AutóAddikt Autóteszt Ford Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 – szintlépés egy új szegmensbe

[TESZT] Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 – szintlépés egy új szegmensbe

Bár a Ford Fiesta már több generációja óta nem igazán azt az aprócska, kezdetekben megszokott kisautót jelenti, mint amire leginkább asszociálunk, hanem valami egészséges átmenetet inkább az alsó-középkategória és a hagyományos értelemben vett középkategória irányába. Teszten a Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6.

Pár hónappal ezelőtt a Ford Fiesta magyarországi sajtóbemutatóján máris kiderült, hogy a kék ovál belépőszintű modellje kimondottan túlnőtte magát azokon a sztereotip megközelítéseken, amelyek még úgy 8-10 évvel ezelőtt is illettek a modellre. Elsősorban minőségi evolúción ment keresztül az autó, s bár az eggyel előbbi szériához képest alapvető nagyságrendbeli változás a méreteket tekintve csekély, mégis szembetűnő a fejlődés.

Nyilvánvaló, hogy a tesztelt Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 hozza azt a trendet, amely manapság a Fordnál dívik: a szélesre és egyben hangsúlyosra rajzolt hűtőmaszk, az elhúzott vonalvezetésű mellső lámpatestek mind fellelhetők; szigorú krómberakásokkal, mondván, a Fiesta már-már a prémiumszegmens felé kacsintgat. Bár ott elbukik a dolog, hogy a Ford prémiummárkája nyilván a Vignale, de alapvetően egy masszívan felszerelt Titanium Technology-verzió is tudja hozni jócskán a luxusjelleget, érzetet.

Megmaradt minden, ami jellemző a Fiestára

Oldalnézetből látszik leginkább, hogy az új Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 mennyivel hosszabb, s egyben markánsabb lett elődjénél. 4040 milliméteres hossza egyértelműen kiemeli a kisautó-kategóriából, de az 1734 milliméteres szélesség is meggyőzően hat.

A vonalvezetés ebből a perspektívából is hordozza a jellegzetes Fordos elemeket, ívelt tetővel, felfelé húzó övvonallal, vékonyra kanyarított C oszloppal kápráztat. A 17-es kerekek pedig egyenesen laposabbá teszik a Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 összhatását, így az egész autónak egyfajta hamisítatlan sportos karakterisztikát kölcsönöz.

A hátsó lámpaburák kialakítása eltér a korábban megszokottaktól, jelen esetben nem a szélekre lettek kihelyezve az egységek, hanem jelentősen benyúlnak a csomagtérajtó felső harmadába, egy szinten a rendszámtábla-kiképzéssel. Kapunk hátsó szárnyat is, ezáltal a feljebb említett sportos mivolt még erőteljesebben van jelen, az egészhez még egy parányi sportkipufogóvég is dukál – ha már lúd, legyen kövér.

Hangsúlyozzuk: a Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 tesztautónk Titanium Technology elnevezésű pakkot kapott, ennek megfelelően tényleges a kifinomultságérzet az egész autó egységét tekintve.

Átlényegült beltér

Nincs ez másképpen az enteriőrben sem: jó anyagválasztás, kellemes anyagminőség fogadja az utasokat, az egész környezetre a letisztultság, jól értelmezhető átláthatóság illik. A műszeregység rendkívül informatív, persze ahhoz, hogy minden részlet jól felfedje magát, a kormányoszlop állítgatásával azért kell játszani – rövid idő után meghozza gyümölcsét.

Középre helyezve megkapjuk a régóta áhított LCD alapú infotainment kijelzőt, mely segítségével az autó legtöbb használati funkcióját el tudjuk érni hathatósan. Az egység alatt helyezkednek el hagyományosan a keringetés, illetve maga a klíma kezelőszervei, jól, könnyedén elérhető pozícióban.

Nyilván ne számítsunk nagyautós, fejedelmi kényelemre a Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 esetében, viszont az tény, hogy a már unalomig ismételgetett kategória-kérdést felhozva meglepően tágasra sikerült a kialakítás.

Az ülő- és hátlapok kiterjesztése átlagos, tehát átlagos testalkattal bőven kiélvezhető a komfort, elöl és hátul is. A hátsó traktus mind lábtér, mind pedig fejtér tekintetében szintén az átlagost hozza, ami egy Fiesta-nagyságrendbeli autónál kimondottan pozitív értékelést jelent.

