AutóAddikt Hírek Tovább erősíti jelenlétét Kínában a BMW

Tovább erősíti jelenlétét Kínában a BMW

A müncheni vállalatcsoport aláírta a következő évtől több mint félmillió darab gépkocsit gyártó BMW Brilliance Automotive működését szabályzó keretszerződés hosszú távú kibővítését

A BMW Group tovább erősíti kínai jelenlétét: a müncheni vállalatcsoport és partnere, a Brilliance Automotive Group Holding tegnap Kína miniszterelnöke, Li Ko-csiang és Angela Merkel német kancellár jelenlétében írta alá a közös vállalkozásként üzemeltetett BMW Brilliance Automotive (BBA) működését szabályzó keretszerződés hosszú távú kibővítését. Eszerint 2019-től a BBA éves szinten 520 000 darabra növeli a senjangi Tiexi és Dadong kerületekben működő két létesítmény összesített éves tömegtermelési mennyiségét, miközben a BMW márka sorozatgyártásban kínált első tisztán elektromos meghajtású gépkocsiját, az ugyancsak Senjang városában készülő BMW iX3 modellt Kína már a nemzetközi piacokra is exportálja majd.

„A mai aláírás a közös vállalkozásként üzemeltetett BMW Brilliance Automotive sikertörténetének újabb fejezetét jelöli” – mondta Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „Keretszerződésünk hosszú távú kibővítése még biztosabb alapokra helyezi és megerősíti kínai jelenlétünket, amelyet a jövőben újabb és újabb beruházás, további piaci növekedés, valamint a hálózatról tölthető modellek fejlesztése és gyártása iránti egyértelmű elköteleződés övez. Együttműködésünk új fejezete eközben messze túlmutat aktuális mottónkon: Kínában, Kínáért. A tisztán elektromos meghajtású BMW iX3 ugyanis, amelyet a BBA 2020-ban küld sorozatgyártásba, a világ minden táján megtalálja majd rajongóit” – tette hozzá Harald Krüger.

A BMW márka 2017-ben körülbelül 560 000 darab új autót értékesített Kínában, amely a vállalatcsoport második és harmadik legnagyobb piacának számító Egyesült Államok és Németország együttes teljesítményét is meghaladja. A Kínában értékesített BMW modellek kétharmada tavaly a BBA gyáraiban látott napvilágot. 2018 májusában az előzetes tervek szerint megkezdődött Kínában az új BMW X3 helyi termelése, amely a BMW Group várakozásai szerint még tovább növeli a világ legnagyobb piacának értékesítési eredményét az év második felében. A BMW X3 a bajor prémiumgyártó hatodik olyan modellje, amelynek kínai piacra tervezett változata helyben készül.

„A BMW Brilliance Automotive meghatározó tényezőként veszi ki részét a BMW márka hosszú távon fenntartható kínai sikertörténetéből” – fogalmazott Nicolas Peter, a BMW AG igazgatótanácsának pénzügyekért felelős tagja. „Idén ünnepeljük közös vállalkozásunk fennállásának tizenötödik évfordulóját. Az elmúlt években véghezvitt, kivételesen intenzív kínai növekedésünk kizárólag erős és megbízható partnerünk, a Brilliance segítségével jöhetett létre, együttműködésünk részeként pedig a további jövőbeni növekedés alapjait is lefektetjük” – tette hozzá Nicolas Peter.

„A BMW Brilliance Automotive egy egészen egyedi sikertörténet, a mögötte húzódó bizalmi partnerség pedig ékes példaként emelkedik ki az iparágban” – nyilatkozta Yumin Qi, a Brilliance Automotive Group Holding elnöke. „A közös vállalkozás iránymutatóként járul hozzá Liaoning tartomány gazdasági fejlődéséhez, miközben a régióban élő több ezer munkatársunk megélhetését is biztosítja” – tette hozzá.

Két autógyártó létesítménye mellett a BBA Senjangban egy erőforrásgyártó üzemet is működtet, ahol a kínai piacra készített, hálózatról tölthető BMW modellek nagyfeszültségű akkumulátorai is napvilágot látnak. Ez az első, prémium autógyártó vállalat által működtetett akkumulátorgyár Kínában. 2020-ban a senjangi üzemegyüttes a BMW márka első tisztán elektromos meghajtású gépkocsijának sorozatgyártását is megkezdi, a BMW iX3 modellt Kína a világ számos országába exportálja majd.

Kutatás-fejlesztési részlegein a BMW Brilliance Automotive ma több mint 800 profi szakembert foglalkoztat, közülük négyből hárman Kínában születtek és tanultak. A BBA jelenleg több mint 16 800 munkatárssal büszkélkedhet. Senjangi gyáraiba a BMW Brilliance Automotive a 2009 óta eltelt tíz évben több mint 52 milliárd jüant fektetett be. A Kínában gyártott kétmilliomodik BMW modell 2018 januárjában gurult le a gyártósorról.

Előző cikk[TESZT] Lexus LC 500h Supreme – koncepcióból lett valóság
Következő cikk5 csillagos eredményt ért el az új Nissan LEAF az Euro NCAP tesztjein