AutóAddikt Magazin A MINI, mint stílusikon: a legenda 60 éves életútjának mérföldkövei

A MINI, mint stílusikon: a legenda 60 éves életútjának mérföldkövei

A klasszikus Mini már egészen a kezdetektől a társadalmi élet aktív, meghatározó szereplője volt: a Királyi Család tagjai, rajongott filmsztárok, világhírű zenészek és stílusteremtő hírességek egytől egyig a brit kisautó hatása alá kerültek. Hatvanadik születésnapját a MINI egy hamisítatlan stílusikonnal is megünnepli.

John Lennon az utakon, Peter Sellers a filmvásznon vezette, a Queen pedig a Windsori kastély parkját szelte vele keresztül: a hatvan évvel ezelőtt bemutatott klasszikus Mini rajongótáborát számtalan híresség erősíti. Egyedi kialakítása, meglepően tágas helykínálata és agilis vezethetősége egy csapásra ajtót nyitott a forradalmi kisautónak a társadalom legfelsőbb körébe, kiváltképp otthonában, Nagy-Britanniában. Számos exkluzív fénykép tanúsítja, hogy világhírű zenészek, ünnepelt filmsztárok és stílusteremtő divatikonok választották kedvenc közlekedési eszközüknek a klasszikus Minit, amely így kora meghatározó legendájává vált.

Fennállása hatvanadik évfordulóján a MINI kivételesen exkluzív modellekkel emlékezik meg a dicső múltról: a háromajtós MINI és az ötajtós MINI műszaki alapjaira megálmodott MINI 60 Years Edition sikeres piaci bevezetése után most ismét a klasszikus Mini kerül előtérbe. A mámorító ’60-as évek hangulatát egy ízlésesen felújított, egyetlen példányban elkészített, különlegesen klasszikus Mini idézi fel, a MINI 60 Years Lifestyle Kollekció darabjait meghatározó színes csíkokkal megfűszerezve.

A világszerte ismert hírességek a brit prémiummárka 2001-es felélesztése után is azonnal rátaláltak a modern MINI által kínált hamisítatlan vezetési élményre, amely minden tekintetben az elődje által kijelölt úton haladt tovább. A prémium szegmens első kompaktjaként a MINI azon nyomban iránymutató modellé érett, szokatlan járműkoncepciója pedig nem csupán filmkészítőket, de zenészeket, divattervezőket és más művészeti ágak neves képviselőit is megihlette. Osztatlan népszerűségével, extravagáns karakterét nyomatékosító újításaival és lélegzetelállító vezetési élményével a MINI számos hollywoodi alkotásban feltűnt, amelyet követően a fény, a csillogás és a pompa világában jártas társadalmi réteg privát garázsaiba is beparkolt.

A Királyi Családnak Lord Snowdon mutatta be a klasszikus Minit

A klasszikus Mini idejekorán beindult londoni sikertörténetében hatalmas szerepet játszott a Királyi Család egyik tagja, Lord Snowdon – fényképész, tervező, a Minit megálmodó Alec Issigonis barátja és Margit grófné férje –, aki az elsők között vásárolta meg a klasszikus Minit. Egy 1965-ben készült családi portré, amelyen Lord Snowdon Margit grófnéval és fiukkal, Daviddel látható, a Minivel megtett londoni utazásokat ábrázolja.

Lord Snowdonnak köszönhetően a klasszikus Mini előtt már az 1960-as évek elején út nyílt a Királyi Család hétvégi rezidenciájára: sógornőjét, II. Erzsébet királynőt Alec Issigonis autóztathatta át a Windsori kastély parkján. A kisautó számára ez felért egy lovaggá ütéssel – amellyel a legmagasabb királyi kitüntetésként kilenc évvel később a klasszikus Mini tervezőjét is elismerték.

