AutóAddikt Újdonságok Új BMW 7-es plug-in hibridek: 740e, 740Le, 740Le xDrive iPerformance

Új BMW 7-es plug-in hibridek: 740e, 740Le, 740Le xDrive iPerformance

A BMW i modellek számára kifejlesztett BMW eDrive hajtáslánc-technológia egy forradalmi plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modelltrió képében immáron a vadonatúj BMW 7-es sorozatba is megérkezett.

bmw-7-iperformance-autoaddikt-8

A kivételes adottságokkal felvértezett luxuslimuzin-hármas meghajtásáról egy BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó soros négyhengeres benzinmotor és egy elektromos motor kettőse gondoskodik, az innovatív hajtáslánc maximális rendszerteljesítménye pedig 240 kW / 326 lóerő.

A bajor gyártó zászlóshajójának alap tengelytávolságával kínált BMW 740e iPerformance és a 7-es BMW hosszított tengelytávolságú karosszéria-változatára épített BMW 740Le iPerformance modellpáros letaglózó menetdinamikával, valamint átlagos 100 kilométerre vetített 2,0 – 2,2 liter üzemanyag-fogyasztási és kilométerenkénti kombinált 45 – 50 gramm (a BMW 740Le iPerformance modell esetében 45 – 51 gramm) károsanyag-kibocsátási értékkel nyűgözi le a BMW ügyfeleit. A vadonatúj BMW 740Le xDrive iPerformance modell esetében (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,1 – 2,5 liter / 100 km, kombinált károsanyag-kibocsátás: 49 – 56 gramm / km) az intelligens összkerékhajtás a belsőégésű erőforrás és az elektromotor együttes teljesítményét minden vezetési szituációban a menetdinamika és a hatékonyság szempontjából legoptimálisabb arányban osztja el az első és a hátsó tengely között.

A vadonatúj BMW 7-es sorozat plug-in hibrid modellváltozatai az abszolút vezetési élmény, a hosszú távú menetkomfort és a kimagasló luxus egyedülálló kombinációját kínálják, amelyet a tisztán elektromos, zéró emissziójú mobilitás lehetősége egészít ki. A BMW iPerformance modellek a bajor gyártó EfficientDynamics stratégiájának legátfogóbb négykerekű értelmezését testesítik meg, miközben a BMW eDrive hajtáslánc-technológia és a Carbon Core karosszériaváz-felépítés is a BMW i divízió jövőbe mutató öröksége. A nagyfeszültségű akkumulátor töltésekor a BMW ügyfelei ráadásul a BMW i modellekhez kifejlesztett innovatív termékeket és szolgáltatásokat is maradéktalanul kiélvezhetik. Opcionális extrafelszereltségként a BMW 740e iPerformance, a BMW 740Le iPerformance és a BMW 740Le xDrive iPerformance modellhez is elérhető az elvakítás-mentes BMW Laserlight lézerfényszóró, amely a BMW i8 plug-in hibrid sportautóban ünnepelte autóipari világpremierjét.

A belsőégésű erőforrás és az elektromotor optimális együttműködését egy intelligens energia-menedzsment vezérli. Az elektromos motor többlet-teljesítménye érezhetően fokozza a hajtáslánc dinamikáját – főként az azonnali, gyors gázreakciók esetében –, miközben az elektromos rásegítés okán megnövelt hajtáslánc-hatékonyság és a tisztán elektromos autózás kettőse a vezetési élmény és a hosszú távú fenntarthatóság egyedülálló szimbiózisát kínálja. A BMW 740e iPerformance és a BMW 740Le iPerformance modellpáros hatótávolsága egyetlen feltöltéssel, tisztán elektromos üzemmódban 44 – 48 kilométer az EU-ciklus plug-in hibrid járműveket vizsgáló tesztkörének mérései szerint, a BMW 740Le xDrive iPerformance modell esetében pedig 41 – 45 kilométer (az értékek a gumiabroncs-típusoktól is függnek).

