AutóAddikt Újdonságok 2024-es BMW 5 Touring: négyféle hajtáslánc-technológia, egyazon ígéret

2024-es BMW 5 Touring: négyféle hajtáslánc-technológia, egyazon ígéret

A BMW Group dingolfingi gyárában megkezdődött az új BMW 5-ös Touring sorozatgyártása. A nóvum a prémium szegmens első olyan képviselője, amely nem csupán benzines és dízelüzemű erőforrásokkal, illetve plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával, de tisztán elektromos meghajtással is elérhető. A BMW i5 Touring így a dingolfingi üzem elmúlt szűk három esztendejének negyedik zéró emissziójú modelljeként gurul le a gyártósorról.

„A BMW 5-ös Touring különösen fontos Németország és az európai piac számára, rengeteg ügyfél várja már” – fogalmazott Christoph Schröder, a BMW Group dingolfingi gyárának igazgatója. Május végén azonban véget érnek a várakozások, a BMW 5-ös Touring hatodik nemzedékének első példányai ugyanis megérkeznek a márkakereskedésekbe. Az újdonság már rendelhető.

1991-es debütálása óta a BMW 5-ös Touring kizárólag az alsó-bajorországi üzemben készül, a modellből az elmúlt évtizedek során összesen már több mint 1,2 millió darab látott napvilágot. Ahogyan elődmodellje, úgy az új BMW 5-ös Touring is a BMW 5-ös limuzinnal, a BMW 4-es sorozattal és a BMW 6-os sorozattal közös gyártósoron készül, hajtáslánc-technológiától függetlenül. A BMW Group hozzávetőlegesen 80 millió euró befektetésével készítette fel a létesítményt az új BMW 5-ös Touring érkezésére.

„Nekünk itt, Dingolfingban a BMW 5-ös sorozat a génjeinkbe van kódolva. Az új Touring sorozatgyártásának beindítása pedig a következő lépés a sikeres modellsorozatunk megújulása felé vezető úton” – tette hozzá Christoph Schröder. Tavaly a Dingolfingban napvilágot látott új modellek mintegy harmadát a BMW 5-ös sorozat adta. Idén a Touring modell érkezésével ez az arány jelentős mértékben nőhet, olyannyira, hogy akár az 50 százalékot is megközelítheti.

Átlagos üzemanyag-fogyasztási, illetve kombinált energiafogyasztási és károsanyag-kibocsátási adatok

A BMW i5 eDrive40 Touring kombinált energiafogyasztása (WLTP): 16,5 – 19,3 kWh / 100 km; tisztán elektromos hatótávolsága (WLTP): 483 – 560 km.

A BMW i5 M60 xDrive Touring kombinált energiafogyasztása (WLTP): 18,3 – 20,8 kWh / 100 km; tisztán elektromos hatótávolsága (WLTP): 445 – 506 km.