AutóAddikt Autóteszt BMW BMW X3 xDrive20d – maga mögé utasítja a mezőnyt

[TESZT] BMW X3 xDrive20d – maga mögé utasítja a mezőnyt

Több X-szériás BMW is szerepelt már az Autóaddikt.hu autóteszt rovatában, ám az X3 eddig még nem tette tiszteletét hasábjainkon. Nem sokkal az X2 hazai bemutatója után érkezett a BMW X3 xDrive20d tesztautó, természetesen neki is láttunk kivesézésnek.

 

Biztosan emlékszünk még arra az érára, amikor a BMW X palettája úgymond gyerekcipőben járt. Akkoriban indult be a SUV-ok népszerűsége, bár még az újdonság erejével hatott maga a szegmens megközelítése; emészteni kellett az USA-ból beszivárgó stílusirányzat téhódítását. A BMW kihozta az X5-öt, ami meghatározó eleme lett a mindenkori SUV-szegmensnek, a mai napig erre a modellre asszociálunk elsőként, ha szóba kerül a kategória.

Érdekes, hogy anno az X5 igazán nagyautós élményt nyújtott. Ahogyan ma is így van, hiszen az akkori X5 ma sem számít kicsinek, viszont ha azt nézzük, hogy a 2018-as modellévű X3 szinte ugyanolyan paraméterekkel bír, mint a korai X5, bizony elámulunk. Hihetetlen, de így van: az X3 túlnőtt kategóriáján, legalábbis a régebbi elvárásokat és trendeket figyelembe véve.

Ez lenne a elgélhetőbb az X szériából?

Elöljáróban megjegyezzük: véleményünk szerint az X3-vonal jelenleg a legélhetőbb, legpraktikusabb X sorozatú BMW, a maga területén persze. Értjük ezalatt azt, hogy nem túl kicsi, nem túl nagy, pont ideális pozícionálás. Sokaknak már az X5 is hodály, nem beszélve az X6-ról, ami meg pláne (az X6 formaterve viszont sok mindent maga alá gyűr, ez sem kétséges).

Hatalmas veséket kapott az BMW X3 xDrive20d, itt még a klasszikus formavilág köszön vissza e téren – a közelmúltban bemutatott X2-nél ez a séma kissé átalakult, a modellarculat előnyére válva. A lámpatestek kialakítása is a szokásos, legalábbis a 4-es osztályig: háromnegyedes körcikkely nappali menetfényeket kapott a BMW X3 xDrive20d, alattuk jobb- és baloldali LED csíkokkal, illusztris légbeömlőfészkekkel, viszonylag mélyre húzott spoilerekkel.

Oldalnézetből jönnek a klasszikus formák igazán: így kell kinéznie egy SUV-nek, még akkor is, ha kicsit mára átértelmezést nyert a kategória. Hosszú motorháztető-vonal, majd’ ugyanolyan hosszú tetőív (legalábbis szemmértékre), majd hirtelen csapott kialakítás a farnál. Mindez belefér 4708 milliméter hosszba, ami máris sejteti a kompaktságot annak ellenére, hogy a BMW X3 xDrive20d igazán nagyautós jelleggel domborít.

Mindig találni hasonlóságot, egyezést korábbi vonalakon. Hiába, BMW – és hű a hagyományokhoz

Talán ismét a korai X5-re emlékeztet a BMW X3 xDrive20d a hátsó küllem, azzal együtt, hogy a záró menetfények burái a mai, összetéveszthetetlen BMW arculatot követik teljesen. A csomagtérajtó alaphangon 550 literes rakfelületet rejt, ami nagyszerű érték, ez akár 1600 literig is kitolható az osztott hátsó üléssor előrehajtásával.

A BMW-től (s persze a tökély konfigurálás mikéntjétől) megszokott prémium belső fogadta stábunkat a BMW X3 xDrive20d tesztautó esetében is. Kifinomult, minden részletre kiterjedő megoldásegyüttes, precíz varrások a bőrkárpiton, lágy és selymes tapintású felületek.

