnövelt akkumulátor kapacitással és ebből adódóan a korábbinál hosszabb elektromos hatótávolsággal. Eközben az új Optima Hybrid (HEV) típus számottevően többet is nyújt a vásárlóknak a jelenlegi hibrid Optimánál, hiszen nagyobb akkumulátorcsomaggal, erősebb villanymotorral és módosított erőátviteli rendszerrel kerül forgalomba. Mindezen változások a várakozások szerint 10 százalékkal csökkentik a fogyasztását a korábbi Optima hibridhez képest.

Az Optima hibrid a tervek szerint a KIA legtöbb nemzetközi piacán 2016 első félévében kerül forgalomba.

Kiemelkedő elektromos hatótávolságot ígér az Optima PHEV

Az új generációs Optima PHEV modellt 9,8 kWh kapacitású lítium-polimer akkumulátor-csomaggal szereltük fel; ez nagyjából hatszorosa a jelenlegi Optima hibridben használt akkumulátor kapacitásának. Az 50 kW teljesítményű (a jelenlegi Optima hibridénél 42%-kal erősebb) villanymotorral párosítva ez a korábbinál nagyobb sebességtartományban teszi lehetővé a tisztán elektromos üzemet. A KIA Optima PHEV fejlesztőmérnökei úgy számolják, hogy a sorozatgyártású modell akár 43 kilométert is lépes lesz megtenni tisztán elektromos üzemmódban, ami a D-szegmens abszolút élvonalába emeli a típust.

Az innovatív hajtásláncban a KIA takarékos, 2,0 literes ‘Nu’-sorozatú négyhengeres, közvetlen befecskendezéses (GDI) benzinmotorja dolgozik, teljesítménye és forgatónyomatéka 156 LE, illetve 189 Nm. A benzinmotor és a hozzá csatlakozó villanymotor révén az autó a jelenlegi Optima hibrid modellhez hasonlóan képes az akkumulátorokat töltés alatt tartva üzemelni. A hajtáslánc kombinált rendszerteljesítménye 205 LE a benzinmotor 6000/perces fordulatszámánál, miközben a villanymotor közvetlen és azonnali gázreakciót szavatol.

kia-optima-hybrid-2016-autoaddikt-2

A hajtáslánc teljesítménye finoman kapcsoló, hatfokozatú automata sebességváltón, illetve az arra illesztett, 50 kW teljesítményű villanymotoron keresztül jut el a hajtott első kerekekhez. A villanymotor kiváltja a nem hibrid Optima modellek automataváltójában megtalálható hagyományos hidrodinamikus nyomatékváltót.

A gyári tesztek tanúsága szerint az Optima PHEV átlagos üzemanyag-fogyasztása várhatóan nem haladja meg a 2,38 l/100km-t (USA norma szerint), míg a hálózatból felvett töltés felhasználása után, hagyományos hibrid üzemben az átlagfogyasztás célértéke 5,9 l/100km. A PHEV akkumulátorai 240 voltos töltőállomásra csatlakoztatva nem egészen három óra alatt teljesen feltölthetők, míg az Egyesült Államokban szabványos, 120 voltos háztartási hálózatról kilenc órát vesz igénybe a töltés.

Hogy a PHEV megjelenésében is kiemelkedjen az Optima modellcsaládon belül, a tervezők egy sor optikai módosítást is végrehajtottak. Ilyen azonosító jegy a vezetőoldali első kerékdobon elhelyezett töltőcsatlakozó, a krómozott oldalsó küszöbdíszítések, az új rajzolatú keréktárcsák, valamint az ‘EcoPlug-In’ embléma. A PHEV utasterében egyedi műszeregység tájékoztat az autó funkcióiról és a hajtáslánc pillanatnyi üzemállapotáról, míg a műszerfal tetején elhelyezett töltöttségi-szint kijelző lehetővé teszi, hogy a tulajdonos kívülről (például az autót otthona előtt töltve) is egyetlen pillantással felmérje a töltési szintet.