Két világ legjobbjai, avagy a BMW eDrive és a BMW TwinPower Turbo technológia találkozása

A vadonatúj BMW 7-es sorozat plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt modellváltozataiban a legkorszerűbb BMW EfficientDynamics motorcsalád soros négyhengeres erőforrása dolgozik, BMW TwinPower Turbo technológiával. 190 kW / 258 lóerő maximális teljesítményével ez a sorozatgyártású BMW modellbe valaha épített legerősebb négyhengeres benzinmotor. Azonnali teljesítmény-leadásával és rendkívül széles fordulatszám-tartományban (1 550 – 4 400 között mindvégig) rendelkezésre álló 400 Nm csúcs forgatónyomatékával eme 2.0 liter hengerűrtartalmú erőforrás vérpezsdítően sportos, tökéletesen elosztott és letaglózó teljesítménnyel ruházza fel a bajor gyártó valaha készült legzöldebb zászlóshajóját. A négyhengeres benzinmotort számos ponton finomítva igazították a mérnökök a plug-in hibrid hajtáslánc rendszerkövetelményeihez.

bmw-7-iperformance-autoaddikt-1

A folyamatos hajtáslánc-szinkronban működő elektromos motor kimagasló, 83 kW / 113 lóerő maximális teljesítmény-leadásra képes, az elektromos hajtásláncokra jellemző sajátosság jegyében ráadásul 250 Nm csúcsnyomatéka már álló helyzetben is a vezető rendelkezésére áll. Az elektromos motor többlet-teljesítménye lélegzetelállítóan gyors gázreakcióhoz segíti hozzá a belsőégésű erőforrást, miközben az elektromotor a generátor szerepét is betölti: a hibrid üzemmód függvényében az elektromos motor képes az egyenesfutáskor és a fékezéskor keletkező energiát az akkumulátorba táplálni, a benzinmotor megtámogatásával pedig a belsőégésű erőforrás terhelhetőségét is növeli. Az elektromotor a belsőégésű erőforrás által generált energiát is a nagyfeszültségű akkumulátorba továbbítja.

Az elektromos motort a nyolcsebességes Steptronic automataváltóba integrálták a mérnökök, amelynek köszönhetően a tisztán elektromos meghajtás, a dinamikus menetteljesítményt növelő teljesítmény-többlet és az energia-visszatáplálás is rendkívül hatékony módon megy végbe. A nyolcsebességes Steptronic automataváltó kimagasló belső hatékonysággal, kategóriaelső váltási dinamikával és váltási komforttal működik, kompakt méretű elrendezésben. A plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt 7-es BMW-k opcionális extrafelszereltségként kormány mögé szerelt váltófülekkel is felszerelhetők, amelyekkel a bajor gyártó ügyfelei kivételes gyorsasággal, könnyedén, mégis manuális módban kapcsolgathatnak a fokozatok között.

Az intelligens energia-menedzsment által vezérelt belsőégésű erőforrás és elektromotor együttesen 240 kW / 326 lóerő maximális rendszerteljesítményre és 500 Nm maximális rendszer-forgatónyomaték leadására képes. A gázpedál legapróbb érintésére is rendelkezésre álló azonnali gázreakciónak és a hajtáslánc hosszan tartó teljesítmény-leadásának köszönhetően a BMW 740e iPerformance modell 5,4 másodperc alatt, a BMW 740Le iPerformance modell pedig 5,5 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre.

bmw-7-iperformance-autoaddikt-2

A három plug-in hibrid zászlóshajó sportos menetteljesítménye rendkívül alacsony üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékekkel párosul. A BMW 740e iPerformance és a BMW 740Le iPerformance modellpáros átlagos üzemanyag-fogyasztása 2,0 – 2,2 liter 100 kilométeren, miközben kombinált károsanyag-kibocsátásuk kilométerenkénti 45 – 50 gramm (az adatokat az EU-ciklus plug-in hibrid járműveket vizsgáló, típus-specifikus tesztkörének mérései alapján számolták ki, az értékek a gumiabroncs-típusoktól is függnek). A BMW i divízió tervezőmérnöki szaktudásából megszületett BMW eDrive hajtáslánc-technológia kivételes hatékonysága a tisztán elektromos, zéró emissziójú meghajtás esetén mutatkozik meg leginkább. A plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt luxuslimuzinok energia-fogyasztása az EU-ciklus típus-specifikus tesztkörének mérései szerint 12,5 – 13,3 kilowattóra (a BMW 740e iPerformance modell esetében), illetve 12,6 – 13,3 kilowattóra (a BMW 740Le iPerformance modell esetében) 100 kilométerenként (az értékek a gumiabroncs-típusoktól is függnek).

