AutóAddikt Újdonságok Új Hyundai Santa Cruz koncepció városi kalandoroknak

Új Hyundai Santa Cruz koncepció városi kalandoroknak

Minden kétséget kizáróan modern korunk városiasodása alapvető hatással van a piacra.

hyundai_santa_cruz_crossover_truck_tanulmany

Ez a trend különösen erőteljesen érvényesül a fiatal felnőttek esetében, akiknek általában sűrűbb forgalommal, nagyobb dugókkal, szűkebb parkolóhelyekkel kell szembesülniük. Ezek a ’városi kalandorok’ merőben új szemlélettel fordulnak a világhoz: a virtuális és társadalmi közösségekben egyaránt rendkívül aktívak, feltett szándékuk, hogy lakó- és munkahelyükön élhetőbb környezetet teremtsenek. Ehhez pedig egy olyan, sokoldalú járműre van szükségük, amely utasokat és rakományt egyaránt képes szállítani, ugyanakkor kellően takarékos ahhoz, hogy illeszkedjen egyedi, városi életvitelükhöz.

Az Y generáció egyedi elvárásaihoz igazodva a Santa Cruz egészen más alapvető értékekkel bír, mint a hagyományos pick-upok. Úgy tervezték, hogy elsősorban kifejező, takarékos és jól manőverezhető legyen. A Hyundai tervezői olyan merész formatervet alkottak, amely széles, magabiztos kiállásával és agresszív sziluettjével ezt az életstílust tolmácsolja. Elölnézetből a függőleges, hatszögletű hűtőmaszk határozza meg a megjelenést; ezt két oldalt lépcsőzetesen felfutó vonalak, méhsejt-szerkezetű, burkolatlan, projektoros ikerfényszórók, valamint markáns LED-es ködfényszórók keretezik. Oldalnézetből a központi anyával szerelt, túlméretes kerekek, az egyedi mintázatú Michelin® abroncsok és a sárga Brembo® féknyergek dominálnak.

A praktikus, hátrafelé nyíló hátsó ajtók megkönnyítik a beszállást a Santa Cruz hátsó ülésére, ugyanakkor tökéletesen illeszkednek az első ajtók kialakításához. A kerékíveken, a tetőn és a plató oldalfalának felső élén praktikus lekötési pontok szolgálnak a legkülönfélébb méretű és alakú rakomány rögzítésére. Hátulról a markánsan megrajzolt plató uralja a képet, amely egyedi, fiókokra emlékeztető kihúzhatóságával hosszabbítható meg, és így terebélyesebb rakomány szállítására is alkalmassá tehető.

A fejlett hajtáslánc meghatározó jellemzője a takarékos üzem. A környezetbarát, 2,0 literes turbódízel motor legnagyobb teljesítménye 190 LE, maximális forgatónyomatéka 407 Nm, az átlagos üzemanyag-fogyasztás 6,0 l/100 km körüli. A Santa Cruz a Hyundai HTRAC összkerékhajtási rendszerét kapta meg.

A tanulmányautó célszerűen szerény méretű; a négyajtós, ötüléses kialakítás ellenére alapterülete nem nagyobb egy kompakt szabadidő-járműnél. Ennek köszönhetően ideális arra, hogy a városi dzsungelben barangoljunk, és olyan, szűk parkolóhelyekre is befér, amelyekről a legtöbb pick-up vezetőjének le kell mondania. Vezethetősége is a kompakt szabadidő-járműveket idézi, ugyanakkor a sokoldalú plató révén teljesen elszigetelhetők egymástól az utasok és a szállítandó rakomány. Legyen szó bármilyen tevékenységről, a piszkos, nedves vagy terebélyes tárgyak külön utaznak.

Ezek ráadásul nyugodtan az autóban hagyhatók egész nap, hála a beépített, merev platófedélnek, amellyel tisztán és biztonságosan szállítható a rakomány, és amely használaton kívül felcsévélhető. A Santa Cruz tökéletes választás azok számára, akik a kompakt szabadidő-járművek menettulajdonságaira vágynak, de gyakran szállítanak piszkos tárgyakat, sportfelszerelést.

Időnként több helyre van szükség. A Santa Cruz ezekre a helyzetekre is felkészült: innovatív hátfal-toldata lehetővé teszi, hogy szükség esetén meghosszabbítsuk a platót. Teljesen kihúzott állapotában a Santa Cruz jóval többet képes szállítani, mint amit szerény alapterülete alapján elvárnánk tőle: az autó a városi kalandorok minden tervezett vagy váratlan igényét képes kielégíteni.

Az autóiparban korábban történtek már próbálkozások a platós kisteherautók praktikumának és a személygépkocsik menettulajdonságainak az egyesítésére, ám ezek egyike sem tudta maradéktalanul kielégíteni a vásárlók gyakorlati elvárásait. A legtöbb ilyen járművel a hagyományos pick-upok vásárlóit célozták meg a gyártók, ám az azokhoz hasonló áron kínált, de korlátozott erényekkel bíró termékek nem rendelkeztek valódi hozzáadott értékkel. A Santa Cruz ezzel szemben nem szeretne a platós kisteherautók alternatívája lenni, így a vontatási képességek, a hasznos terhelhetőség vagy a szabad hasmagasság nem szerepelt az elsődleges fejlesztési szempontok között. A Santa Cruz inkább a szedán- és SUV-vásárlókat szólítja meg, akik még praktikusabb járműre vágynak, amely mentes a hagyományos platós kishaszonjárművek minden hátrányától.