AutóAddikt Hírek Mexikóban nyitotta meg legújabb gyárát a BMW

Mexikóban nyitotta meg legújabb gyárát a BMW

A több mint egymilliárd dollár befektetésével rendszerbe állított üzem az innovatív digitalizációs technológiák és a hosszú távon fenntartható működés területén is új mércét állít fel.

A mexikói kormány és a BMW Group magas szintű képviselői ma hivatalosan is megnyitották San Luis Potosí városában a müncheni központú vállalatcsoport Mexikóban rendszerbe álló, új autógyártó létesítményét.

„A San Luis Potosí városában beindított üzem a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának rendkívül fontos pilléreként kezdi meg működését. Célunk, hogy tömegtermelési és értékesítési tevékenységeinket világszerte egyensúlyba hozzuk, miközben fontos, folyamatosan fejlődő piacainkon tovább kívánjuk erősíteni jelenlétünket. Mexikó jelentős mértékben növeli majd az amerikai régióban felépített gyártási rugalmasságunkat, az új BMW 3-as limuzin helyben készülő modelljeit pedig a világ minden tájára exportáljuk” – fogalmazott Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának tömegtermelésért felelős tagja a június 6-i megnyitó ceremónián.

A müncheni központú vállalatcsoport több mint egymilliárd dollárt fektetett be az új üzem felépítésébe. A létesítmény első körben 2 500 szakembernek ad munkát és teljes kapacitás mellett évente 175 000 darab új autó gyártására lesz képes.

San Luis Potosí városában a BMW legsikeresebb modellsorozata készül majd: az új BMW 3-as limuzin. A vállalatcsoport immár több mint száz éve íródó története során a legendás típus a márka központi modelljévé érett, a dinamikus menetteljesítmény, a hatékonyság és a kialakítás terén egyaránt kategóriaetalon mércét állítva riválisai elé.

A mexikói létesítmény megnyitó ceremóniáján Dr. Alfonso Romo Garza, a mexikói kormány elnökségi irodájának vezetője, Dr. Juan Manuel Carreras López, San Luis Potosí állam kormányzója, Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának tömegtermelésért felelős tagja, Milagros Caiña-Andree, a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja, illetve Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésért és beszállítói hálózatért felelős tagja is részt vett.

„A BMW Group San Luis Potosí városában rendszerbe álló, új gyárának szilárd alapját magasan képzett munkatársaink adják, akik garantálják prémium kategóriás termékeink rendkívül magas minőségét. Duális szakmai képzési rendszerünk immár negyedik generációját éli” – mondta Milagros Caiña-Andree, a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja.

A duális szakmai képzési rendszerbe bekerülő munkatársak és gyakornokok az új gyár innovatív oktatási központjában sajátíthatják el a BMW Group legkorszerűbb gyártási technológiáinak folyamatait. A képzés nem csupán a szakmai tudás fejlesztésére, de a motivációra, az elköteleződés fokozására és a csapatszellem kialakítására is figyelmet szentel.

Az üzemben négy technikaképzési labor működik, amelyekben egyszerre 250 hallgató tanulhatja ki a legmodernebb fortélyokat.

„Mexikóban rendkívül erős beszállítói hálózatra támaszkodhatunk, hiszen immár több mint tíz éve vásárolunk a régióból magas minőségű, technológiailag kifinomult, innovatív termékeket. A BMW Group minden egyes gépkocsijában biztos, hogy legalább egy olyan alkatrész dolgozik, amely a kétszázhúsz mexikói beszállítónk egyikétől származik. Az új gyár hatalmas előnyt kovácsolhat a rövid beszerzési utakból és az ebből eredő gyártási rugalmasságból” – nyilatkozta Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

A BMW Group 2008 óta működtet saját beszerzés-koordináló irodát Mexikóban. 2017-ben az iroda Mexikóvárosból San Luis Potosí-ba költözött, ahol jelenleg 105 embernek ad munkát. A vállalatcsoport mexikói beszerzéseinek összköltsége a tavalyi évben a 2,5 milliárd dollárt is meghaladta.

Rugalmasság, digitalizáció és hosszú távú fenntarthatóság

„Az új gyárat a kezdetektől úgy terveztük meg, hogy gyorsan és rugalmasan tudjunk alkalmazkodni a jövőbeni modellváltozatokhoz és gyártási mennyiségekhez. A létesítményben az innovatív 4.0 gyártási technológia dolgozik, új automatizálási megoldásokkal és modern támogató rendszerekkel. A fenntarthatóság ugyancsak fontos kitétel volt, már a legelején – és mára már e téren is új mércét állítottunk fel” – mondta Hermann Bohrer, a mexikói gyár igazgatója.

