AutóAddikt Magazin Motoralkatrészek a biztonságos autózás jegyében

Motoralkatrészek a biztonságos autózás jegyében

Nem árulunk el nagy titkot akkor, amikor kijelentjük: a motor a legkényesebb rész autónkban. A motor autónk origója, az autó szíve – ha itt probléma merül fel, akkor bizony eléggé valószínű, hogy nagy a gond. Vagy ha nem is akkora a gond, esélyes, hogy mozdíthatatlan lesz járművünk. Fontos, hogy autónk motorja jó karban legyen, oda kell figyelnünk minden egyes eseteleges hibára utaló jelre, amely később akár végzetes problémához is vezethet. Internetes üzletek motoralkatrészek lefedik az egész alkatrészpalettát, amelyek egy adott gépjárműmotorhoz szükségesek lehetnek.

Alapvető dolog például, hogy odafigyeljünk autónk motorjának tömítettségére. Az egyik leggyakoribb szivárgási ok a szelepfedéltömítésnél keresendő. Ez egyáltalán nem komoly hiba, ha elcsípjük az elején, viszont ha elhanyagoljuk, komoly bajokhoz vezethet. A folyamatosan növekvő olajszivárgás ugyanis jelentősen csökkentheti az olajszintet, így a motor rendelkezésére egyre kevesebb olaj áll majd, növekszik a belső kopás. Szélsőségesebb esetben annyira kevés olaj marad egy masszívabb szivárgás után a motortérben, hogy a struktúra teljes egészében károsodhat, több százezer, akár több millió forintos kárt okozva az autóban. Ugyanakkor egy szelepfedéltömítés arányaiban filléres tétel az imént felhozott példához képest.

A motor vezérlése szintén nagyon kényes pont egy – főként sok százezer kilométert futott – motor esetében. Itt kiemelten fontos ügyelni a fogaskerekek, szelepek, vezárműtengely(ek), láncvezetők, lánc(ok) állapotára. Egy túlságosan megnyúlt lánc például szintén beláthatatlan károkat tud okozni a szelepvezérlésben, amelyek igen költségesek lehetnek, ha javításról lesz szó. A láncvezetők és láncfeszítők feladata a vezérműlánc(ok) feszesen tartása, helyes vezetése – ha ezek elkopnak, eltörnek, a lánc kiugorhat a helyéről, és a forgattyústengelytől kezdve a vezérműtengelyig, szelepvezérlésig komoly károkat okozhat.

Végül pedig szintén egy gyakori példát hoznánk fel: az olajteknő épségének fontosságát. Vannak még olajteknők is szerepelnek, ami szintén fontos lehet a hétköznapi autózás során. Gondoljunk csak arra, ha netán egy göröngyösebb, hepehupás útra tévedünk viszonylag alacsony építésű autónkkal, könnyedén odaverhetjük az első tengely által közrefogott motor-részt, melynek fő kitüremkedése szinteltéréssel a legtöbb esetben az olajteknő. Ez egy sérülékeny pont, így pillanatok alatt megtörténhet a baj: az olajteknő kilyukadhat a kövek által okozott behatástól. Ha kilyukad, akkor pedig pillanatok leforgása alatt elfolyhat a motorolaj, és gyakorlatilag azonnal mozgásképtelenné téve az autót. Viszont ha a baj mégis megtörtént – tehát valamilyen okból kifolyólag károsodott az olajteknő, és cserére szorul – csakis új utángyártott alkatrész beszerzésén gondolkozzunk.