BMW 740Le xDrive iPerformance: tisztán elektromos meghajtás, állandó összkerékhajtással

A valaha készült legzöldebb 7-es BMW összkerékhajtású változata a BMW X5 xDrive40e iPerformance modell által kijelölt ösvényen gurul tovább. A kategóriateremtő SAV modell plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt kiadása a bajor gyártó történetének második olyan modelljeként érkezett meg a piacra, amely az elektromos motor teljesítményét tisztán elektromos meghajtás esetén éppúgy a négy keréken osztja el, mint amikor a belsőégésű erőforrás is bekapcsolódik a hajtásba. Mint ilyen, a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás a vadonatúj BMW 740Le xDrive iPerformance modell esetében is tökéletes tapadást, optimális stabilitást és lenyűgöző agilitást garantál, az időjárási körülményektől és az útviszonyoktól függetlenül még a legtempósabb kanyarokban is.

bmw-7-iperformance-autoaddikt-3

Az első és a hátsó tengely közötti tökéletes teljesítmény-elosztás rendkívül dinamikus gyorsulási képességgel ruházza fel a BMW 740Le xDrive iPerformance modellt, hiszen az álló helyzetből induló és 100 km/órás sebességig tartó utazás mindössze 5,3 másodpercig tart. A modell üzemanyag-fogyasztása mindeközben csupán 2,1 – 2,5 liter átlagos 100 kilométeren, kilométerenkénti 49 – 56 gramm kombinált károsanyag-kibocsátás mellett (az adatokat az EU-ciklus plug-in hibrid járműveket vizsgáló, típus-specifikus tesztkörének mérései alapján számolták ki, az értékek a gumiabroncs-típusoktól is függnek). A BMW 740Le xDrive iPerformance modell kombinált energia-fogyasztása az EU-ciklus típus-specifikus tesztkörének mérései szerint 13,2 – 13,9 kilowattóra 100 kilométerenként (az értékek a gumiabroncs-típusoktól is függnek).

Innovatív eDrive gomb, amellyel a teljes hajtáslánc személyre szabható

A BMW ügyfele a középkonzolon található eDrive gomb használatával teljes mértékben személyre szabhatja a vadonatúj BMW 7-es sorozat plug-in hibrid hajtásláncának működési beállításait. AUTO eDRIVE hibrid üzemmódban az intelligens energia-menedzsment gondoskodik róla, hogy a belsőégésű erőforrás és az elektromos motor maximális rendszer-hatékonyság szerint, optimális menetdinamikát kínálva működjön együtt. Az alapbeállításként szolgáló üzemmód alacsony és mérsékelt sebességnél tisztán elektromos meghajtásba kapcsolja a hajtásláncot, hogy minél inkább kihasználja a zéró emissziójú mobilitásban rejlő lehetőségeket. A belsőégésű erőforrás ez esetben mindössze 80 km/óra körüli sebességnél, illetve intenzív gyorsulás esetén kapcsolódik be a hajtásba.

bmw-7-iperformance-autoaddikt-4

Az innovatív eDrive gomb megnyomásával a vezető a MAX eDRIVE funkciót is aktiválhatja, amely a tisztán elektromos meghajtást kelti életre. Ez esetben a plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt 7-es BMW meghajtását kizárólag az elektromos motor végzi, miközben padlógázra a belsőégésű erőforrás is azonnal bekapcsolódik a hajtásba. MAX e-DRIVE üzemmódba kapcsolva a vadonatúj BMW 7-es sorozat BMW iPerformance modellváltozatai tisztán elektromos meghajtással 140 km/órás végsebességre képesek.

Az akkumulátor töltöttségét őrző Battery Control funkció minden körülmények között fenntartja a nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintjét, miközben teljes terheléssel működteti a belsőégésű erőforrást. A BMW ügyfele 30 és 100 százalék között bármilyen töltöttségi értéket megjelölhet, amelyet a rendszer az utazás egy későbbi szakaszában, tisztán elektromos meghajtásra használ fel. A nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintje így például autópályás szakaszokon mindvégig fenntartható vagy az egyenesfutás, illetve fékezés során keletkező energia visszatáplálásával akár még tovább növelhető, hogy az így eltárolt töltöttséget a hajtáslánc később a nagyvárosi forgalomban való araszoláshoz használja fel, zéró emisszió mellett.

