AutóAddikt Autó-motorsport Tekintélyes MINI-eredmények a 2018-as Dakar Ralin

Tekintélyes MINI-eredmények a 2018-as Dakar Ralin

Január 20-án véget ért a 2018-as Dakar Rali, amely negyvenéves fennállása legnehezebb versenykörülményeit tartogatta az indulóknak: a rajthoz guruló 92 versenyautó közül mindössze 43 tudta leküzdeni a 14 etap összesen több mint 9 000 kilométeres versenytávját. Az argentin Córdoba városában a MINI hét csapatából négy érkezett be a célba, ráadásul mindegyik a legjobb húsz között.

„Rendkívül nehéz verseny volt az idei. A korai kiesések és kizárások együttesen megmutatták, hogy mennyire kemény tud lenni a Dakar, Sven Quandt és az X-raid istálló azonban ismét kimagasló eltökéltségről, fantasztikus csapategységről és a MINI rendületlen magabiztosságáról tett tanúbizonyságot. Mindenki, aki célba ért Córdobában, maximális tiszteletet és elismerést érdemel, Carlos Sainz-nak pedig külön gratulálok a győzelemhez. Kuba Przygonski és Tom Colsoul idei legjobb MINI-eredménye és abszolút ötödik helyezése ugyancsak hatalmas gratulációt érdemel, büszkék vagyunk a páros kimagasló teljesítményére! Izgatottan várjuk a 2019-es Dakar Ralit, amelyen ismét versenybe szállunk” – nyilatkozta Sebastian Mackensen, a MINI márka elnöke.

„Nagyon vegyes Dakaron vagyunk túl. Sajnos idejekorán vétettünk néhány versenyzői hibát, amely értékes helyezésekbe került, technikai oldalról azonban végig minden a legnagyobb rendben volt” – mondta el Sven Quandt, a MINI elsőszámú motorsport-partnerének számító X-raid istálló igazgatója. „Az új MINI John Cooper Works Buggy lélegzetelállító teljesítményre képes és mindenféle meghibásodás nélkül abszolválta a versenyt. Minden jel arra mutat, hogy képében megtaláltuk a MINI tökéletes fegyverét a jövőre nézve. A MINI John Cooper Works Rally szintén kiválóan teljesített, Joan „Nani” Roma felborulásáig fantasztikus pozícióban autóztunk vele. Biztonsági szempontból azt kell mondanom, hogy kiváló autókat építettünk: felborultunk és megakadtunk párszor, azonban egyik csapattagunk sem sérült meg. Kuba Przygonski az elejétől kezdve hihetetlen tempót autózott, az abszolút ötödik hely rendkívül jó eredmény. Végig az élbolyban maradt, ő és Tom Colsoul hiba nélkül vitték végig a pályát. Így kell ezt csinálni” – tette hozzá Sven Quandt.

A brit prémiumgyártó idei legjobb Dakar-eredményét a 312-es rajtszámú MINI John Cooper Works Rally versenyautóval induló lengyel-belga duó szerezte meg, amely a versenytársakat ért folyamatos balszerencse láttán kellőképpen óvatos üzemmódban, minimális kockázatok mellett teljesítette a tizennégy etap versenytávjait. „Boldogok vagyunk, hogy sikerült célba érnünk. Rendkívül nehéz és megerőltető verseny volt. Egytől egyig kiváló csapatok, hatalmas Dakar-tapasztalattal rendelkező pilóták végeztek előttünk, így kiváltképp büszkék vagyunk az ötödik helyre. Jómagam az egyik legfiatalabb versenyző vagyok az első tízben, így ha még több tapasztalatom lesz, még gyorsabb tudok majd lenni. Tommal mindvégig nagyon jó hangulatban autóztunk, az autó pedig még a tavalyinál is kiválóbb volt. Alacsonyabb az önsúly, jobb a rugózás és még strapabíróbbak a gumik” – mondta Jakub „Kuba” Przygonski.

A második legeredményesebb MINI-duó a Boris Garafulic és Filipe Palmeiro alkotta páros lett, amely az összetett tabella abszolút tizenharmadik helyére hozta be a 317-es rajtszámmal induló MINI John Cooper Works Rally versenyautót. Tizenkilencedik lett a finn Mikko Hirvonen és navigátora, a német Andreas Schulz, akik először teljesítették a teljes versenytávot a MINI John Cooper Works Buggy versenyautóval, és ezzel Dakar-történelmet írtak. „Elképesztő élmény volt, noha nem sikerült hoznunk az elvárásainkat. Egyértelmű, hogy az idei volt minden idők legkeményebb Dakarja, még ha nincs is nagy tapasztalatom e téren. Mindig is ilyennek képzeltem a Dakart, és annak ellenére, hogy rendkívül kemény két héten vagyunk túl, minden percét élveztem. Elszomorító, hogy a csapat megfeszített munkája ellenére nem tudtuk hozni az elvárásainkat, de összességében azért boldogok vagyunk, mert egy nagyon erős, megbízható és hibátlanul működő versenyautót építettünk” – fogalmazott a 305-ös rajtszámmal versenyző raliprofesszor.

Mikko Hirvonen és Andreas Schulz mögött érkezett célba a harmadik MINI John Cooper Works Rally versenyautót vezető Orlando Terranova, akinek honfitársa, az ugyancsak argentin Bernardo Graue volt segítségére. A 307-es rajtszámú versenyautó duója kissé elégedetlen a végeredménnyel, az elkövetkező időszakot így a tapasztalatok részletes kielemzésének szentelik, hogy jövőre még jobb eredményre legyenek képesek. „Nagyon nehéz két héten vagyunk túl. Folyamatosan navigációs problémákkal küzdöttünk, de amikor rátaláltunk a jó irányra, rendkívüli tempót tudtunk autózni. Nem volt egy jó Dakar, a versenyautó azonban fantasztikus: a gázreakció, a futómű és a gumiabroncsok jobbak, mint valaha” – mondta Orlando Terranova.

Bryce Menzies és Peter Mortensen rögtön a második etapon kénytelen volt feladni a versenyt, miután a 310-es rajtszámú MINI John Cooper Works Buggy egy balszerencsés szituációt követően összetört. Joan „Nani” Roma és Alex Haro a harmadik etapon borult óriásit a 302-es rajtszámú MINI John Cooper Works Rally-val, amelyet követően a spanyol pilótát megfigyelésre kórházba szállították. A versenyző sérülések nélkül megúszta a balesetet, a Dakar Ralit azonban nem tudták folytatni. A rajthoz álló harmadik, 314-es rajtszámú MINI John Cooper Works Buggy versenyautót a hetedik etapban zárták ki a versenyből, Yazeed Al-Rajhi és Timo Gottschalk párosával.