AutóAddikt Magazin A megfelelő gyújtógyertya az autó megbízható működésének egyik legfontosabb feltétele

A megfelelő gyújtógyertya az autó megbízható működésének egyik legfontosabb feltétele

Ahhoz, hogy járművünk a lehető legmegbízhatóbb működést produkálja a hétköznapokon, elengedhetetlen a megfelelő gyújtás minőségi működése. Persze ez a folyamat és maga a mechanizmus is rendkívül összetett, ennek megfelelően számos meghibásodás és ezzel együtt hibaforrás is számításba jöhet egy esetleges kellemetlenség bekövetkezésekor.

Alapvetően a motor teljesítményére van kihatással a rosszul működő gyújtás. A leggyakoribb ilyen irányú meghibásodások okát a gyújtógyertyák terén kell keresnünk. Ez egyben a legegyszerűbb is – legalábbis, ami a hiba kiküszöbölését és annak elhárítását jelenti. 

Mikor gyanakodjunk arra, hogy a gyújtás – feltehetően az elhasználódott, szennyeződött gyújtógyertyáknak köszönhetően – meghibásodott? Rendkívül szimpla: az autó teljesítménye romlik, az autó menet közben rángat, a motor kihagy, szélsőségesebb esetekben leáll, és nehéz, vagy egyáltalán nem lehet újraindítani.

Ilyenkor legtöbb esetben az elhasználódott, szennyeződött gyújtógyertyák cseréje jelentheti a végső megoldást. Ha rendelkezünk némi tapasztalattal és kézügyességgel, minden további nélkül megoldhatjuk otthon, házilag is a cserét – persze figyeljünk alaposan a részletekre. Mindenképp válasszunk megfelelő szerszámokat – a helyes méretezésű gyertyakulcsokra különösképp ügyeljünk. Továbbá nem árt, ha ismerjük az autónk megfelelő paramétereit a csavar-nyomatékokat illetően, ugyanis nem mindegy, mekkora nyomatékot alkalmazunk a beszerelésnél. Ehhez remek nyomatékkulcsok állnak rendelkezésre. Viszont dönthetünk úgy is, hogy inkább hivatalos márkaszervizre bíznánk a procedúrát, energiát és időt takarítva meg ezzel, felesleges stressztől kímáéve meg önmagunkat. A Denso gyújtógyertyák régóta fenntartott presztízsnek örvendenek minőségi kivitelezésük miatt, megbízhatóak, és kifejezetten pénztárcabarát, költséghatékony alternatívát jelentenek egy-egy gyertyacsere esetén is.

Amint a fentiekből láthattuk, a DENSO gyújtógyertyák a gyártók kínálatában nagyon keresett termékkategóriák, megfelelő minőségűek és megfelelnek a szigorú gyártási előírásoknak. A DENSO Corporation japán illetőségű nemzetközi autóalkatrész-gyártó cég, mely 1949-ben, a Toyota-csoportból kiválva alakult meg Nippon Denso Co. Ltd. elnevezéssel. A vállalat jelenlegi nagyjából 25 százaléka Toyota tulajdonában van.