A The Beatles, a The Monkees, a Beach Boys, Spencer Davis, Mick Jagger, Eric Clapton és David Bowie: a Mini mindegyikük számára telitalálat volt

Az elkövetkező években a Mini nem csupán Londonban, de a divatvilágban és a zenei szcénában is bebiztosította helyét. Nemzetközi hírnevét nem utolsósorban a The Beatles tagjaitól kapott rajongásnak köszönheti. John Lennon 1964-ben úgy rendelt magának egy klasszikus Minit, hogy még vezetői engedélye sem volt. A legendás dobos, Ringo Starr történelmi fényképeken pózolt az 1964-es Monte Carlo Ralin indult egyik Mini Cooper S modellel, Paul McCartney garázsába pedig 1967-ben egy privát Mini is beparkolt. George Harrison gitáros egy Mini de Ville büszke tulajdonosa volt: a különleges modell a híres karosszériaépítő, Radford finomhangolási munkásságát dicsérte. Amikor 1967-ben a The Beatles a Kent megyei West Malling repülőtéren forgatta a „Magical Mystery Tour” című album dokumentumfilmjének egy részletét, John Lennon egy pszichedelikus színekbe öltöztetett Minivel száguldott keresztül a kifutópályán.

A klasszikus Minit övező rajongás évtizedeken át töretlen volt a világhírű zenészek körében, és idővel ez a Brit-szigeteken is túlnőtt: a márka globális népszerűségére tengerentúli popegyüttesek és rockbandák is felfigyeltek. 1966-ban a nemzetközi turnéra induló Beach Boys Nagy-Britanniában egy Mini Moke előtt pózolt, a kaliforniai együttesről készült egyedi fénykép pedig bejárta a világot – a Mini márkanevével együtt. Az egyesült államokbeli The Monkees is ekkortájt érkezett fel pályafutása csúcsára. Az énekes-gitáros Michael Nesmith-ről és barátnőjéről, Phyllis-ről egy klasszikus Miniben is készült közös fénykép, amint az elhúzható tetőn keresztül pózolnak a kamerának. George Harrisonhoz hasonlóan Michael Nesmith is magáénak tudhatott egy exkluzív, Radford keze által egyedivé varázsolt Mini Cooper S modellt, amely nem csupán elhúzható tetővel, de 100 lóerős motorral és fából készült műszerfallal is büszkélkedett.

A Londonban született zenészt, David Bowie-t nem csupán a klasszikus Mini vezethetősége, de parkolási képessége is lenyűgözte. A legenda meggyőződéssel vallotta, hogy a nagyvárosi közlekedésre nincs a Mininél alkalmasabb eszköz. 1999-ben, a kisautó negyvenedik születésnapja alkalmából Bowie egy egyedi klasszikus Minit álmodott valóra, amely tökéletesen tükrözte környezetét – mint egy ezüstből készült, ragyogó brit teáskanna. 1994-ben Nina Hagen német énekesnőt szintén egy Mini Cooper oldalán fényképezte a Paris Match magazin a francia fővárosban.

Négykerekű főszereplő: a filmsztárnak született klasszikus Mini

Hol díszletként, hol főszerepben: a klasszikus Mini immár hat évtizede visszatérő vendég a televíziók képernyőjén és a filmvásznon. A négykerekű egyéniség 1966-ban vállalta el első szerepét a „Nagyítás” („Blow Up”) című moziban, majd a „Kaleidoscope” című krimiben, amelyben az akkor még szerényebb ismeretségű Warren Beatty játszotta a főszerepet. A Brigitte Bardot nevével fémjelzett „A Coeur Joie” című alkotást ugyancsak 1966-ban tűzték műsorra: a filmben divatmodellek élvezik a Mini Cooper kvalitásait. A francia színésznő magánéletében is szoros kapcsolatot ápol a brit kisautóval, amelyet egy 1980-ban készült fényképsorozat is kiválóan igazol: ezeken Bardot kutyái társaságában látható egy Mini Moke modellben.

A „The Bionic Woman” című televíziós sorozat az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is kitörő népszerűségnek örvendett. 1976-ban a sorozat főszereplője, Lindsay Wagner színésznő egy klasszikus Minivel pózolt Londonban: a gépkocsit egy fém kerettel emelték fel, a fényképeken mégis úgy tűnt, hogy a színésznő egy kézzel tartja az autót a levegőben – ahogyan sorozatbéli, szuperképességekkel megáldott karaktere is tenné.

