AutóAddikt Hírek A Nissan és a Mitsubishi stratégiai szövetsége

A Nissan és a Mitsubishi stratégiai szövetsége

A Nissan Motor Co., Ltd. és a Mitsubishi Motors Corporation bejelentette egy, a két japán autógyártó nagyszabású stratégiai szövetségére vonatkozó keretmegállapodás aláírását.

nissan_x_trail_1_6_dci_xtronic_007

Az MMC részvények esését követően a Nissan 34%-os tőkerészesedést szerez az MMC-ben 237 milliárd jen értékben. A most induló stratégiai szövetség kiterjeszti a Nissan és az MMC között öt éve fennálló partnerkapcsolatot.

A Nissan és az MMC megállapodásuk alapján olyan területeken fognak együttműködni, mint például a beszerzés, a közös járműplatformok, a technológia megosztása, a közös gyárhasználat és a növekedési piacok.

Carlos Ghosn, a Nissan elnök-vezérigazgatója szerint: „Ez egy áttörést jelentő üzletkötés, amely a Nissan és a Mitsubishi Motors számára egyaránt előnyös. A partnerség új, dinamikus szerepet fog betölteni az autóiparban, amely az intenzív együttműködésnek köszönhetően jelentős szinergiákat képes létrehozni. Ezzel az ügylettel a Nissan az MMC legnagyobb részvényesévé vált. Tiszteletben fogjuk tartani a márkájukat, a történelmüket, és lendületet adunk a növekedésüknek. Támogatni fogjuk az MMC-t a kihívások leküzdésében, és szívesen fogadjuk őket a kibővült Alliance család legújabb tagjaként.”

Osamu Masuko, az MMC igazgatótanácsának elnök-vezérigazgatója elmondta: „Sikeres, hosszú távú partnerkapcsolatai során a Nissan Motor Company nagy tudásra tett szert az együttműködésből származó előnyök maximalizálása terén. Ez a megállapodás hosszú távú értéket teremt, melyre a haladás érdekében mindkét vállalatnak szüksége van. Hosszú távú eredményeket pedig úgy érhetünk el, ha a stratégia partnerségünk elmélyítése mellett megosztjuk erőforrásainkat is, például a fejlesztés vagy beszerzés terén.”

A tranzakció feltételeinek megfelelően a Nissan 506,6 millió új kibocsátású MMC részvényt vásárol darabonként 468,52 jenes áron. A részvényenkénti ár a mennyiséggel súlyozott átlagárat tükrözi a 2016. április 21-től 2016. május 11-ig terjedő időszakra vetítve. A megállapodás megkötésével a Nissan lesz az MMC legnagyobb részvényese.

Az MMC és a Nissan azt várja a Mitsubishi Heavy Industries és a Mitsubishi Corporation vállalattól, valamint a The Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ banktól, hogy jelentős kollektív tulajdonhányadot tartsanak fenn a Mitsubishi Motorsban, és támogassák a stratégiai szövetséget.

A tranzakció egy végleges Alliance megállapodás aláírásának (mely 2016 májusának végére várható), a Mitsubishi Group jelenlegi részvényeseivel kötött részvényesi megállapodás aláírásának, valamint hatósági jóváhagyások feltételéhez kötött. Az ügylet várhatóan az év végig lezárul.

A Nissan azon döntése, hogy stratégiai részesedést szerez az MMC-ben, a vállalat Alliance modelljének legújabb térhódítását jelöli. A modell a Nissan Renault-val való 17 éves keresztrészesedési megállapodásán alapul. A Nissan emellett más autóipari csoportokban is szerzett részesedést vagy lépett velük partnerségre (például a Daimler és az AvtoVaz).

Az ügylet érvénybe lépését követően az MMC a Nissan szavazati jogainak arányában Nissan jelölteket fog javasolni az igazgatótanácsba, beleértve egy Nissan jelöltet is az igazgatótanács elnöki tisztjére.