AutóAddikt Magazin A Toyota és a Lexus közösségi finanszírozási kampánnyal könnyítené a mozgáskorlátozottak mindennapjait

A Toyota és a Lexus közösségi finanszírozási kampánnyal könnyítené a mozgáskorlátozottak mindennapjait

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójának tartott, a társadalmi felelősségvállalás számos területén is aktív Toyota és prémium márkája, a Lexus által meghirdetett Mobilitás Korlátok Nélkül pályázat keretében globális közösségi finanszírozási kampány indult, aminek célja az alsó végtagbénulásban szenvedők napi problémáit orvosló megoldások azonosítása.

A digitális kampány során arra kérik az érintetteket, hogy osszák meg gondolataikat és elképzeléseiket a #mymobilityunlimited hashtag felhasználásával. A közösségi finanszírozási kampányból származó meglátások inspirációként szolgálnak majd az innovációt ösztönző, és az alsó végtagbénulásban szenvedők életét megváltoztató, 4 millió dolláros pályázat részvevői számára. A Toyota és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság alkotott globális partnersége hívta életre a Toyota Mobilitási Alapítványt, amelynek vezérlő elve: „Start Your Impossible” azaz „Vágj bele a lehetetlenbe!”

Meghirdetésre került a Mobilitás Korlátok Nélkül pályázat közösségi finanszírozási kezdeményezése, aminek az a célja, hogy inspirációt nyújtson az alsó végtagbénulásban szenvedőknek szánt, az életminőséget megváltoztató technológiák kifejlesztéséhez. A #MyMobilityUnlimited kampány keretében világszerte alsó végtagbénulással élő embereket kérnek fel arra, hogy osszák meg tapasztalataikat, illetve hogy milyen, a mindennapi problémáikat megkönnyítő megoldásokat látnának szívesen. A Toyota Mobilitási Alapítvány és a Nesta Pályázati Díjközpont közösen indították el négymillió dolláros globális pályázatukat 2017 novemberében azzal a céllal, hogy megváltoztassák az alsó végtagbénulásban szenvedők életét. A Mobilitás Korlátok Nélkül program keretében világszerte csapatokat keresnek arra, hogy korszakalkotó technológiákat hozzanak létre, amelyek radikális mértékben javítanak a bénulásban szenvedők mobilitásán és függetlenségén. Ez a pályázat a nyertesek kihirdetésével fejeződik be Tokióban 2020-ban. A kampánnyal kapcsolatban az alábbi linken tekinthető meg videó: https://www.youtube.com/watch?v=5bE-Qg9yHX0&feature=youtu.be

A pályázat a #MyMobilityUnlimited hashtaggel – a felhasználó-központú szemlélet alkalmazásának jegyében – világszerte alsó végtagbénulással élő embereket hív fel arra, hogy vegyenek részt egy globális egyeztetésben arról, milyen típusú mobilitási technológiai innovációkat látnának szívesen. Ezeket a javaslatokat később majd felhasználják a pályázók orientálására, hogy eredményesen dolgozhassák ki az életminőséget megváltozató technológiákat, amelyek közvetlen megoldást jelentenek a felhasználók mindennapi problémáira.

A pályázatot világszerte számos ismert személy támogatja, köztük Mallory Weggemann, az NBC tudósítója a Phjongcshangi Téli Paralimpiai Játékokon Dél-Koreában, Ade Adepitan brit kerekesszékes kosárlabda-játékos és televíziós műsorvezető; Sama Bullock brazil kerekesszékes teniszező és modell, valamint Martyn Sibley újságíró és tévés; ők mindannyian alsó végtagbénulással élnek és szerepelnek ebben a videóban. Sokan elkészítették saját személyes videóikat és tweetjeiket, amelyekben beszélnek a pályázattal kapcsolatos reményeikről és ötleteikről, illetve másokat is arra kérnek, hogy kövessék példájukat. Ezzel kapcsolatosan az alábbi videón lehet megnézni az említett nagykövetek felhívását.

