AutóAddikt Újdonságok Opel GT Concept, a jövő sportautója

Opel GT Concept, a jövő sportautója

Az Opel GT Concept a 86. Genfi Autószalonon (2016. március 3- 13.) ünnepli világpremierjét.

opel-gt-tanulmany-2016-autoaddikt-3

Az erős kisugárzású sportautó remekül fejezi ki az Opel örökös újítóerejét – formája lélegzetelállító, a lényegre összpontosítóan purista. Mint front-középmotoros, hátsókerék-hajtású, kigyúrt sportoló közvetlen leszármazottként folytatja az Opel GT és a Monza Concept vérvonalát, magasabb szintre emelve az Opel szobrászi design-filozófiáját. Egyszerre avantgárd és letisztult, nincs rajta semmi, ami zavarná a formáját: sem kilincs, sem külső tükör vagy ablaktörlő.

„Az Opel GT Concepttel újabb lépést teszünk az érzelmek és a vezetési élmény erősítése felé, egyben megmutatjuk, mit képvisel a márkánk: öntudatosak és innovatívak vagyunk, minden egyes autónkkal újabb vevőket lelkesítünk fel“ – mondta örömmel az Opel főnöke, Dr. Karl-Thomas Neumann, a genfi világpremier alkalmával.

Nemes tradíció: az Opel Experimental GT filozófiáját követi a tanulmány

Az Opel GT Concept a híres-neves Opel Experimental GT nyomába lép. 1965-ben, alig egy évvel azután, hogy első európai autógyártóként Rüsselsheimben megnyitotta Design-központját, a frankfurti IAA-n mutatta be a márka egy karakteres kupé tanulmánytervét, a Kadett B megbízható technikájával. A made in Germany prototípusok karcsú, arányos és cicomátlan úttörője műszakilag is újító volt, olyan részletekkel, mint az alvólámpa. Erhard Schnell kompromisszumot nem ismerő alkotása mindenekelőtt egy design-kiáltvány akart lenni, és a közönség óriási érdeklődésének köszönhetően három esztendő múlva már az autókereskedők szalonjába került a sorozatgyártásra érett Opel GT. A többi már történelem – egy ikonszerű kocsi sikerhistóriája.

opel-gt-tanulmany-2016-autoaddikt-2

Az Opel pionírszellemét most a GT Concept testesíti meg, ez a dinamikával teli élményautó, amelyről már a karosszériát arányosan kettéosztó, ugyanakkor lényegesen szélesebbnek és alacsonyabbnak mutató vörös karaktervonal is sokat sejtet. Markáns, vörös első gumija – vagány, soros-görkorcsolyákét idéző keréken – a maga idejében szintén avantgárdnak számító Opel-motorkerékpárra, a Motoclub 500-ra utal, amely már 1928-ban két vörös kerékkel büszkélkedett. Egyébként kevés a múltidézés a GT Concepten: csak a hosszú géptetőről, a csomagtér-fedél elhagyásáról, a centrális dupla kipufogóról, és természetesen a típusjelzésről jut eszünkbe az ős-GT, különben nyoma sincs retro-designnak.

„A GT Concept megmutatja, mennyire izgalmas és érzelmi márka az Opel. Az autó drámai, szoborszerű, és tele van innovációkkal; nagyszerű hagyományaink folytatója. Már 1965-ben szuper-modern, szobrászi autót mutattunk be az Experimental GT-vel, és noha nem könnyű újraalkotni egy ilyen ikont, akkor az Experimental GT számított avantgárdnak, most pedig a GT Concept – abszolút letisztult, minimalista, miközben kompromisszummentes és izgató. Meggyőzően mutatja ’szoborszerű szépség németes precizitással’ filozófiánk folytonos fejlődését“ – jellemezte a rüsselsheimi Advanced Design-Studio művét Mark Adams európai design-alelnök.

Az Opel GT Concept különleges innovációja az integrált oldalablak: az üveg simán megy át a fényezett felületbe. A tető vörös karaktervonalának érintőfelületét megnyomva elektromosan tárul szélesre a nagy ajtó, lehet beszállni a váratlanul tágas utastérbe, ahol a termetes pilóta is kényelmes helyet talál. Nyitáskor az ajtók jócskán besüllyednek az első kerékívbe, és ez a helytakarékos, szabadalmazott megoldás teszi lehetővé a nagy nyílásszöget – még szűk parkolóhelyen is. A kompakt sportkocsi így ideálisan megfelel városi környezetbe. A forgalmat a kerékívek mögött két kamera figyeli, képük a vezetőhely jobb- és baloldali monitorán jelenik meg – a külső tükör ideje lejárt! A szélvédő üveg panorámatetőben folytatódik, így szinte olyan az érzés, mintha nyitott autóban ülnénk.

Telivér sportkocsi: front-középmotor, turbóerő és hátsókerék-hajtás

Hosszú géptető árulkodik a GT Concept hajtásrendszeréről: akárcsak az első Opel GT és a GM amerikai ikonja, a Corvette, ez is front-középmotoros. Így alacsonyra és középre kerül a súlypont, ami ideális a sportos viselkedés és a kanyardinamika szempontjából. Maga a nyomatékos benzinmotor egyliteres, háromhengeres és turbótöltésű, alapja az ADAM, a Corsa és az Astra korszerű, hatékony, teljesen alumíniumépítésű erőforrása. Sportra hangolva 107 kW/145  lóerőt és 205 newtonméter nyomatékot képes kifejteni (az Opel GT Concept fogyasztási adatai még nem állnak rendelkezésre). A teljesítményt kormánykerék-billentyűkkel kezelhető soros, hatfokozatú sebességváltó továbbítja a mechanikus differenciálzárral ellátott hátsó híd felé – a vérbeli sportautósok tehát az általuk oly nagyra becsült hátsókerék-hajtásnak örvendhetnek, de nem kevésbé annak, hogy az egy tonna alatti kétüléses kocsi nyolc másodpercen belül gyorsul százra, és 215 km/órás csúcssebességet ér el.

opel-gt-tanulmany-2016-autoaddikt-1

További, szó szerinti fénypont a villogóval egybeépített fényszóró, a legmodernebb, háromdimenziós vetítési technikával. Jól illik hozzá a legújabb generációs, teljesen LED-es (fénydiódás) világítás. Ezzel a következő fejlesztési fokozatra lépett a kompakt kategóriában az új Astrával, 2015-ben debütált, és a SAFETYBEST-díjjal kitüntetett Opel IntelliLux LED-Matrix rendszer. A fénydesignt teljessé, és az új GT modellt éjszaka is felismerhetővé a szintén háromdimenziós hátsó lámpa teszi.