Kedvezőbb üzemanyag-fogyasztással, jobb helykihasználással érkezik az új Optima Hybrid

A második generációs Optima hibridben a hajtáslánc módosított kivitele 10 százalékkal kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást kínál, előnyösebb helykihasználás mellett.

kia-optima-hybrid-2016-autoaddikt-1

Az új Optima Hybrid szíve a 156 lóerős, 2,0 literes ‘Nu’ GDI benzinmotor, hatfokozatú automata sebességváltóval. A módosított sebességváltóban egy 38 kW teljesítményű villanymotor és egy tengelykapcsoló helyettesíti a hagyományos hidrodinamikus nyomatékváltót. A rendszer ugyanazt a közvetlen, kezes, élvezetes vezetési élményt kínálja, mint amit az Optima Hybrid tulajdonosok már megszoktak. Az Optima Hybrid módosított hajtásláncának kombinált rendszerteljesítménye 195 LE a benzinmotor 6000/perc fordulatszámánál. A sebességváltó új, elektromos olajszivattyúja tovább csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

A motor, a sebességváltó és a villanymotor mellett a hajtásrendszer fontos része a továbbfejlesztett lítium-polimer akkumulátorcsomag, amely az eddiginél 13 százalékkal nagyobb, 1,62 kWh kapacitással bír. Az akkumulátorcsomag, amely eddig a csomagtartóból foglalt el helyet, immár elfér annak padlója alatt. Ez praktikusabb helykihasználást, valamint a hátsó ülések 60:40 arányú, osztott dönthetőségét is lehetővé teszi.

A hibrid modellek megjelenésükben és aerodinamikai adottságaikban is kiemelkednek a családból

Az Optima PHEV és HEV modelleket egyedi formajegyeik különböztetik meg a vadonatúj Optima család többi tagjától. Az új Hybrid modellek ugyanazt a modern formanyelvet alkalmazzák, és mindkét típust aktív hűtőzsaluval szerelték fel, amely egyensúlyt teremt a tökéletesebb aerodinamikai teljesítmény és az optimalizált hűtési teljesítmény iránti igények között. Számos karosszériaelem – így a hátsó lökhárító, a hűtőrács kerete vagy a kerékívek – ezüst fémhatású díszítést és letisztult, metálkék kivitelt kapott, az egyedi ‘EcoHybrid’ vagy ‘EcoPlugin’ emblémák mellett.

Első osztályú utastér, még tökéletesebb kidolgozás, új technológiák a vadonatúj Optimában

A külső és belső kivitelt érintő módosításokon túl a vadonatúj Optima PHEV és Optima HEV modellek elődeikhez hasonlóan modern megjelenéssel, valamint merész belső KIAlakítással nyújtanak minden utas számára még nagyobb kényelmet.

kia-optima-hybrid-2016-autoaddikt-5

A vadonatúj Optima új technológiai tartalmat is kínál, emellett megőrizte azt a sportos arculatot, amely világszerte a KIA egyik legkeresettebb típusává tette, így elődjénél kifinomultabb, kényelmesebb, pontosabban vezethető, jobb minőségű autóként lép piacra.

A KIA 2020-ra 25 százalékkal csökkenteni szeretné flotta-fogyasztását

A nemzetközileg is igen kedvelt, új generációs KIA Optima is hozzájárul a márka azon célkitűzéséhez, hogy 2020-ra a csekély károsanyag-kibocsátású gépkocsik piacának egyik vezető szereplőjévé váljon. A következő öt évben a KIA a jelenlegi négyről tizenegyre bővíti környezetbarát típusainak számát, hogy ezzel a 2014-es értékekhez képest 25 százalékkal csökkentse a márka gyártmányainak átlagos üzemanyag-fogyasztását.

A csekély károsanyag-kibocsátású típusok kibővített kínálata fejlett hajtásláncok sokszínű választékát alkalmazza majd, a hibridektől és hálózatról tölthető hibridektől kezdve az akkumulátorral működő, tisztán elektromos autókon át a hidrogénüzemű üzemanyagcellás gépkocsikig. The KIA Optima PHEV nagykapacitású lítium-polimer akkumulátorcsomagja és sebességváltóba integrált villanymotorja a szükséges módosításokkal egy sor további KIA modellben is megjelenik a jövőben: a márka már 2016-ben bemutatja vadonatúj, hálózatról tölthető hibrid modelljét is.

kia-optima-hybrid-2016-autoaddikt-4

A modern hajtáslánc-technológiák fejlesztése mellett a KIA jelenlegi motorkínálatának tíz tagjából hetet új generációs benzin- és dízelmotorokra cserél, miközben növeli a turbómotorok részarányát. Tervbe vettük jobb hatásfokú, többfokozatú sebességváltók kifejlesztését is, míg a KIA mérnökei az ultranagy szakítószilárdságú acélok szélesebb körű alkalmazásával átlagosan 5 százalékkal csökkenteni kívánják új modelljeink karosszériájának tömegét.