AutóAddikt Hírek Az új Ford Mondeo is esélyes az Év Autója díjra

Az új Ford Mondeo is esélyes az Év Autója díjra

A nagy várakozások által övezett, szegmenselső aktív biztonsági rendszereket, vezetéstámogató technológiákat és kényelmi megoldásokat kínáló vadonatúj Ford Mondeo bekerült az európai ’Év Autója’ díj hét döntőse közé. Az ’Év Autója’ díjat 1964 óta, azaz ötven éve minden évben egy nemzetközi, elismert szakújságírókból álló zsűri ítéli oda.

ford_mondeo_2015_malaga_spain_autoaddikt_007

Az ’Év Autója’ díj célja, hogy elismerje annak az autónak a kiválóságát, amelyet nemzetközi a szakújságírókből zsűri a legkiemelkedőbbnek ítél a díj odaítélését megelőző 12 hónapban forgalomba hozott új modellek közül. A két magyar tagot is magában foglaló zsűri ma már 58 főt számlál, 22 európai országból, így egy valóban nagy presztizsű nemzetközi elismerésnek számít. A díj a tekintetben is egyedinek számít, hogy nincsenek alkategóriák, osztályok, a zsűritagok különböző szempontok által (dizájn, kényelem, biztonság, gazdaságosság, úttartás, teljesítmény funckionalitás, környezetvédelmi szempontok, vezetési élmény, ár, és a különösen nagy súllyal latba eső technológiai innovációk és ár/érték arány) leadott szavazatai alapján egyetlen abszolút győztes kerül kihirdetésre. A győztes meghatározása két lépcsőben történik: először kiválasztásra kerülnek a 7 döntős azon új autók közül, amelyek az elmúlt 12 hónapban kerültek forgalomba hozatalra, minimum öt európai országban, és várható éves értékesítésük meghaladja az 5000 darabot. A második körben minden zsűritag 25 pontot oszthat szét a hét döntös között, úgy, hogy minimum ötnek pontot kell adnia, egy modell pedig maximum 10 pontot kaphat, az így legtöbb pontot szerző modell lesz végül az ’Év Autója.’ A zsűritgatok egyébként meghívásos alapon, a regionális bizottságok javaslatai alapján szakmai kompetenciájuk, és nem az általuk képviselt médium súlya alapján kerülnek kiválasztásra.

A Ford az ’Év Autója’ díj ötven éves története során immár öt alkalommal hódította el a megtiszelő címet: 1981-ben a Ford Escort-ot, 1986-ban a Ford Scorpio-t, 1994-ben a Ford Mondeo-t, 1999 Ford Focus-t, 2007-ben pedig a Ford S-Max-ot ítélelte a legjobbnak a nemzetközi zsűri. A Ford modellek ezen felül számos alkalommal végeztek kimagasló pontszámmal a döntősök között, a márka legutóbb 2009-ben, a Ford Fiesta-val került legközelebb a díj megszerzéséhez, amikor csak egyetlen ponttal maradt le az első helyről, ám azóta is rendre a döntősök között szerepel.

A Ford egyébiránt az elmúlt években kiválóan szerepelt a hasonló nemzetközi megmérettetéseken, a vásárlók bizalmát jelző kiváló értékesítései eredmények mellett ugyanis a szakma is valóságos díj-záporesővel jutalmazta modelljeit és technológiáit: ezek közül mindenképpen említésre érdemes az 1.0 EcoBoost motorral három egymást követő évben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is megnyert ’Év Motorja’ díj, a Ranger által 2013-ban elhódított ’Év Pickupja’ díj, a Transit Custom-nak ítélt 2013-as és a Transit Connect-nek ítélt 2014-es, ’Év Haszongépjárműve’ díj, a B-Max által elhozott AUTOBEST 2013 díj, illetve a vállalat által bemutatott forradalmi aktív biztonsági rendszereket elismerő 7 Euro NCAP Advanced díj.

„Nagy öröm számunkra, hogy a vadonatúj Ford Mondeo a 2015-ös ’Év Autója’ díj döntősei között szerepel, hiszen ez már önmagában hatalmas elismerés. Bízunk abban, hogy a forradalmi aktív biztonsági rendszerek, vezetéstámogató technológiák és kényelmi megoldások egész sorát kínáló, minden eddiginél szélesebb motorkínálatot, köztük immáron hibrid változatot is felvonultató, a kifinomult kidolgozást, remek dizájnt és kimagasló minőséget a kategóriaelső menetdinamikával ötvöző modell leendő ügyfeleinket és a zsűritagokat egyaránt meggyőzi majd.” – fogalmaz Varga Zsombor, a Ford magyarországi PR és kommunikációs igazgatója.

„A magyarországi személyautó- és haszongépjármű értékesítéseket közel 6 éve vezető Ford számára a Mondeo egyébiránt idehaza is kiemeleten fontos típusnak számít: a felső-közép kategória értékesítéseit az idei év első 11 hónapjában 19,5%-os részesedéssel magasan vezető modell teljes magyarországi értékesítésünk 11,2%-át teszi ki. Reményeink szerint az új Mondeo még ennél is kedvezőbb fogadtatásra talál mind magán- mind céges ügyfeleink körében, és sikerül új etalont teremtenie a kategóriájában.” – tesz hozzá a szakember.

Erre pedig az új Mondeo-nak minden esélye meg is van: nem csak a kategória talán legszebb dizájnja, kidolgozottsága, összeszerelési minősége, letisztult belső tere, széles, üzemanyaghatékony, környezetbarát motorválasztéka, a jövő tavasztól elérhető, ezt még izgalmasabbá tevé 4×4-es meghajtás szól mellette, hanem az a szegmensben egyedülállónak számító aktív biztonsági rendszerek, mint a Gyalogos-érzékelő rendszerrel kiegészített Active City Stop, az Adaptív sebességtartó automatika ütközésre figyelmeztető rendszerrel, a Merőleges Parkolás funkcióval kiegészített Aktív Pakolóasszisztens, a Kiállást Segítő Rendszer, avagy az iparágelső Légzsákkal ellátott hátsó-szélső biztonsági övek, esetleg az Adaptív LED fényszórórendszer. Ha mindezt kiegészítjük az olyan praktikus kényelmi funciókkal, mint a kategória első motoros állítású, memóriával kiegészített kormányoszlopa, a fűthető kormánykerék, az Aktív Mozgás masszázsfunkciójú Ford Multikontúr Ülések, a valamint a SYNC 2 hangvezérléses kommunikációs csatlakozási rendszer, esetleg a szegmensben elsőként kínált MyKey technológia, amelynek segítségével a Mondeo tulajdonosai beprogramozhatják az indítókulcsot – jellemzően a fiatal autóvezetők számára –, korlátozva a végsebességet, az audiorendszer hangerejét, minden esélyünk meg van arra, hogy ne csak a kategória legszebb, legalacsonyabb fogyasztású, legjobban vezethető, de legbiztonságosabb, legkomfortosabb, és mindehhez a legjobb ár-érték arányt kínáló modelljének tulajdonosai legyünk.