AutóAddikt Újdonságok Tokói Autószalon 2022: brutális sportautót és egy hamarosan megjelenő sportmodell sportos verzióját...

Tokói Autószalon 2022: brutális sportautót és egy hamarosan megjelenő sportmodell sportos verzióját is bemutatta a Toyota

A kizárólag a japán piacon, limitált, 500 darabos sorozatszámban elérhető GRMN Yaris mellett a Toyota két további izgalmas modellt a GR GT3 Concept elnevezésre hallgató elképesztően látványos sportautót, és az idén Magyarországra is megérkező bZ4X akkumulátoros elektromos SUV GR Sport változatát is megmutatta a 2022-es Tokiói Autószalonon.

A Toyota versenyprogramja mellett a márka utcai sportautóiért és sztenderd autóinak sportos kiviteléért is felelős TOYOTA GAZOO Racing elkötelezett a motorsportban szerzett tapasztalatok utcai autókba való átültetése, és az utcai sport és sportos autók még élménydúsabbá tétele mellett. A versenyistálló a pilótát előtérbe helyező fejlesztéseivel ezúttal a GT3-ban versenyző ügyfeleket is megcélozza:  az ügyfélsportok csúcskategóriáját szem előtt tartva érkezik a GR GT3 Concept. Akárcsak a GR Yaris esetében, ahol egy meglévő koncepció sportosítása helyett a motorsportból érkező autót szelídítettek közútra, a TOYOTA GAZOO Racing a jövőben is elkötelezett a motorsportban való részvétellel fejleszteni az autóit, úgy a GT3 esetében, mint a sorozatgyártású modelleknél, egyre jobb motorsportból származó autókat alkotva.

GR GT3 Concept

A TOYOTA GAZOO Racing célja, hogy minél több ügyfelet bevonjon a motorsport világába, fenntarthatóvá téve azt. Ezen szellemiség jegéyben, a pilótaközpontú autófejlesztést megvalósítva, az ügyfelek motorsportban való részvételének csúcsát képviselő GT3-as kategóriában indulók számára született meg a GR GT3 Concept. Ahogyan a GR Yaris esetében – amely utcai használatra is alkalmas versenyautó, nem csupán egy utcai autó sportosabbá téve –, a versenyistááló célja továbbra is az, hogy a motorsportban gyűjtött tapasztalatokat és felhasznált technológiákat még jobb GT3-as és sorozatgyártású autók fejlesztésére használják fel, amelyek így valódi motorsport-gyökerekkel rendelkeznek. A GT3 Concept műszaki paramétereiről a Toyota egy későbbi, közeli időpontban ígért tájékoztatást.

bZ4X GR Sport Concept

A Toyota első dedikáltan akkumulátoros elektromos autók számára fejlesztett platformjára épülő bZ4X nagyméretű SUV az első az elkövetkező években bemutatkozó bZ modellek sorában, amelyből egyenlőre hetet ígért a Toyota, és lesz közöttük kis és közepes méretű SUV és szedán egyaránt. A modell idén nyáron Magyarországra is megérkezik, ám a Toyota Tokióban egy koncepcióautó formájában megmutatta ennek sportos kivitelű változatát. A bZ4X dedikált akkumulátoros elektromos autó alapjaira épülő bZ4X GR Sport Concept a környezetbarát működés mellett magas szintű vezetési élményeket kínál. A nagy átmérőjű kerekek és az utastérben található sportülések a matt fekete külső panelekkel együtt egyaránt a koncepcióautó fénypontjai közé tartoznak.

Előző cikkMár rendelhető az új, 2022-es Opel Astra, mutatjuk, mennyiért
Következő cikk30 évvel ezelőtt ünnepelte premierjét a W140-es Mercedes-Benz S-osztály kupéja