A klasszikus Mini Blake Edwards filmrendező és Peter Sellers brit színész párosának köszönhetően is hasonlóan szokatlan és humoros jelenetekben tűnt fel: Edwards és Sellers a „Rózsaszín párduc” („The Pink Panther”) folytatásaként készítette el a „Felügyelő életveszélyben” című filmet („A Shot in the Dark”), amelyben a brit színész Clouseau felügyelő bőrébe bújva ült be egy felettébb szokatlan Mini Cooper volánja mögé. Peter Sellers a magánéletben is imádta a klasszikus Mini extravagáns változatait, utóbbi szerepével is ez irányú rajongását támasztotta alá: a filmben használt Mini de Ville ugyancsak Radford munkáját dicsérte, végig fonott mintázattal az oldalelemeken. Az évek során Peter Sellers tucatnyi egyedileg átalakított klasszikus Mini büszke tulajdonosa volt, többek között egy olyané, amellyel egykori feleségét, Britt Eklandot köszöntötte fel 1965-ben, a Radford londoni bemutatótermében, egy óriási születésnapi tortába rejtve.

A klasszikus Mini leglátványosabb szerepét minden bizonnyal az 1969-ben bemutatott „Olasz meló” („The Italian Job”) tartogatta, amelyben a Michael Caine alakította Charlie Croker és bandája a fürge kisautók volánjánál hajszol több mázsányi aranyat Torinóban. A film négykerekű főszerepét három Mini Cooper játssza – egy piros, egy fehér és egy kék –, amelyek csomagterét a szereplők dugig tömik arannyal, hogy csatornaalagúton, parkokon és kereszteződéseken át tempózzanak velük keresztül a városon. Harmincnégy esztendővel később az „Olasz meló” ismét megérkezett a mozikba, immár Charlize Theron, Jason Statham és Mark Wahlberg főszereplésével. A 2003-as alkotás még tempósabb és még látványosabb jeleneteket hozott, a négykerekű főszerepekre pedig – természetesen – az új MINI Cooper S modelleket választották. Az akciódús jeleneteknek ezúttal Los Angeles utcái adták a hátteret.

Egyenes út a divatvilágba

Az 1960-as évek Londonjában nem csupán a zenei szcénában, de a divat világában is új irányzatok kaptak szárnyra – a klasszikus Mini pedig mindig a középpontban volt. Lesley Hornby színésznő – közismertebb nevén Twiggy – egy klasszikus Mini volánjánál szerezte meg vezetői engedélyét 1968-ban.

Mary Quant, a miniszoknya feltalálója kora meghatározó divattervezőjeként tevékenykedett, munkáihoz pedig nagymértékben merített ihletet a klasszikus Miniből. Röviddel vezetői engedélye megszerzése után egy fekete Minit vásárolt magának, amelyet később egyedi dizájn szerint öltöztetett fel – többek között fekete-fehér csíkos üléshuzatokkal. A brit tervező az új MINI-re is rajongással tekint. „Divatos, vidám, mosolygós autó” – mondta róla.

Az 1990-es évek végén Paul Smith, Nagy-Britannia egyik leghíresebb divattervezője elkészítette a klasszikus Mini speciális limitált szériáját. Az antracit-árnyalatú könnyűfém keréktárcsákat saját keverésű kék karosszériafényezéssel dobta fel. A márka negyvenedik születésnapjára Smith a klasszikus Mini egyedi verzióját is megálmodta, amely a limitált szériához hasonló népszerűségnek örvendett: a jubileumi modell jellegzetes, többszínű csíkozást viselt.

Előző cikk1997 Mercedes-Benz W140 S420: új hátsó lámpabura-szett az ULO-tól
Következő cikkAlapfelszereltséggel is prémium kényelmet kínál a Ford Puma Titanium X