Vezetési üzemmód-választó ADAPTIVE üzemmóddal és minden korábbinál tisztábban érezhető különbséggel a SPORT, a COMFORT és az ECO PRO üzemmód között

A vadonatúj BMW 7-es sorozat plug-in hibrid modellváltozatait már az alapfelszereltség részeként vezetési üzemmód-választóval (Driving Experience Control) kínálja ügyfeleinek a gyártó. A középkonzolra helyezett gombok megnyomásával a vezető számos különféle hajtáslánc-beállítást aktiválhat, amelyek a jármű menetdinamikája mellett az utazás komfortját és a hajtáslánc hatékonyságát is optimalizálják. A legapróbb részletekig személyre szabható üzemmódok sorát az ECO PRO, a COMFORT és a SPORT módok színesítik, amelyek a plug-in hibrid hajtásláncnak köszönhetően minden korábbinál érezhetőbben különböznek egymástól.

bmw-7-iperformance-autoaddikt-5

A vezetési üzemmód-választó mindezeken felül az ADAPTIVE üzemmód opcióját is felkínálja, amelyet aktiválva a jármű beállításai folyamatosan a vezető stílusához és az autó előtti útszakasz sajátosságaihoz alkalmazkodnak.

Nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor: kifejezetten a vadonatúj BMW 7-es sorozat plug-in hibrid hajtásláncához tervezve, helytakarékos beépítéssel

A vadonatúj BMW 7-es sorozat BMW iPerformance modelljeiben dolgozó nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor maximális kapacitása 9,2 kilowattóra, amelyből a rendszer nettó 7,4 kilowattórát hasznosít. Az akkumulátort a tervezőmérnökök a hátsó üléssor alatt helyezték el, amely így egyszerre helytakarékos megoldás és ezáltal az egység ütközés esetén is biztonságban marad. Azáltal pedig, hogy a plug-in hibrid hajtáslánc elektromotorját a nyolcsebességes Steptronic automataváltóba, míg a nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátort a hátsó üléssor alá építették be, a vadonatúj BMW 7-es sorozat BMW iPerformance modellváltozatai a luxuslimuzin teljes értékű csomagterét kínálják. A 420 literes csomagtér-térfogat a plug-in hibrid luxuslimuzinok jelenleg legnagyobb megegyező értéke a kategóriában. Sőt mi több, a csomagtér térfogata mellett az osztott térelrendezés opciója is kategóriaelső mércét állít fel a plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt luxuslimuzinok mezőnyében.

A nagyfeszültségű akkumulátor, az elektromos motor és a feszültség-átalakító közötti energiaáramlást a plug-in hibrid hajtáslánc teljesítmény-elektronikája vezérli, amelyet ugyancsak a vadonatúj 7-es BMW legzöldebb modellváltozataihoz fejlesztettek ki a mérnökök. A teljesítmény-elektronika a nagyfeszültségű akkumulátor és a 12 volton üzemelő fedélzeti elektronikai rendszerek közötti energiaáramlást is a feszültség-átalakító segítségével szabályozza.

Egyszerű, gyors és rugalmas járműtöltés a BMW 360° ELECTRIC portfólió innovatív termékeinek és szolgáltatásainak köszönhetően

A plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt 7-es BMW-k nagyfeszültségű akkumulátora hagyományos háztartási aljzatról, a nagyobb töltési sebességre kifejlesztett BMW i Wallbox fali töltők használatával és nyilvános töltési pontokon is feltölthető. Az akkumulátor háztartási aljzatról négy, míg a BMW i Wallbox használatával három óra alatt tölthető fel teljesen. A BMW i modellekhez kifejlesztett BMW 360° ELECTRIC portfólió része a ChargeNow járműtöltési infrastruktúra-szolgáltatás is, amely nem csupán a BMW i divízió négykerekűinek, de a BMW iPerformance modellek számára is számos partner nyilvános töltési pontjához garantál közvetlen hozzáférést és kényelmes számlázási megoldást.

bmw-7-iperformance-autoaddikt-7

Kiegészítő állófűtés és légkondicionáló már az alapfelszereltség részeként

A BMW 740e iPerformance, a BMW 740Le iPerformance és a BMW 740Le xDrive iPerformance modellek rendkívül széleskörű alapfelszereltségének része a LED-es első fényszóró-pár, a BMW okoskulcs (BMW Display Key), a BMW ConnectedDrive navigációs csomag, az okostelefonok vezeték nélküli töltését lehetővé tevő induktív telefontöltő opció, az érintőképernyővel kiegészített BMW iDrive operációs rendszer, valamint a világszerte egyedülálló BMW Gesztusvezérlés is. A bajor gyártó ügyfelei ezen felül kiegészítő állófűtést és légkondicionálót is kapnak a legzöldebb zászlóshajókhoz, amelynek segítségével már az utazás megkezdésére a kívántak szerint állíthatják be az utastér hőmérsékletét. Az állófűtéshez és légkondicionálóhoz szükséges energiamennyiséget a rendszer a nagyfeszültségű akkumulátorból, töltés közben pedig a töltési hálózatból nyeri.