Három henger és egy automata

999 köbcentis, 3 hengeres benzines egység kapott helyet a Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6-ban, ehhez egy hatsebességes automataváltót társítottak konfigurálásnál. A benzinmotor maximális teljesítménye kereken 100 lóerő, amit 6500-as percenkénti fordulatszámon kapunk meg, a társított nyomatékmaximum 170 Newtonméter, 4000 RPM-en. Mindkét érték illusztris, figyelembe véve a gyárilag megadott 1131 kilogrammos üres tömeget – a súly-lóerő arány így 11.3 kilogramm/lóerő értékre jön ki.

Ennek megfelelően a Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 dinamikája kitűnő, a háromhengeres egység csak alapjáraton bizonytalankodik, ad tanúbizonyságot a páratlan hengerszámból adódó kiegyensúlyozatlanság-érzetből.

A hatgangos automata áttételezése optimális, a fokozatok kapcsolása is viszonylag akkor történik, amikor a sofőr azt elvárja. Érdekes, hogy az alacsony hengerűrtartalom ellenére a váltó teljesen akadás- és erőlködésmentesen tudja tenni dolgát, nem tapasztaltunk egyszer sem erőhiányból adódó problémát, bakit.

A teljesítményleadás annak rendje, s módja szerint 5000 felett már érezhetővé is vált, a gyorsítás intenzitása azért 80 kilométer/óra környékén visszafogottabbá vált, és alig 12 másodperc kellett a Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6-nak, hogy elérje a 100 kilométer/órát álló helyzetből.

Fogyasztás? Meglepődtünk!

Kicsit féltünk a fogyasztás alakulásától. Ez mindig így van, ha downsizingolt, főként 3 hengeres motorokkal dolgozunk – meg kell mondjuk, kellemes csalódás érte stábunkat. A Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 átlagosan városi körülmények közt beérte 6.6 literrel 100 kilométerre: ez az érték 3 tizeddel elmarad a gyárilag megállapítottól. Országúti viszonyok közt is alulmúltuk a papíron szereplő adatot, ugyanis 4.1 literre sikerült leszorítanunk az autó fogyasztását. Autópályán 2550-as percenkénti fordulatszám mellett haladtunk egyenes, sík vonalon, 130 kilométer/órás sebességgel, az átlag itt 6.1 literrel érkezett.

2017 Ford Fiesta 1.0 EcoBoost A6 specifikációk

Motor

Motortípus: háromhengeres benzinmotor, turbóval

Lökettérfogat: 999 cm³

Maximális teljesítmény: 100 LE @ 6500 ford./perc

Maximális forgatónyomaték: 170 Nm @ 4000 ford./perc

Erőátvitel: elsőkerékhajtás, hatfokozatú automataváltóval

Méretek, egyéb műszaki adatok

Hossz: 4040 mm

Szélesség: 1734 mm

Magasság: 1483 mm

Tengelytáv: 2493 mm

Első gumik mérete: 205/45 R17

Hátsó gumik mérete: 205/45 R17

Tömeg, üresen: 1131 kg

Megengedett össztömeg: 1680 kg

Csomagtartó mérete: 292 liter, 984 literig bővíthető

Üzemanyagtartály mérete: 42 liter

Menetteljesítmények

Végsebesség: 185 km/h

Gyorsulás 0-ról 100-ra: 12.2 s (gyári), 12.2 s (saját mérés)

Fogyasztási adatok

Saját, mért eredmény (átlagos használattal)

Városi: 6.6 l/100 km

Országúti: 4.1 l/100 km

Vegyes: 5.8 l/00 km

Gyárilag mért eredmények

Városi: 6.9 l/100km

Országúti: 4.2 l/100km

Vegyes: 5.2 l/100km

CO2 kibocsátás: 118 g/km

Bővebb információ a Ford magyarországi képviseletének honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: AutóAddikt Facebook oldal

Fotó: Apple iPhone X
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS
ÉRTÉKELÉS
Forma, design
90 %
Kialakítás
90 %
Kezelhetőség, teljesítmény
87 %
Anyagminőség
89 %
Bizonság
90 %
Ár-érték arány
87 %
Előző cikk[TESZT] Volkswagen e-Golf – ha kell, kirohan a világból
Következő cikk[TESZT] Ford Ranger Wildtrak 3.2 Duratorq TDCI 6AT – a legjobb pickup?
teszt-ford-fiesta-1-0-ecoboost-a6-szintlepes-egy-uj-szegmensbeJelentőset lépett előre a Ford Fiesta, az eddigi szériákhoz képest magasszintű a fejlődés. Szegmensén túlmutat egyértelműen.