Hamisítatlan prémiumérzet ez, hozzá hasonlót nagyon ritkán érezni még szegmensen belül is. Aki még csak nem is elhívatott a BMW márka irányába, az is jó ismeri ezt az érzést, ráadásul ha az alcsonyabb felszereltség területén kutakodunk, hasonlóan jók a benyomások.

Remek fogású kormánykerék, tradicionálisan kitűnő áttekinthetőség a műszeregységek tekintetében, kézre eső kezelőszervek, mindezek mellé pedig csúcstechnológiát felvonultató biztonsági asszisztensek sokasága teszi kitűnővé a BMW X3 xDrive20d modellt.

Az ülések elöl jól hangolhatók, remekbeszabottan állíthatók az utasok testalkatához a legmegfelelőbb pozícióba. Az ülő- és hátlapok ideálisak, előbbi kellő hosszal bír (volt combtámasz is természetesen a tesztautóban), utóbbi pedig megfelelő szélességet nyújt tagbaszakadtabb felhasználóknak is.

Kényelem mesterfokon

Hátul fejedelmi kényelem fogadja az utazókat a BMW X3 xDrive20d-ben, ez alapvetően kettő dolognak köszönhető: a 2864 milliméteres tengelytávnak, valamint az 1676 milliméteres magasságnak/az enteriőr optimalizált kialakításának. Ebből adódóan a fejterek mindenhol kielégítőek, a ki- és beszállás teljes mértékben zökkenőmentes. Egyedül a kocsiszekrény magas építésére kell odafigyelni, meg kell szokni, hogy kicsit magasabbra kell lépnünk beszállásnál. Az ajtók nyitása sem okozhat gondot, ugyanis az átlagosnál jóval szélesebbre tárhatók, kifejezetten ez hátul jelent nagy segítséget.

1995 köbcentiméter lökettérfogattal, sornégyes kialakítással kialakított túrbódízel erőforrás került a tesztelt BMW X3 xDrive20d-be. A 20d egyik személyes kedvencünk a BMW palettáján, mivel agilitása, takarékossága szinte páratlan a jelenlegi felhozatalból. A maximális teljesítmány 190 lóerő 4000-es percenkénti fordulatszámon, a csúcsnyomaték 400 Newtonméter, 1750-től. Az xDrive állandó összkerékhajtásnak köszönhetően a BMW X3 xDrive20d kimagasló stabilitást mutatott a legkülönbözőbb útviszonyok közt, terepes képességei sem utolsók (persze visszafogottabb környezetben).

A hajtáslánchoz társított 8 sebességes automataváltó még mindig lenyűgözően pontos, a fel- és visszaváltások észrevétlenül történnek, mindig úgy alkalmazkodva pillanatnyi vezetési stílusunkhoz, ahogyan leginkább szeretnénk.

Gazdaságos fenntartással domborít a 20d

AHogyan említettük feljebb, a hatékony 20d motor dinamikája, rugalmassága mellett csekély fogyasztási mutatókkal bír: városi-elővárosi autózással 6.1 literes átlagott rögzítettünk 100 kilométerre, míg országúti környezetben sikerült 4.6 literes értéket produkálnunk.

 

2018 BMW X3 xDrive20d specifikációk

Motor

Motortípus: soros elrendezésű négyhengeres turbótöltött dízelmotor

Lökettérfogat: 1995 cm³

Maximális teljesítmény: 190 LE @ 4000 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 400 Nm @ 1750 ford./perc

Erőátvitel: összkerékhajtás, nyolcfokozatú automataváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4708 mm

Szélesség: 1891 mm

Magasság: 1676 mm

Tengelytáv: 2864 mm

Első gumik mérete: 245/45 R18

Hátsó gumik mérete: 245/45 R18

Tömeg, üresen: 1700 kg

Megengedett össztömeg: 2530 kg

Csomagtartó mérete: 550 liter, 1600 literre bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 67 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 210 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8.1 s (gyári), 8.2 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 6.1 l/100 km

Országúti: 4.6 l/100 km

Vegyes: 5.5 l/00 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 5.7 l/100km

Országúti: 5.0 l/100km

Vegyes: 5.2 l/100km

CO2 kibocsátás: 138 g/km

Bővebb információ a BMW magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS