AutóAddikt Újdonságok Milyen a Lexus, ha elektromos?

Milyen a Lexus, ha elektromos?

Hamarosan piacra lép a Lexus első tisztán elektromos típusa. Vajon új korszakba lép ezzel a márka, vagy csupán logikus kiterjesztése ez annak az útnak, amelyen harminc éve jár? A kérdésre az EV program főmérnöke, Takashi Watanabe segít megtalálni a választ.

A villamosítás korában újra kell értelmeznünk mindent, amit az autózás különböző aspektusairól tudni véltünk, beleértve a fényűzés fogalmát is. De vajon tényleg akkora változást hoznak a villanyautók annak a márkának az életében, amelyik 15 éve egy személyben teremtette meg a hibrid luxusautók műfaját, és az elmúlt másfél évtizedben több mint 1,7 millió villamosított prémium gépkocsit értékesített világszerte?

A Lexus 2020 elején hirdette meg villamosítási stratégiáját, a Lexus Electrified programot, amely túlmutat a helyi emissziótól mentes közlekedés ígéretén. „A Lexus Electrified keretében villamosítási technológiák alkalmazásával tökélesítjük a jármű minden tulajdonságát és jellemzőjét, a helykihasználástól a zajkomforton át a harmonikus vezetési élményig” – vázolja a stratégia lényegét Takashi Watanabefőmérnök, a program vezetője.

„A Lexus azonban a jövőben is Lexus stílusú és minőségű gépkocsikat fog gyártani, függetlenül attól, hogy mi hajtja azokat. Azok az autógyártók, akik kizárólag villanyautókat kínálnak, az elektromos járművekre jellemző értékekre építik fel márkájuk identitását – a lineáris gyorsulásra, az azonnali nyomatékra, az alacsony zajszintre. Nekünk a márka génjeibe ivódott értékek – a rugózási komfort, a precíz vezethetőség, a pontosan megtervezett csendkultúra – megőrzése mellett kell megteremtenünk egy újfajta vezetési élményt. Ebben kulcsszerephez jut az az elv, hogy az elektromos hajtásból kiindulva, összehangoltan szabályozzuk minden fődarab működését, a hajtáslánctól a kormányművön át a fékekig és a futóművig. A villamosításból fakadó, különleges képességeket a tradicionális adottságokkal ötvözve hozhatjuk létre azt a minőséget, amit leginkább Lexusságként jellemeznék.”

A Lexus talán legfontosabb ismérve, hogy középpontjában nem a technológia, hanem az ember áll. A járműnek a vezető szándékával tökéletes összhangban kell reagálnia minden helyzetben, mert csak így utazhatunk abban a magabiztos, tökéletes nyugalomban, ami a Lexus számára sokkal inkább meghatározza a luxusautózás lényegét, mint bármilyen számszerűsíthető paraméter. Ez már a márka legelső elektromos típusára, az új UX 300e szabadidőjárműre is érvényes kell, hogy legyen.

„Az UX 300e vezeti be az ügyfeleket a Lexus Electrified filozófiájába, legyen szó a márka hagyományos ügyfeleiről, akik érdeklődnek az elektromos mobilitás iránt, vagy a villanyautók iránt elkötelezett potenciális vásárlókról, akik szívesen lépnének túl az EV hagyományos felfogásán” – hangsúlyozza Takashi Watanabe.

„Az UX 300e esetében három elsődleges fejlesztési célt követtünk. Elegáns, élvezetes, lineáris vezethetőséget kívántunk megvalósítani, a Lexusra jellemző, gondosan megtervezett csendesség mellett. Másodsorban fontos, hogy a funkcionalitás eleganciával, a praktikum kényelemmel társuljon. Ehhez kapcsolódik a speciális ülésfűtéssel kombinált, újszerű klímaberendezés, amellyel elősegíthető a villanyautózásnál olyan fontos energiatakarékosság, de a kapcsolódási szolgáltatások hiánytalan köre is. Végezetül ki kell aknáznunk az elektromos hajtásláncokból adódó, magas fokú megbízhatóságot. Ebben páratlan tapasztalatra tettünk szert a hibrid rendszerek fejlesztése során. A végeredmény egy olyan autó, amely a vezetési élményt kiemelkedő komforttal és felülmúlhatatlan megbízhatósággal társítja” – összességében tehát pont azt nyújtja, mint bármely eddigi Lexus.