AutóAddikt Újdonságok Volkswagen Golf GTI Clubsport: 265 lóerős jubileumi modell a Golf GTI 40....

Volkswagen Golf GTI Clubsport: 265 lóerős jubileumi modell a Golf GTI 40. évfordulójára

A következő év elején ünnepli 40. évfordulóját a sportos kompakt osztály ikonikus alakja, a Golf GTI. A Volkswagen egy előremutató különkiadással emlékezik meg a történelmi mérföldkőről: bemutatkozik az új Golf GTI Clubsport. A Frankfurti Nemzetközi Autószalon (IAA) alkalmával nyerhetünk először betekintést a minden idők legerősebb szériagyártású GTI adataiba.

Der neue Volkswagen Golf GTI Clubsport

A GTI megálmodója ezzel folytatja a jubileumi modellek nagy hagyományát; hasonlóan exkluzív különkiadású modellekkel emlékeztek meg a 20., a 25., és a 35. évfordulókról is. Az évfordulós kiadást hajtó turbófeltöltős közvetlen-befecskendezésű motor 195 kW/265 LE teljesítmény leadására képes, amely 35 lóerővel több a korábbi legerősebb Golf GTI modellnél. Ez azonban nem minden. Egy rövid időre – alkalmanként körülbelül 10 másodpercre – a “boost” funkció segítségével a vezető megnövelheti a motor teljesítményét további 10 százalékkal 290 lóerőre. Ez a funkció egyszerűen a gázpedál gyors megnyomásával aktiválható.

A Golf GTI 6 másodperc alatt sprintel 100 km/h sebességre a hatfokozatú manuális sebességváltóval, míg az opcionális hatfokozatú kettős tengelykapcsolós váltóval felszerelt (DSG) változat még ennél is gyorsabban, 5,9 másodperc alatt éri el ezt a sebességet. A Golf GTI Clubsport végsebessége 250 km/h (DSG: 249 km/h). Az üzemanyag-fogyasztás adataira pillantva szembetűnő, hogy milyen hatékonyan alakítja át a sportautó a motor erejét hajtóerővé. Manuális sebességváltóval az átlagos fogyasztás 6,9 l/100 km (160 g/km CO2-kibocsátás); DSG váltóval pedig 6,7 l/100km-re (155 g/km CO2-kibocsátás) adódik a fogyasztás.

A Volkswagen nem csupán a jubileumi modell motorjának erejét növelte, hanem átfogóan átalakította a jármű dizájnját is, valamint tovább gazdagította felszereltségét és optimalizálta aerodinamikai tulajdonságait. A nagy teljesítménynek és a jelentősen megnövekedett leszorítóerőnek köszönhetően az új Golf GTI Clubsport menetdinamikája a legjobb versenysport modellekkel is felveszi a versenyt. Mindez magas sebesség melletti “betonszaggató” kezelhetőségi tulajdonságokat és lélegzetelállító fordulékonyságot eredményez.

A Golf GTI Clubsport alapszíne az ”Oryx Fehér” (más színek is elérhetőek); míg kontrasztként teteje fekete színű. A Volkswagen dizájnerei teljesen új első lökhárítót, új oldalküszöböket, hátsó diffúzort, új többrészes tetőspoilert és exkluzív könnyűfém keréktárcsákat álmodtak meg az évfordulós modell számára. Ezek a különlegességek azonnal kiemelik a ”szülinapos” modellt a már ismerős GTI modellek közül.

Stílusát tekintve a Golf GTI Clubsport oldalprofilja az eredeti Golf GTI-n alapul, amelynek karakterisztikus jegye volt az ütköző magasságában az oldalán – az első és a hátsó sárvédő között – végigfutó széles fekete dizájncsík. Ez a csík, az 1976-os Golf GTI előtt tisztelegve, megtalálható az évfordulós modell oldalán, ”Clubsport” felirattal kiegészítve. A fekete dizájncsík tovább fut a jármű eleje felé a lökhárító új légterelő elemén. Az opcionális ”Bresica” 19 colos könnyűfém keréktárcsák külön az új Golf GTI Clubsport számára készültek, ezzel is növelve az autó dinamikus összhatását. Az évfordulós modell alapfelszereltsége a 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsa, ami szintén teljesen új. Apró részletként jelennek meg az autó oldalán a fényesfekete visszapillantó-tükör házak.

Az átalakított tetőspoiler – amelyet szélcsatornában tökéletesítettek – jóval nagyobb a jelenlegi GTI modelleken található társainál. A teljes egészében feketére fényezett tető és az arra épített szárnyszerű tetőspoiler között szűk légrés található. A fényesfekete és ”Oryx Fehér” színű tetőspoiler a tető vonalvezetése fölé emelkedik. A jármű farrésze alul is egyedi kialakítást kapott. Hátulról, oldalról nézve látható, hogy a küszöbön lévő hátsó splitter vonala tovább folytatódik a hatalmas hátsó diffúzorban, ami szintén új fejlesztés. A szín ezen a részen is fényesfekete. A duplacsöves kipufogórendszer módosított króm végcsövei elegánsan simulnak a diffúzorba, átmérőjük pedig jóval nagyobb, mint az ismert Golf GTI modelleken. A LED technikájú hátsólámpák sötét vörös-fekete összeállításban érkeznek.

Az utastérben olyan ikonikus elemek is megtalálhatók, amelyeket egyik GTI sem nélkülözhet; az egyéni ergonómikus sport ülések skótkockás kárpitozással, a piros díszvarrások, a golflabda alakú sebességváltó gomb és a fekete tetőkárpit. Ezek a sportos jellegzetességek most még egyedibbek lettek a Golf GTI Clubsportban.  Az évfordulós kiadásban például a sportülések helyett állítható kagyló versenyülések kaptak helyet. Az ülések részben Alcantara bőrborítást, a háttámlák és üléspárnák méhsejt mintázatú díszítést kaptak, a háttámlán emellett természetesen megtalálható az ikonikus GTI felirat. A biztonsági öveket vörös csíkok díszítik. A „Honeycomb 40” dizájncsomagban található dizájncsíkok (műszerfal, középkonzol és ajtók) még exkluzívabb megjelenést kölcsönöznek a belső térnek. A sportos dekorelemek között találjuk továbbá az Alcantara bőrbetétet a sebességváltón, az Alcantara borítású sportkormányt (GTI emblémával, vörös varrással és a 12 órát jelző gyűrűvel) és az egyedi, vörös szegélyű szőnyegeket. Amikor a vezető és az első utas kinyitják az ajtót, rozsdamentes acélból készült, vörös GTI felirattal ellátott oldalküszöbök fogadják őket.

Előző cikk[TESZT] Ford Mondeo Vignale 2.0 TDCi AWD Powershift – különleges bánásmód
Következő cikkVilágpremierrel és sok innovációval jelentkezik a MINI a 2015-ös Frankfurti Nemzetközi Autószalonon