A pályázatot emellett számos globális nagykövet is támogatja, köztük Aki Taguchi, a Japán Paralimpiai Bizottság igazgatója; August de los Reyes, a Pinterest vezető dizájnere; Preethi Srinivasan indiai sportoló és aktivista; Dr Rory A Cooper, a Pittsburghi Egyetem Humán Mérnöki Kutatólaboratóriumának igazgatója; Sandra Khumalo dél-afrikai evezős; Sophie Morgan brit TV-s műsorvezető; Tatyana McFadden amerikai atlétanő; és Yinka Shonibare MBE, Turner-díjra jelölt brit-nigériai művész.

A pályázat ösztönzi és díjazza az intelligens rendszereket alkalmazó személyes mobilitási eszközök kifejlesztését. A jövő mobilitási megoldásai között bármi szerepelhet, az exoskeleton technológiától kezdve a mesterséges intelligencián és gépi tanuláson át a felhő alapú műveletekig és az akkumulátorokig. Annak érdekében, hogy ez a pályázat a lehető legtöbb ember számára váljék elérhetővé, a bíráló bizottság tíz, egyenként 50 000 dolláros Discovery Award díjat ítél majd oda a kezdeti szakaszban dolgozó újítóknak. Ezután egy szakértőkből álló zsűri választja ki az öt döntőst, akik egyenként 500 000 dollárt kapnak, hogy elképzelésükből kidolgozhassanak egy prototípust. A pályázat nyertese 1 000 000 dollárt kap, hogy szerkezetét elérhetővé tegye a felhasználók számára. A győztes koncepciót 2020-ban mutatják be Tokióban. A pályázat iránt érdeklődő újítók online adhatják le jelentkezésüket augusztus 15-ig ezen a honlapon: http://mobilityunlimited.org/

Világszerte több millió ember él alsó végtagbénulással (aminek leggyakoribb kiváltó oka a stroke, a gerincsérülés és a sclerosis multiplex). Bár az érintettek számáról nincsenek globális statisztikák, az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 250.000-500.000 gerincsérülés fordul elő a világon.

A Toyota Mobilitási Alapítványról

A Toyota Mobilitási Alapítványt a Toyota 2014-ben alapította azzal a céllal, hogy egy valóban mobil társadalmat hozzon létre, ami lakóhelytől függetlenül jobb életet biztosít mindenkinek.
Az Alapítvány célja az újszerű, működőképes mobilitási rendszerek támogatása, és ezzel az egyenlőtlenségek felszámolása a mobilitás terén. A Toyota Mobilitási Alapítvány azon dolgozik, hogy innovatív mobilitási megoldásokat kínáljon világszerte, a világ legzsúfoltabb városainak forgalomcsillapításától kezdve a hidrogénalapú energetikai megoldásokig. A Toyota Mobilitási Alapítvány küldetése a lehető legtöbb ember számára lehetővé tenni, hogy minél több helyre eljussanak, valamint az újító ötletekre alapozva létrehozni egy örömtelibb, mobil társadalmat. Az Alapítvány a Toyota technológiai, biztonsági és környezetvédelmi szakértelmére támaszkodik, és világszerte együttműködik egyetemekkel, kormányzati és nonprofit szervezetekkel, kutatóintézetekkel és más szervezetekkel a mobilitással kapcsolatos problémák megoldásán.

A Nesta Pályázati Díjközpont

A Nesta globális innovációs alapítvány nemzetközileg elismert tudásközpontnak számít a társadalmi hatás kifejtésére szánt pályázatok kidolgozása terén. A Pályázati Díjközpont díjak segítségével ösztönzi az innovatív megoldások kidolgozását az emberiséget érintő legnagyobb kihívásokra. Ilyen például:
• A Longitude Prize, melynek célja az antibiotikumok alkalmazásának korlátozása és az egyre ellenállóbb mikrobák problémájának megoldása.
• Az Inclusive Technology Prize, egy pályázati díj olyan innovációk ösztönzésére, melyek egyenlő hozzáférést biztosítanak a fogyatékkal élőknek az élet kínálta lehetőségekhez.
• Az UNDP Renewable Energy Challenge Prize célja olyan megújuló energiamegoldás kidolgozása, ami képes hálózattól független áramot biztosítani a háborús menekültek számára Bosznia-Hercegovinában.
• A Dynamic Demand Challenge Prize célja a széndioxid-kibocsátás mérséklése az energiakereslet egyenletesebb időbeli elosztása, illetve a többlet megújuló áramtermelés révén.