Az innovatív 4.0 gyártási technológia

A BMW Group a mexikói létesítmény felépítésekor és berendezésekor is háromdimenziós tervezési technológiát alkalmazott. Az építők a munkálatok minden egyes fázisában olyan fontos információkat digitalizáltak, mint a pontos elhelyezkedés, a méretek és a teljesítési határidők. A vállalatcsoport itt alkalmazta először a digitális háromdimenziós szkennelés technológiáját, a legmodernebb innovációk egyesítésével pedig olyan valós idejű, költséghatékony szerkezetelemzési modell állt össze, amelyek a tervezési és az építési fázisok alatt mindvégig folyamatos megbízhatóságról biztosították a vállalatot.

A BMW Group új gyára az intelligens karbantartás tekintetében is úttörőnek számít. A vállalatcsoport itt alkalmazza először az Intelligens Karbantartási Asszisztens Szoftvert (Smart Maintenance Assistant Software), amely proaktív számításokkal, idejekorán betervezi az egyes berendezések karbantartási munkálatait és ezzel a gyártás hatékonyságát is fokozza. A technológia nem egy előre beprogramozott szisztéma alapján, hanem az egyes berendezések tényleges használatelemzése szerint dolgozza ki a karbantartási menetrendet, amelyről a munkatársak minden fontos információt táblagépeken és okostelefonokon követhetnek nyomon.

Az innovatív 4.0 gyártási technológia az összeszerelési folyamatokat is leegyszerűsíti, legtöbbször intelligens kijelzőkkel helyettesítve a papír alapú leírásokat. A munkatársaknak munkafázisonként két-két kijelző szolgáltatja az összeszereléshez szükséges releváns információkat, amelyek a múltban még kizárólag papír alapon voltak elérhetők. A BMW Group a mexikói létesítményben integrálta először összeszerelési folyamatba az innovatív 4.0 gyártási technológiát.

Az erőforrások összeszerelését megelőző, előkészítő fázisban robotok és munkatársak vállvetve dolgoznak együtt, egymás munkáját támogatva. A robotok a nehéz fizikai munkát, míg a munkatársak a kézügyességet igénylő, apróbb összeszerelési feladatokat végzik.

Vadonatúj fenntarthatósági mérce

A San Luis Potosí városában működő létesítmény már az első teljes termelési évtől kezdve a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának elsőszámú erőforrás-hatékony üzeme lesz.

A legfontosabb szempont a víz optimális felhasználása volt: a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatában készülő gépkocsik közül a legkevesebb vizet a mexikói gyárban napvilágot látó modellek előállítása igényli, hiszen az új gyár karosszériafényező üzeme is vízveszteség nélkül működik. A fényezéshez szükséges vízmennyiséget a létesítmény folyamatosan újratermelt és újra felhasznált vízből nyeri ki.

A megújuló erőforrások átfogó alkalmazásának köszönhetően a mexikói üzem a jövőben százszázalékosan károsanyag-kibocsátástól mentesen, tiszta elektromossággal működik majd. A gyár a több mint 70 000 négyzetméternyi területen felállított napelemrendszerből nyeri ki a működéséhez szükséges energia nagy részét.

Tömegtermelés a világ minden tájára

A mexikói létesítmény rendszerbe állításával harmincegy tagúra nő a BMW Group nemzetközi gyártási hálózata, amely a vállalatcsoport „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégiájának megfelelően biztosítja a nemzetközi termelési hálózat rugalmasságát és hatékonyságát, egyensúlyba állítva az európai, ázsiai és amerikai értékteremtést.

A San Luis Potosí városában beindított üzemmel újabb szintre lép a vállalatcsoport növekedési stratégiája. Mexikó Kanadával és az Egyesült Államokkal együtt az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA – North American Free Trade Agreement) tagja, illetve az Európai Unió tagállamaival és a dél-amerikai piacokkal is szabadkereskedelmi kapcsolatot ápol, amelyek nagymértékben könnyítik a beszállítói hálózat és az újautó-export működését.

Kiemelkedő értékesítési mutatóival a NAFTA régió kulcsfontosságú piac a BMW Group számára. A vállalatcsoport huszonöt évvel ezelőtt állította rendszerbe az egyesült államokbeli Spartanburg városában működő üzemét, amelybe azóta közel kilencmilliárd dollárt invesztált. 2021-ig a BMW Group további 600 millió dollárt fektet be a létesítménybe, hogy felkészítse a gyártósorokat a jövő BMW X modelljeire. A spartanburgi gyárban ma hozzávetőlegesen 11 000 ember dolgozik és a tengerentúlon további mintegy 70 000 embernek ad közvetlenül és közvetetten munkát.

A BMW Group Mexikóban

A BMW Group Mexikóban működő értékesítési leányvállalata idén ünnepli fennállása huszonötödik évfordulóját. A divízió nem csupán a mexikói értékesítésekért, de a huszonnyolc országot lefedő, teljes latin-amerikai régió eladásaiért is felelős. Folyamatos fejlődésével Mexikó a térség legfontosabb piaca a müncheni központú vállalatcsoport számára. 2018-ban a BMW Group összesen 25 090 darab új autót (18 501 darab BMW-t és 6 589 darab MINI-t) értékesített Mexikóban, amely az előző esztendő teljesítményéhez viszonyítva több mint 13 százalékos növekedés.