AutóAddikt Hírek A Hyundai Kona Electric értéktartási kilátásait nagyban javították a legutóbbi modellfrissítések

A Hyundai Kona Electric értéktartási kilátásait nagyban javították a legutóbbi modellfrissítések

A Hyundai Kona Electric legutóbbi modellfrissítései várhatóan növelik a modell használtpiaci értékét, derül ki az Autovista Intelligence független értéktartási útmutatóban közölt új adatokból. A várható átlagos használtpiaci érték három év és 60 000 kilométer után most 6,4 százalékkal magasabb, mint az előző modellévben volt*. 

Az új modellévre érvényes, a közelmúltban gyártásba került módosítások keretében a Kona Electric új, 10,25 colos infotainment rendszert kapott Bluelink telematikai és csatlakoztatott jármű szolgáltatásokkal kiegészítve, míg a rövidebb töltési időről az új 10,5 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltő gondoskodik. Az új modellévben a gumiabroncsok specifikációi is módosultak, aminek köszönhetően akár 8%-kal nő az egy feltöltéssel megtehető távolság (484 km, WLTP norma).

A várakozások szerint a Kona Electric az öt legnagyobb európai piacon eredeti értékének** átlagosan 47,2 százalékát tartja meg; a konkrét használtpiaci érték piactól függően 37,5 és 59,7 százalék között változik. Ezek az előzetes, becsült értékek a vételár, az értékesítési csatornák összetétele, a felszereltségi szintek, valamint számos további szempont figyelembe vételével születtek, és azt mutatják meg, hogy három év, illetve 60 000 kilométer elteltével várhatóan milyen beszámítási értéket képvisel majd a típus új autó vásárlásakor. A vonatkozó adatokat Németországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban gyűjtötték. Az adatok arra is rámutatnak, hogy a Kona Electric várhatóan magasabb használtpiaci értékkel bír majd, mint legfontosabb elektromos (EV) vetélytársainak többsége.

Kona Electric várható használtpiaci érték (residual value, RV), piacok szerint **

 vs. legfontosabb EV vetélytársak
NémetországPeugeot e-208 RV (%): 49,5Kona Electric (64 kWh) RV (%): 49
Opel/ Vauxhall Corsa-e RV (%): 47,2BMW i3 RV (%): 40,9
Egyesült KirályságKona Electric (64 kWh) RV (%): 59,7
BMW i3 RV (%): 44,9Peugeot e-208 RV (%): 44,6
Opel / Vauxhall Corsa-e RV (%): 43,2 
SpanyolországPeugeot e-208 RV (%): 45,9Kona Electric (64 kWh) RV (%): 41,9Opel/ Vauxhall Corsa-e RV (%): 41,9
Peugeot e-2008 RV (%): 41,0 
OlaszországKona Electric (64 kWh) RV (%): 48,0BMW i3 RV (%): 47,3Opel / Vauxhall Corsa-e RV (%): 46,9
Peugeot e-208 RV (%): 43,8 
FranciaországOpel / Vauxhall Corsa-e RV (%): 40,2Peugeot e-2008 RV (%): 39,3
Peugeot e-208 RV (%): 38,3Kona Electric (64 kWh) RV (%): 37,5

Az Egyesült Királyságban várható, piacvezető becsült értéktartási értéket a CAP Automotive által közölt adatok is megerősítik: az ő előrejelzéseik szerint egy hároméves Kona Electric beszámítási értéke eléri az eredeti vételár 52,3 százalékát.

„A Kona Electric a kategória egyik legkiválóbb hatótávolsága mellett fejlett kapcsolódási és biztonsági szolgáltatásokat kínál, mindezt egy merész formatervezésű városi szabadidőjármű karosszériájában. Ezek a jellemzők mind hozzájárulnak a kategóriaelső értéktartáshoz.” – mondta Olivier Ferry, a Hyundai Motor Europe céges értékesítésekért és remarketingért felelős igazgatója. „Az ötéves, kilométer-korlátozás nélküli garancia, valamint a nagyfeszültségű akkumulátorra vonatkozó, nyolc éven vagy 160 000 kilométeren át érvényes garancia mellett az értéktartásra vonatkozó előrejelzés még kedvezőbbé teszi az eleve vonzó vásárlási ajánlatot az ügyfelek számára.”

A hosszú hatótávolság és a divatos formaterv is hozzájárul a Kona Electric sikeréhez

A Kona Electric sikerének egyik legfontosabb pillére a modell hosszú hatótávolsága: elektromos autó vásárlásakor ez ugyanis az egyik elsődleges szempont az ügyfelek számára. A legújabb generációs Kona Electric 64 kWh akkumulátorral szerelt kivitele egyetlen feltöltéssel akár 484 kilométert tud megtenni, míg a 39 kWh-os modell hatótávolsága eléri a 305 kilométert. 

Nem kevésbé jelentős szempont, hogy szabadidőjárműről, méghozzá merész, erőtől duzzadó formatervű szabadidőjárműről van szó. Soha nem volt ekkora a kereslet a szabadidőjárművek iránt, és ezen belül kifejezetten vonzóvá teszik a Kona Electric modellt plasztikus vonalai, LED-es lámpatestei, valamint áramvonalas, 17 colos könnyűfém keréktárcsái. A fejlett biztonsági és kapcsolódási szolgáltatások biztosítják az ügyfelek jelentős része által elvárt technológiai tartalmat. Ehhez társul a Hyundai ötéves, kilométer-korlátozás nélküli garanciája, valamint a nagyfeszültségű akkumulátorra vonatkozó, 8 éven vagy 160 000 kilométeren át érvényes garancia. Mindezek együtt kimagasló hosszú távú értéktartást biztosítanak.

A Hyundai városi crossovere bemutatása óta folyamatosan gyűjti a szakmai elismeréseket. 2019-ben felkerült a WardsAuto ’10 legjobb motor’ listájára, majd az Auto Express Újautó-díjain elnyerte az ’Év megfizethető elektromos járműve’ címet. 2019 decemberében a Which? magazin az ’Év termékének’ választotta meg a Kona Electric-et; a Hyundai elektromos járműve az összes kategória (a technológiai termékektől a háztartási cikkekig) 3500 terméke közül diadalmaskodott.

A Hyundai 2020-ban Európában, a Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) üzemében is megkezdte a Kona Electric gyártását. A csehországi gyár, valamint a koreai Ulsanban működő üzem együttes termelése lehetővé teszi, hogy a Hyundai a tavalyinál nagyobb darabszámban biztosítsa a Kona Electric modellt európai ügyfelei számára, és ezzel már 2020 során a károsanyag-kibocsátás nélküli járművek legnagyobb forgalmazójává váljon Európában.