Az akkumulátor töltési aljzata a 7-es BMW bal első kerékíve fölött, egy mechanikusan működtetett ajtó mögött található, a magasra helyezett csatlakoztatási lehetőség így még egyszerűbbé teszi a töltési folyamatot. A BMW iPerformance modellek alapfelszereltségének része a hagyományos háztartási aljzatokhoz csatlakoztatható töltőkábel is, amely helytakarékossági okokból a csomagtérben, egy táskában kapott helyet. A BMW 740e iPerformance, a BMW 740Le iPerformance és a BMW 740Le xDrive iPerformance modellek utasterében található legjelentősebb hibrid-specifikus funkciók – az eDrive gomb mellett – a központi műszeregység és a központi kijelző típus-specifikus grafikái és opciói. A karosszérián a C-oszlopokra helyezett egy-egy „eDrive” logó, az első kerékívek mögött egy-egy BMW i embléma (a bal és a jobb oldalon egyaránt), a BMW i kék hűtőrács-lamellák és a kék kerékagy-borítások hirdetik a BMW i divízió forradalmi örökségét.

bmw-7-iperformance-autoaddikt-6

Kivételes hajtáslánc-hatékonyság az abszolút vezetési élmény, a hosszú távú menetkomfort és a kimagasló luxus egyedülálló kombinációjával

A vadonatúj BMW 7-es sorozat modellpalettájának BMW iPerformance képviselői a kivételes hajtáslánc-hatékonyságot a luxus színvonalú vezetési élményben és a hosszú távú utazási komfortban rejlő kiváltságokkal egyesítik, amelyek a jelenkor csúcstechnológiáinak alkalmazásával a jövő innovációi felé vezető utat jelölik ki. A legzöldebb zászlóshajók a széleskörű alapfelszereltségen túl komfortülésekkel, aktív ülésszellőztetéssel, masszázs funkcióval kiegészített, hát- és nyakizmokat is átmozgató nyolcpontos Vitalitás programmal és komfort-ülésfűtés (Heat Comfort) csomaggal is felszerelhetők. A hosszított tengelytávolságú BMW 740Le iPerformance és BMW 740Le xDrive iPerformance modellekhez a hátsó üléssor Executive Lounge opciója is elérhető. Sőt mi több, eme modellpároshoz a Sky Lounge panoráma üvegtető is elérhető opció.

A vezetést támogató rendszerek széles palettáján olyan újgenerációs opciók találhatók, mint a BMW Head-Up kijelző, a parkolóasszisztens (Parking Assistant), a Driving Assistant csomag, a Driving Assistant Plus csomag és a Surround View rendszer. A vadonatúj BMW 7-es sorozat BMW iPerformance modelljeihez az M Sport felszereltségi csomag, a Pure Excellence külső és belső dizájncsomag, valamint a BMW Individual Design Composition funkció is elérhető opció.

Az elektromos hajtásláncok típus-specifikus konfigurációk szerinti, rugalmas és hatékony gyártása

A BMW Group a BMW i modellek fejlesztése során megszerzett szakmai tapasztalatot saját gyártású elektromos motorjai és nagyfeszültségű akkumulátorai termelése során is széles körben alkalmazza. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia innovációit a BMW iPerformance modellek is megörökölték. A vállalatcsoport elektromos hajtásláncok terén felhalmozott kimagasló szakértelme nem csupán az elektromos motorok és a nagyfeszültségű akkumulátorok kivételes teljesítményében, de a gyártási folyamatokban is visszaköszön. A forradalmi eDrive hajtáslánc-technológia intelligens moduláris felépítése és a rugalmas gyártási koncepció lehetővé teszi, hogy a BMW Group a frissen felmerülő ügyfél-igényekre és piaci követelményekre világszerte gyorsan és pontosan reagáljon.

bmw-7-iperformance-autoaddikt-9